Zavirite u svet „Lonely Planet-a“

FOTO: BloombergBusiness 

Međutim, da li ste nekada razmišljali o tome da postanete deo tima izdavačke kuće Lonely Planet? Kako vam se čini mogućnost da radite na vodičima ili časopisima za putovanja? Bez sumnje, to je san koji mnogi ljubitelji putovanja žele da ostvare. S toga, danas pričamo o tome kako možete da radite u Lonely Planet-u.


Lonely Planet, najbolji nezavisni vodič za putovanja, počeo je sa radom sedamdesetih godina, pod vođstvom bračnog para Maurin i Tonija Vilera, koji su na svom medenom mesecu stigli od Evrope, preko Azije čak do Australije, skoro bez novca, bez interneta i ostalih medija komunikacije od kojih mi danas zavisimo.
Kako su po povratku sa putovanja dobili lavinu pitanja, odlučili su da napišu vodič pod nazivom Across Asia on the cheap (Proputovati Aziju bez novca). Hiljadu i po ručno napisanih primeraka postiglo je veliki uspeh, te ih je to motivisalo da ponovo krenu na drugo putovanje i da objave South-East Asia on a Shoestring (Jugoistočna Azija po nižoj ceni) - vodič koji su fanovi krstili kao „žuta biblija". Ovo je bio početak Lonely Planet-a koji je postepeno postao najveća izdavačka kuća vodiča za putovanja, sa više od sto miliona odštampanih knjiga na devet različitih jezika.

-preduzetnistvo.gif

Ovi vodiči su poznati po svojoj pouzdanosti i tačnim informacijama, po svojim mapama, fotografijama i istorijskim i kulturološkim referencama. Pored toga, vodiči se periodično aktualizuju, uglavnom na svake dve godine.

Lonely Planet trenutno ima minorističke agencije u Melburnu (Australija), Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Oklandu (SAD), sa više od 450 zaposlenih i više od 200 autora.

Kako postati deo Lonely Planet-a?

Autori vodiča u Lonely Planet-u većinom su iskusni i nezavisni putnici koji daju korisne i zanimljive informacije o destinacijama na koje putuju. Njihov glavni cilj je da pomognu drugim putnicima da sami otkriju nove destinacije. Da bi svoj posao sproveli do kraja, uvek putuju na mesta o kojima pišu i nikada ne prihvataju novčanu naknadu u zamenu za pozitivne kritike. Autori lično posećuju sva mesta i ustanove koje i predlažu u vodiču, pa zbog toga i mogu da opišu stvari baš kakve jesu i da verno prikažu svaki detalj.

lonely-planet.jpg
FOTO: Lonely Planet

Moguće je da sve ovo zvuči kao idealan posao, međutim susrećemo se i sa oprečnim mišljenjima kao što je mišljenje frilens urednika i pisca Sajmona Selersa koje je izneo u intervjuu za Travel Happy, koji je putovao u Mikroneziju, Holandiju i Japan za potrebe Lonely Planet-a. Ipak, moramo da uzmemo u obzir i različita mišljenja ostalih putnika koji su zadovoljni svojim poslom, a i „zašto oduzimati snove onome ko želi da sanja", kako mi jednom reče jedan beduin.

Ukoliko želite da postanete deo Lonely Planet-a, najbolje bi bilo da se direktno obratite samom uredništvu nudeći svoje usluge urednika i da predložite da pišete za njih, proverite svoje sposobnosti i veštine u pisanju materijala

Nisu svi koji rade u izdavaštvu Lonely Planet-a putujući pisci, mada su svi u stalnoj vezi sa svetom. Ovakvom gigantu je potrebna velika grupa profesionalaca, pa je zbog toga ova kompanija osnovala web portal za zapošljavanje, gde možete da proverite koje je pravo mesto za vas.

IZVOR: Trabajar por el mundo