Zašto je pisanje mejla ponedeljkom loša ideja?

FOTO: Pixabay

Ponedeljak je najgori dan u nedelji, i to ne zato što zazvoni alarm i želite da nestanete sa lica zemlje ili zato što vam ostaje pet dugih dana do vikenda kada možete da se opustite. Pored svega toga, ponedeljak je najgori dan za pisanje mejla, kako pokazuje jedna studija koju je sproveo Blumberg (Bloomberg), firma koja se bavi performansom elektronskih poruka.

Prema ovoj studiji, u kojoj se analiziralo 250 hiljada poruka poslatih preko interneta, ponedeljak je dan kada se najviše grešaka pravi, što je dovoljan razlog da ne dobijete povratnu informaciju. Pravopisne greške i previše kratki ili previše dugi tekstovi u naslovu mogu da imaju posledice: što je više grešaka u naslovu mejla, to je manja verovatnoća da ćete dobiti odgovor.

startup_01_2015.jpg

FOTO: Pixabay

Zaključci studije su bili sledeći: mejlovi bez ijedne greške u naslovu dobili su odgovor u 34% slučajeva, dok se kod onih naslova koji su imali neki propust procenat smanjio na 29%. Ali mimo pravopisnih grešaka i dužine naslova, jedna od najvažnijih grešaka koju malo primaoca oprašta, a još manje ponedeljkom, je pisanje prve reči u rečenici malim početnim slovom.

Sa druge strane, verovatnoća da neko odgovori na vaš mejl ponedeljkom je mala, ne samo zbog nedostataka koje taj mejl može da ima, već i zbog raspoloženja sa kojim mnogi od nas započinju nedelju. Kako dani prolaze, mogućnost da ispravno napišete mejl i da vam odgovore se povećava, pogotovo tokom vikenda, subotom i nedeljom.

Ukratko, ne treba trčati pred rudu, što znači da treba posvetiti više vremena proveri pravopisa, utvrđivanju da je poruka jasna i precizna, da naslov sadrži od tri do četiri reči i da sadržaj izražava neko pozitivno osećanje.


IZVOR: Muy interesante