Zemlje sa najvećom zaštitom od otkaza

FOTO: The Business Journals

Istina je da su Sjedinjene Države jedna od malobrojnih zemalja gde se može slično postupiti bez straha od sankcija. U mnogim drugim zemljama Tramp bi morao da povuče svoju izjavu i zaposlenog vrati na radno mesto ili da se suoči sa kaznama. Iako u svetu postoje mesta gde radnici mogu da budu otpušteni bez najave, obično je reč o izuzetku, a ne o pravilu. Tako se u većem delu Evrope smatra da zaposleni imaju pravo da radno mesto zadrže ceo život. Multinacionalnim kompanijama je često veoma teško da se prilagode velikom broju zakona o radu i postupcima otpuštanja u raznim zemljama. BBC Kapital (BBC Capital) je pronašao nekoliko ilustrativnih primera kako zakoni mogu da odu iz jedne krajnosti u drugu.

-poslovna_komunikacija.gif

Sjedinjene Države: Kako došli, tako i otišli

Vladajuće načelo SAD-a je da zaposleni „svojevoljno“ potpisuju ugovor. To znači da mogu da dobiju otkaz bez upozorenja, obrazloženja i prethodne opomene. Nekoliko izuzetaka čine okolnosti vezane za teme diskriminacije ili odmazde, kao i slučajevi gde su zaposleni zaštićeni ugovorom. „SAD su najslabije regulisane kada su u pitanju otkazi“, navodi Megan Hil, advokat saradnik u firmi „Skvajer Paton Bogs“ (Squire Patton Boggs) iz grada Kolambusa u Ohaju. Šef ima pravo da nazove kancelariju zaposlenog, obavesti ga da je otpušten i objasni mu da je u obavezi da se spakuje i istog momenta ode. Nemilosrdno? Sasvim moguće. Međutim, princip slobodne volje funkcioniše obostrano. Zaposlenima je dozvoljeno da u svakom trenutku dođu u kancelariju, izjave da daju otkaz i napuste firmu. Istog momenta mogu da osnuju novi radni odnos. Preporučljivo je ostaviti pisano obaveštenje, mada ne postoji zakon koji to izričito zahteva.

U SAD-u, takođe, ne postoje savezni zakoni koji obavezuju na isplatu poravnanja nakon otpuštanja. Sve na kraju zavisi od pojedinačnih ugovora između poslodavca i zaposlenog (sa izuzetkom sindikalaca koji pregovaraju o zajedničkim ugovorima). Međutim, „načelno je omogućeno pravo pregovora samo zaposlenima na višim pozicijama, poput izvršnih direktora“, ističe Hil. Pored otpremnine, otkazni rok i pravo podnošenja ostavke zarad zaposlenja u konkurentnoj firmi su stavke koje se pojedinačno ugovaraju.

Falling-Guy.jpg
FOTO: PC Press

Italija: „Sigurno“ zaposlenje

Italija je jedna od zemalja sa najvećim brojem uredbi u zakonu o radu, navode svetski stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa i zakona o radu.
Zakoni o zapošljavanju su brojni, precizno definisani i u velikoj većini slučajeva namenjeni zaštiti zaposlenih. Na primer, ako se zaposlena upravo venčala, nemoguće ju je otpustiti tokom prve godine braka, osim ako se radi o slučaju nedoličnog ponašanja, u koje spadaju krađa i nasilje, kaže Majkl Batler iz firme „Radijus Vrldvajd“ (Radius Worldwide), koja pomaže preduzećima da se prošire u inostranstvu. Čak i kada se radi o nedoličnom ponašanju, odlazak zaposlenog može da se iskomplikuje.

