Treba li da uplatite onlajn kurs za preduzetnike?

Foto: Easyspace

Prevela: Sonja Arsenović

Videli ste ih, zar ne? Ulogujete se na Facebook kako biste videli kako su vam prijatelji, a oni vas bombarduju reklamama koje obećavaju da vas nauče „tajnom levak sistemu“, koji je doveo tamo nekog za koga nikad niste čuli do zarade od šest – ili sedam – cifara za određeni period. Reklamni slogan je sjajan – radi ono što je predviđeno.

Pregledate im profil i kako imaju pristojan broj pratilaca na Facebooku, vi pomislite da ipak možda, samo možda znaju o čemu pričaju. Nastavite dalje da čitate i uzbudite se pri pomisli da ćete napokon naučiti sistem kojim možete zaraditi nešto ili nešto više novca u vašem onlajn poslu. Pregledate im slike, postanete još radoznaliji o tajnom sistemu koji ih je odveo od ničeg do dobrog života i zarađivanja tone novca.

Prijavite se. Možda vas odvedu na automatizovan ili uživo webinar onlajn ili dospete na njihovu mejl listu da biste dobili obećani besplatni poklon. Besplatni poklon možda i jeste dobar. Webinar može da bude informativan, ali znate šta sledi. Vrlo brzo vam stiže ponuda. Sve do ovog trenutka je uobičajeno i počinjete da se pitate da je kupite, jer sve ovo vam se čini da je upravo ono što vam je dosad nedostajalo. Cena je viša nego što je vama prihvatljivo da potrošite, ali umorni ste i hoćete da zaradite novac jednom zasvagda.

stop1andthink.jpg

Foto: ancawr.org

Problem

Pre nego što date podatke sa svoje kreditne kartice, zastanite i razmislite. Možda postoji neki tajni levak sistem ili caka koja vodi do šest cifara ili formula od tri videa koja je odgovarala toj osobi i dovela je do zarade. Razumem to. Ali, u devet slučajeva od deset, informacije se izostavljaju. Njihov sistem možda i funkcioniše, ali samo ako ste na određenom mestu u vašem onlajn poslu ili samo nakon što ste prvo prešli deset drugih koraka.

Deluje previše dobro da bi bila istina, i to verovatno zato što i jeste. Ima mnogo informacija na internetu – što dobrih, što loših. Postoji bogatstvo strategija koje mogu da vam pomognu da se razvijete i zaradite, ali samo ako ih postavite u perspektivu. Trenutni uspeh koji vidite da neko postiže i objavljuje stiže tek nakon što je plan ispoštovan i brojni koraci odrađeni. Morate to razumeti pre nego što poverujete u nešto što vam ne može pomoći na nivou na kom se nalazite.

Iscrpite prvo besplatno.

EU%20GIF.gif

Ulaganje u vaš onlajn posao (ili bilo koji tip posla) pametan je potez. Ulaganje u trening koji vam pomaže da se razvijate kao preduzetnik će vam pomoći da se izdvojite i stvorite vrstu posla koju priželjkujete, ali samo kad ima smisla. Živimo u Informativnom Dobu. Danas možete učiti sa blogova, stranica, podkastova, videa, kurseva, i na mnoge druge načine. Postoji veliki broj besplatne informacije koja može da vam pomogne da pokrenete posao, izgradite ga, ili čak da zaradite par dolara onlajn.

Iskoristite koliko možete informacije da počnete i rastate. Prepoznajte one iz kojih možete da učite, jer ima mnogo takozvanih „eksperata“. Pogledajte šta su uradili sa svojim poslovima i šta su uradili za svoje klijente. Veoma je jednostavno uočiti ko je pravi, a ko lažnjak. Znajte da samo zato što neki znaju kako da koriste Facebook reklame, to ne znači i da su preduzetnici. Budite vrlo sumnjičavi prema reklamama koje obećavaju brze rezultate ili veliki novac ukoliko kupite njihov tajni sistem.

Uložite kad to ima smisla.

Online_Payment_Freedom.jpg

Foto: Truelancer

Nakon što iscrpite besplatne informacije i bude vam bilo potrebno još malo pomoći u sledećim koracima, obavite vašu pretragu. Otrkijte koji tip treninga bi mogao da vam pomogne da dostignete sledeću grupu ciljeva. Uložite u sebe i svoj posao kada to ima smisla. Ne dozvolite da vas pritisak natera na odluku koja vam je neugodna zbog dobrih reklmanih slogana i obećanja nečega što je vama potrebno. Svaki vaš poslovni potez treba da je promišljen i isplaniran. Trebalo bi da znate kad treba da uložite u trening. Stvari ne idu uvek onakako kako zamislite, ali ako imate plan, on vas može sprečiti u donošenju impulsivnih odluka.

Sledeći put kad budete videli jednu od ovih reklama, nasmešite se znajući da ste sigurni u pravac kojim treba da vodite vaš posao. To ne znači da nikada nećete iskoristiti prednosti dobre ponude ili da nikada nećete platiti trening, osima ako to nije plan. Možda, štaviše verovatno, i hoćete. Međutim, budite sigurni da uvek znate zašto i u šta se upuštate kad dajete broj kreditne kartice.


Izvor: Entrepreneur


Sonja voli film, Prusta i palačinke, ne nužno tim redom.