Zbog čega vaš CV ide na otpad?
Pixabay.com

Dokazano je da se prvi utisak dosta dugo zadržava i jako teško menja. Tako je i na razgovorima za posao. Poslodavci su naveli da im, s jedne strane, smetaju potezi koji odaju nesigurnost (izbegavanje kontakta očima), ali i  predstavljanje u samo pozitivnom smislu.

Od velike važnosti je dolazak u tačno vreme ili ranije. Ako niste u stanju da prvog dana stignete na vreme, kada se pretpostavlja da ćete uložiti najviše truda, to samo govori o tome da ćete nastaviti sa ovakvim kašnjenjem, verovatno i gorim, čim steknete malo poverenja.

Pixabay
Pixabay

Skoro svi poslodavci su se složili da među stvarima koje odmah diskvalifikuju

potencijalnog zaposlenog spada neprikladno oblačenje. Izreka kaže da „odelo ne čini čoveka”, ali definitivno nedvosmisleno pokazuje stav koji kandidat ima prema potencijalnom radnom mestu. Kao što nije poželjno preterano ležerno oblačenje, podjednako je i odbojno uštogljeno i preozbiljno odevanje. Ovde važi pravilo zlatne sredine.

Što se tiče samog CV-a, izuzetno je važno pregledati tekst. Sve slovne greške moraju biti ispravljene, kao i gramatičke. Zaista ne želite da izgubite šansu na sitnici zbog koje neće doći do izražaja kvaliteti koje imate da ponudite. Obratite pažnju da ceo tekst bude u jednom fontu, i da sva slova budu iste veličine.

Pixabay
Pixabay

Da biste shvatili šta se zaista traži u CV-u, morate na trenutak ući u kožu ljudi koji čitaju sve pristigle prijave. Vaš CV ne bi trebalo da bude popunjen izlizanim frazama kao što su „timski igrač”, „komunikativan”, „fleksibilan”… Poželjno je da izbegnete nepotrebne formalnosti i da pokažete svoju individualnost. Skratite rezime, navedite stavke po brojevima ili buletima – preglednije je i manje je dosadno za čitanje.

Ako biografiju šaljete elektronskom poštom, potrudite se da popunite polje Subject kao i telo poruke, zato što u suprotnom odajete utisak površne osobe, a pritom niste ni pozdravili drugu stranu! Nije poželjno ni ceo tekst biografije otkucati u poruci, već u dokumentu koji šaljete kao prilog.

Pixabay
Pixabay

Za kraj, možda bespotrebno, ali ipak valja napomenuti: nemojte slati prijavu nakon isteka roka. Izuzetno su velike šanse da nećete dobiti željeni posao, a pritom ćete ostaviti utisak neorganizovane osobe. Naučite na učestalim greškama, I ne ponavljajte ih.

Izvor: BIZlife