Kada sam radio u Italiji, Andrea Hagard-Kejn, međunarodni ekspert iz oblasti ljudskih resursa, sada sa sedištem u Brazilu, morala je da otpusti zaposlenog zbog krađe. „Sud je istakao da smo mu pružili priliku da krade i da naši postupci nisu bili dovoljno kategorični kako bi odoleo iskušenju da to uradi, te stoga mi snosimo krivicu“. Hagard-Kejn kaže da se zaposleni nije vraćao na posao, ali je firma svakako morala da mu plaća „ogromnu“ sumu kako bi se osigurali da se neće vraćati. Kako je otpuštanje radnika izazov, proces zapošljavanja je teži i iziskuje više vremena. „Morate biti mnogo oprezniji kada zapošljavate nekog, i pod velikim ste pritiskom“, naglašava.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Ublažen pad

Dobijanje otkaza nikada nije prijatno, ali u UK jedan zakon donekle olakšava stvari za zaposlene, koji kao pogodnost imaju zagarantovan otkazni rok. Svi zaposleni u UK imaju po zakonu pravo na otkazni rok od nedelju dana za prve dve godine rada i po dodatnu nedelju za svaku sledeću godinu. U tom smislu „istu zaštitu dobijaju izvršni direktor i čistač“, kaže Kerolajn Noblet, upravnica međunarodne advokatske firme „Skvajer Paton Bogs“. Međutim, većina poslodavaca će tražiti duži otkazni rok od onog propisanog zakonom kako bi se zaštitili od radnika koji hoće da napuste firmu olako i na brzinu.

Čest je slučaj da srednje rukovodeće osoblje počne sa vršenjem dužnosti uz tromesečni period otkaznog roka, navodi Noblet. Poslodavac može da traži od zaposlenog da po dobijanju otkaza odmah napusti radno mesto i dobije novčanu nadoknadu za otkazni rok. Ovo zovu gardening leave, i moglo bi se prevesti kao „dozvola za ostanak u vrtu“, jer zaposleni više ne obavlja svoj posao, ali je i dalje plaćen.

maxresdefault-e1441399227301.jpg
FOTO: MetalRevista

Brazil: Pokažite im pare

U Brazilu otpuštanje može izaći veoma skupo po poslodavca. Ne zahteva se opravdan razlog za otpuštanje, ali postoje strogi zakoni o količini novca koju poslodavac mora da isplati svakom otpuštenom radniku. Norma propisuje jednomesečnu platu, uključujući vreme odmora, i kaznu zasnovanu na trajanju radnog odnosa. Ako poslodavac može da opravda određene razloge za otpuštanje, kao što je krađa, oslobođen je dodatnih troškova. Međutim, ovakvi postupci često dovode do protivmera, navodi Hagar-Kejn. Specijalista dodaje da poslodavci uvek pokušavaju da izbegnu „opravdane“ otkaze jer sudovi češće presuđuju u korist radnika. Umesto toga firme biraju opciju da plate propisanu kaznu za neosnovano otpuštanje.

kitajskih.jpg
FOTO: ProfitRevolution

Kina: Osetljivo pitanje

Zakoni o radu u Kini, koja je komunistička zemlja, osmišljeni su tako da štite i povlađuju pravima radnika. Teško je raskinuti ugovor sa zaposlenim, a sudovi mogu da preinače otkaz ili zahtevaju da se radniku vrati radno mesto. Međutim, Batler kaže da postoji više stavki, pored zakonskih, koje treba razmotriti kada se planira otpuštanje radnika. Kina je, kulturološki gledano, zemlja zasnovana na uzajamnim odnosima, tako da otkazima treba pažljivo rukovati. „Zaposleni je usko vezan za vođenje firme“ naglašava. „Neophodno je odnositi se sa poštovanjem prema onome koga otpuštamo“.

Dodaje da reputacija lošeg postupanja sa radnicima, u šta spadaju i otkazi, može izazvati ozbiljne posledice po ugled kompanije. Ističe da strane kompanije koje dobro posluju u Kini jesu upravo one koje razumeju njenu kulturu i rade unutar sistema. „Kao poslodavac treba da donesete pravu odluku“, navodi. „Svaka firma mora da zauzme takav stav na duže staze“.

IZVOR: BBC Mundo