Javni poziv za dodelu sredstava za razvoj preduzetništva
Pixabay

Opšte informacije

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2018. godini sprovodi Ministarstvo privrede Republike Srbije u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

Cilj konkursa

  • Podsticanje zapošljavanja; 
  • Podrška početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja kroz osnivanje novih privrednih subjekata; 
  • Podrška preduzetništvu žena, mladih i socijalnog preduzetništva.

Ko može da se prijavi?

Na ovaj konkurs mogu da se prijave preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije u 2017. godini.

Sredstva koja se dodeljuju

Privredni subjekti koji zadovolje uslove ovog programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 posto vrednosti ulaganja.


Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od 1,5 posto godišnje uz garanciju banke ili tri posto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, uz primenu valutne klauzule.


Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za realizaciju ovog programa su 250 miliona dinara. Opredeljena sredstva Fonda za razvoj Republike Srbije  za kreditiranje privrednih subjekata po ovom programu iznose 583.333.333,33 dinara. 


Iznos ukupnih sredstava koji se odobrava preduzetnicima i pravnim licima po programu ne može biti manji od 400 hiljada dinara (kredit u iznosu od 280 hiljada dinara i bespovratna sredstva u iznosu od 120 hiljada dinara), niti veći od šest miliona dinara (kredit u iznosu od 4 miliona i 200 hiljada dinara i bespovratna sredstva u iznosu od milion i 800 hiljada dinara).

Ulaganja koja se mogu finansirati

Sa ovim sredstvima mogu se finansirati ulaganja u:

  • Dogradnju/rekonstrukciju/ adaptaciju/ sanaciju/poslovnog ili proizvodnog prostora – kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina);
  • Trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 posto u strukturi ukupnog ulaganja.

Prednost će imati zahtevi privrednih subjekata čiji su osnivači prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja po Programu Standardizovanog seta usluga za MSPP, koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.


Sve ostale informacije, kao i način prijave možete pogledati ovde.