Zašto nam je toliko teško da donesemo odluke?

FOTO: Time management ninja

Dok god strahujemo od neuspeha, donošenje odluka može da se pretvori u pravu noćnu moru. Da bismo vam pomogli da taj proces bude lakši, želimo da ovako razmišljate: šta bi se desilo kada ne bi postojalo nešto kao ispravna ili neispravna odluka?

Daćemo vam nekoliko preporuka koje će vam pomoći u lakšem donošenju odluka. Spremni?

• Ne razmišljajte toliko! Najbolje odluke su spontane. Da, znamo da su nas uvek učili da se odluke donose glavom, a ne srcem, ali istina je da smo kada koristimo razum najudaljeniji od sebe i naše suštine. Daćemo vam jedan savet: kada primetite da počinjete da pravite listu „prednosti i mane“ pokušavate da ubedite sebe šta je najbolje za vas. Međutim, odgovor nije u listi niti u ravnoteži, već u vašem srcu. Poslušajte svoju unutrašnjost, ona zna šta je dobro za vas.

• Neuspeh ne postoji! Zato i ne postoje dobre ili loše odluke, već samo odluke, a da li ćete smatrati da su dobre ili loše to samo zavisi od rezultata koje postižete njihovim donošenjem i, šta više, od načina na koji procenjujete te rezultate.

-poslovna_komunikacija.gif

• Stvari ispadnu onakve kakve bi trebalo da budu! Ovde se vraćamo na prethodnu stavku u kojoj smo rekli da ništa nije dobro ili loše, a naročito posledice vaših odluka. Da li je nešto dobro ili loše je samo stvar procene i to je ono najopasnije u svemu ovome: procene koje vršimo nakon donošenja odluke nas proganjaju.

Najbolji način života je pustiti da sve ide svojim tokom, a da bi se to desilo, morate da rizikujete i da živite svaki trenutak u životu kao to što jeste: iskustvo koje će vas učiniti boljim osobama i koje će vam pomoći da stvorite jednu bolju verziju sebe.

• Nema svrhe kajati se! Ništa ne oduzima više vremena i energije od kajanja zbog donete odluke, jer kajanje dolazi nakon odluke i rečenice „Da je bilo tako...“, a istina je da ova rečenica i ne postoji! Ako se nije desilo, znači da nije ni postojalo; ukoliko nije postojalo, nije bilo realno, a ukoliko nije realno, zašto uopšte razmišljati o tome?

Kao što možete da primetite, tema o donošenju odluka je jednostavnija nego što mislimo. Ono što je komplikuje je strah od greške. Međutim, ko od vas zahteva da budete savršeni?

Jedan dodatak - Gde je tu učenje?

Svaka situacija u kojoj se nađete, svaka odluka koju donesete, svaki trenutak vašeg života vam pruža priliku da naučite nešto novo, ali treba da budete spremni da izađete iz svoje zone komfora. Učenje je svuda gde se nalazite!

Najlak_i_na_in_za_u_enje_300x199.jpg

FOTO: Zdravino

Ono što znate je ono što imate, tako da, da biste imali više, morate da rizikujete više, makar to podrazumevalo mogućnost pogreške. Na kraju znate da je jedino što je loše u nekoj grešci vaša procena da je to greška, ali ukoliko je vidite kao ono što jeste - iskustvo, moći ćete mnogo da naučite!

IZVOR: gestiopolis