Zbog ovoga je Excel značajan u poslu
Pixabay

Finansije i računovodstvo

Ako prošetate odeljkom za finansije ili računovodstvom bilo koje značajnije korporacije, na kompjuterskim ekranima ćete uveliko zateći tabele u Excel-u koje prikazuju finansijske rezultate, budžet, prognoze i planove za bitne poslovne odluke.

U ovom domenu posla najpouzdanije su i najkorišćenije Excel-ove tabele. Napredne formule u Excel-u pretvaraju procese koji su osamdesetih godina prošlog veka trajali nedeljama u nešto što danas oduzima svega nekoliko minuta.

Većina korisnika zna da Excel može da sabira, oduzima, množi i deli, ali moguće je postići mnogo više uz pomoć naprednih IF funkcija u kombinaciji sa funkcijama VLOOKUP, INDEX-MATCH-MATCH i pivot tabelama.

Marketing i menadžment proizvoda

Dok profesionalci u oblasti marketinga i menadžmenta proizvoda prepuštaju svojim finansijskim timovima težak zadatak finansijske analize, korišćenje tabela za izlistavanje ciljnih grupa mušterija u prodaji može pomoći pri uspostavljanju veze sa klijentima i planiranju budućih marketinških planova zasnovanih na prethodnim rezultatima.

Uz pomoć pivot tabele, korisnici mogu brzo i lako da sumiraju podatke o mušterijama i prodaji po kategorijama jednostavnim prevlačenjem kursora po ekranu. U svim poslovnim sferama dobro poznavanje Excel-a može biti od velike koristi, a ni marketing nije izuzetak.Wikimedia
Wikimedia

Planiranje ljudskih resursa

Dok sistemi baza podataka, kao što su Oracle (ORCL), SAP (SAP) i Quickbooks (INTU), mogu da se koriste za organizovanje platnih spiskova i podataka o zaposlenima, izvoz tih podataka u Excel omogućava korisnicima da uoče ponavljanja, sumiraju troškove i sate po periodu isplate, mesecu ili godini i bolje razumeju kako je radna snaga raspoređena po funkcijama ili nivoima plaćanja.

Profesionalci u oblasti ljudskih resursa mogu koristiti Excel za velike tabele pune podataka o zaposlenima, kako bi razumeli odakle tačno potiču troškovi i kako da ih najbolje planiraju i kontrolišu u budućnosti.

Sa tabelom možete bilo šta da uradite

Kada koristite Excel za posao, gotovo da ne postoje granice. Evo nekoliko primera:

• Kada planirate zajednički odlazak na bejzbol utakmicu, uz pomoć Excel-a možete da pratite liste pozvanih i troškove.

• Excel stvara modele rasta prihoda za nove proizvode zasnovane na novim prognozama za mušterije.

• Kada planirate urednički kalendar za sajt, možete izlistati datume i teme u tabeli.

• Kada formirate budžet za manji proizvod, možete izlistati kategorije troškova u tabeli, obnavljati ih svakog meseca i stvoriti tabelu koja prikazuje koliko je u okviru budžeta neki proizvod po kategorijama.

• Možete izračunati popuste na osnovu mesečne prodaje proizvoda.

• Korisnici mogu sumirati prihod po proizvodu kako bi odredili u kojim oblastima treba da porade na odnosima sa mušterijama.

Ovo je veoma kratka lista koja predstavlja neke od raznih promena Excel-a. U toku prosečnog dana u kancelariji, Excel mi je otvoren četiri do osam sati. Ne bih mogao efikasno da obavljam svoj posao bez njega.

Završna reč

Excel neće otići nigde, a preduzeća će nastaviti da ga koriste kao primarnu alatku za raznorazne funkcije i primene, od IT projekata do izleta zaposlenih.

Poznavanje Excel-a je danas od vrhovnog značaja za većinu profesija vezanih za kancelariju, a njegovo naprednije poznavanje može otvoriti vrata unapređenju i pozicijama pri vrhu. Ovaj program predstavlja moćnu alatku, ali ne može da funkcioniše samostalno. Samo potkovani poznavalac kompjutera može do kraja da iskoristi sve što Excel ima da ponudi.


IZVOR: Investopedia