Zašto je važno imati mikrociljeve?

FOTO: Forbes

Prevela: Tanja Marić

Kada postavljamo ciljeve, imamo običaj da previše razmišljamo o tome gde ćemo biti u budućnosti a nedovoljno o tome šta nam treba da bismo došli do budućnosti. Iako je važno vizualizovati uspeh naših ciljeva u budućnosti, nešto moramo preduzeti i u sadašnjosti da bismo uspeli. Mora postojati opipljiva veza između budućnosti i sadašnjosti. Veza u vidu mikrociljeva.

Mikrociljevi su zapravo dugoročni ciljevi podeljeni na manje, svakodnevne mini-ciljeve, ili mini-dostignuća. Mogu se nazvati i podciljevima. Mikrociljevi su ekstremno određeni – to su ciljevi koji se odnose na svakodnevne zadatke koji moramo uraditi da bismo dostigli viši cilj. Evo kako izgleda mikrocilj kada je razložen od svog većeg cilja.

output_6cz6ud.gif

Dugoročni cilj: izgubiti 10 kg za 60 dana.
Kratkoročni cilj: trčati četiri puta nedeljno, šest kilometara svaki put.
Mikrocilj: otići u teretanu i istrčati barem 1,5 km danas. Kada završite prvih 1,5 km, sledeći cilj je da trčite još toliko. I onda još toliko. I onda još toliko.

Mikrociljevi razlažu bilo koji zadatak na male korake (ili komade, kako ih Zig Ziglar naziva). Cilj da istrčite šest kilometara danas je kratkoročni cilj. Ono što mikrocilj zapravo radi je da razbija te kilometre na manje delove i to tako da vas tera da samo počnete – kao i da nastavite onda kada ste počeli. Iako šest kilometara ne izgleda kao mnogo iskusnim maratoncima, za one kojima je teško da počnu, to je planina.

www_leanitup_com.jpg
FOTO: Lean it up

Zašto mikrociljevi?

Cilj da započnemo svoj biznis za jednu godinu koji će nam doneti profit može biti zastrašujuć. Gde uopšte početi? Ali ako razložimo taj cilj na manje delove, može biti mnogo ostvarljiviji. Na primer, evo liste nekih mikrociljeva koje možete da postignete danas koji će vam pomoći ka vašem cilju da osnujete uspešan biznis za samo jednu godinu:

- Predajte neophodnu papirologiju za registrovanje svog biznisa
- Nabavite domen za sajt svog biznisa
- Istražite veleprodajne cene
- Sprovedite istraživanje ciljne grupe
- Nađite ponude veb dizajnera

Ovi mikrociljevi su podciljevi za vaš cilj da započnete uspešan biznis. I to je upravo ono što mikrociljevi zapravo rade: oni služe kao stalni podsetnik onoga što morate da uradite svakog dana da biste postigli svoje ciljeve. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da uvedete mikrociljeve u svoj svakodnevni život.

EU%20GIF.gif

1. Mikrociljevi vas teraju da počnete, ODMAH

Upravo zbog toga što se mikrociljevi odnose na sadašnjost, a ne daleku budućnost, teraju vas da uradite nešto ODMAH. Iako se zovu mikrociljevi, sam čin doslednog izvršavanja zadatak SADA dovodi vas do nečeg većeg u budućnosti. Doslednost je ključ uspeha i ako neprestano radite na svojim ciljevima, svakoga dana, ako postignete svoje mikrociljeve, uspećete.

2. Drže vas na pravom putu i odlični su za građenje momentuma

Mikrociljevi su, takođe, dobri jer vas održavaju na putu ka cilju i grade momentum. Biće dana kada vam neće biti ni do čega. Upravo mikrociljevi služe kao stalni podsetnik da ustanete i počnete. Onda kada počnete, nešto zaista interesantno se dogodi – počnete da se osećate veoma dobro i želite da radite sve više. Dopamin je hemikalija u telu koja reguliše motivaciju i naš sistem nagrađivanja. Takođe, reguliše i volju i motivaciju za delanjem. Dopamin se otpušta kao rezultat senzacija koje nam donose zadovoljstvo, kao što je urađen zadatak – i dodatno vas motiviše da nastavite.

www_dealermarketing_com.jpg
FOTO: Dealer Marketing

3. Sjajni su ako imate više ciljeva

Mnogi od nas imaju više ciljeva koji se bore za naše ograničeno vreme. Nekoliko dugoročnih ciljeva mogu biti problem – mogu stvoriti zbunjenost i problem u raspoređivanju vremena. Um se neprestano pita „na kojim ciljevima bi danas trebalo da poradim”? Stvaranjem nekoliko mikrociljeva, vreme prestaje da bude problem jer izbegavate da imate više paralelnih velikih ciljeva. Mikrociljevi od velikih ciljeva prave male delove koji su ostvarljivi i koje je moguće uraditi na nivou dana.

4. Teraju vas da mislite o redu i prioritetima

Mikrociljevi vas teraju da razmislite o svojim prioritetima u životu. S obzirom na to da su mikrociljevi neophodni i hitni, teraju vas da izbegavate prokrastinaciju i da zapravo uradite nešto. Teraju vas da mislite o tome kako želite da provedete svoje vreme, i šta morate da uradite danas da biste napredovali sa ostvarivanjem svojih dugoročnih ciljeva.

-poslovna_komunikacija.gif

Kako bi mikrociljevi trebalo da funkcionišu

Mikrociljevi se ne bave onim šta bi trebalo da uradite u budućnosti ili šta bi trebalo da uradite kasnije, već se bave onim što ćete da uradite odmah. Taj osećaj hitnosti i konstantan osećaj postignuća radi u korist vaše psihe tako što obezbeđuje momentum i motivaciju. Takođe, daje vam mapu koja vam pomaže da ostvarite svoje ciljeve. Korišćenjem mikrociljeva, uvek pazite na svoj sledeći korak, a ne vrh planine.

IZVOR: Examine Existence


Tanja smatra da šta zračiš, to i privlačiš!