10 činjenica o Hariju Hudiniju!

FOTO: slate

Prevela: Marija Jovanović

Hudini je bio jedan od prvih multimedijalnih poznatnih ličnosti s početka 20. veka, a njegova veština bez premca i sposobnost magnetskog privlačenja publike učinili su ga pravom ikonom pop kulture – toliko da je njegovo ime upisano u mnoge rečnike kao sinonim za pametno nestajanje. U nastavku, dajemo vam deset iznenađujućih činjenica o najuticajnijem mađioničaru u istoriji.

Dao je sebi ime po još jednom mađioničaru

Hudini je rođen kao Erik Veis (Erik Weisz), ali mu je ime promenjeno u Erik Vajs (Ehrich Weiss) kada se sa svojom porodicom preselio iz Mađarske u Viskonsin (Wisconsin, SAD) u svojoj četvrtoj godini. Mladi Erik, kome su tepali i sa „Eri“ ili „Hari“, bio je opsednut magijom , naričito radom tada veoma poznatog francuskog mađioničara Žana-Jugena Roberta-Hudina. Kada je i sam otpočeo svoju mađioničarsku karijeru u devedesetim godinama 19. veka, odao je poštu svom heroju dodajući jedno „i“ na njegovo prezime, kako bi stvorio sebi scensko ime „Harry Houdini“.

output_6cz6ud.gif

Čudan obrt usledio je kasnije kada je Hudini bio izložen kontroverzama, optuživiši svog bivšeg idola za krađu trikova drugih mađioničara. Napisao je čak i knjigu 1908. godine pod naslovom „Razotkrivanje Roberta Hudina“ u kojoj je svog imenjaka nazvao lopovom „koji se proslavio vrlo lepo na umnom radu drugih“.

11094715.jpg
FOTO: d.gr-assets
Hudini se prvo proslavio kao „Kralj lisica“

Hudini se dosta borio u ranim godinama karijere u šou biznisu, razmišljajući čak i da odustane i otvori školu magije. Konačno je napravio pauzu 1899. godine, kada ga je Martin Bek, poznati finansijer i organizator tadašnjih popularnih scenskih šoua, takozvanih vodvilja, unajmio za svoju turneju po SAD-u i Evropi.

Po Bekovom predlogu, Hudini je izvodio nestajanja kao glavni deo u svom nastupu. Počeo je i da izaziva publiku da ga vezuje i stavlja mu lisice, a promovisao je svoje nastupe tako što bi izvodio nestajanja iz lokalnih zatvora, nakon što bi policija detaljno pregledala i stavila mu okove. Tačka je doživela neverovatan uspeh!

Novokršteni „Kralj lisica“ igrao je u rasprodatim salama širom Evrope, a kasnije je utemeljio svoju slavu izvodeći nekoliko veoma poznatih i traženih tački nestajanja i u SAD-u. U jednom triku bio bi bačen u Ročester reku, u Njujorku, sa rukama vezanim pozadi, a u drugom bi pobegao iz zatvorske ćelije, u kojoj je nekada boravio i Čarls Gotije, čovek koji je ubio predsednika Džejmsa A. Garfilda.

Njegov brat je takođe bio uspešan mađioničar

Nakon sticanja slave početkom dvadesetog veka u Evropi, Hudini je doveo i svog mlađeg brata Tea, mađioničara koji je radio za njega tokom prvih godina karijere. Teo je vrlo brzo počeo da izvodi bratovljeve trikove pod scenskim imenom „Hardin“. Par je čak stvorio i lažno rivalstvo kako bi podigao popularnost svojih imena. „Nismo skrivali to da smo braća“, prisećao se kasnije Hardin, „ali isto tako čuvali smo tajnu o tome da smo zapravo i prijatelji i da me je Hari uveo u posao“!

U velikoj senci svog poznatijeg rođenog brata, Hardin je dobio zasluge zbog toga što je bio pionir u oslobođanju iz ludačke košulje, potpuno pred pogledima publike – trik koji je postao građa Hudinijevog rada. Kasnije je, nakon bratovljeve smrti, nasledio njegovu scensku opremu i nastavio da je koristi u nastupima četrdesetih godina prošlog veka.

houdini.jpg
FOTO: 2.bp.blogspot
Hudini je jednom izveo i beg iz utrobe morskog čudovišta

U septembru 1911. godine, grupa bostonskih biznismena izazvala je Hudinija da pokuša da izvede najbizarniji trik u svojoj karijeri – nestajanje iz stomaka 750kg teškog „morskog čudovišta“ koje je isplivalo u gradskoj luci. Istoričari i dalje nisu sigurni koje je stvorenje zaista bilo: opisivano je kao sve od kita do velike kožaste kornjače, ali se Hudini prihvatio zadatka.

Kako je hiljade posmatrača iščekivalo čudo, Hudini je dozvolio sebi da bude vezan lisicama, sa gvozdenim okovima na nogama i podmetnut unutar smrdljivog trupa, koje je posle bilo prekriveno lancima i postavljeno iza zavesa. Hudini je izazvao oduševljenje pobedom nakon samo 15 minuta, ali je kasnije priznao da se umalo ugušio od isparenja hemikalija koje su koristili da balsamuju zver.

Bio je pionir vazduhoplovstva

Pošto je razvio svoju strast za letenjem dok je bio u Evropi 1909. godine, Hudini je kupio francuski Voisin dvokrilac i postao jedan od prvih svetskih privatnih pilota. Mađioničar se srušio pri prvom letu u Nemačkoj, ali je nastavio da vežba i na kraju postavio cilj da postane prvi pilot koji je leteo za Australiju.

Tokom turneje „Down Under“ u martu 1910. godine, Hudini se igrao kontrolama svog Voisen-a izvevši tri uspešna leta od po nekoliko minuta u Melburnu. Vazduhoplovna liga Australije proglasila je Hudinijev performans prvim upravljivom i pogonjenim letom, međutim neki istoričari se ne slažu sa odlukom, jer, kako smatraju, zasluge bi trebalo pripisati Kolinu Difrajsu, Englezu, koji je isto tako napravio kratak let nekoliko meseci ranije. Godine 2010. Hudini i Difrajs su zajedno posthumno počastvovani u seriji markica povodom proslave stogodišnjice prvog pogonjenog leta u Australiji.

Harry_Houdini_Performs_Escape.jpg
FOTO: stuff-nobody-cares-about
Hudini je pomagao američkim ratnim snagama tokom Prvog svetskog rata

Iako je bio rođen u Mađarskoj, Hudini je bio američki patriota i odani pristalica učešća SAD-a u Prvom svetkom ratu. Ubedio je Društvo američkih mađioničara da potpišu lojalnost predsedniku Vudrou Vilsonu, a kasnije je otkazao i turneju kako bi se posvetio zabavljanju vojnika i prikupljanju novca za potrebe rata. Hudini je takođe iskoristio svoje naoružanje mađioničarskim trikovima kako bi pružio posebne instrukcije američkim trupama. U seriji predavanja koje je održao na njujorškom hipodromu, savetovao je pešadiju vojske kako da pobegnu sa brodova koji tonu ili kako da se oslobode konopaca, lisica i drugih ograničenja u slučaju da budu uhvaćeni od strane Nemaca.

Posedovao je sopstveni filmski studio

Hudinijeva kratka karijera kao zvezde nemog filma otpočela je 1919. godine sa „Kraljem misterije“, jednog avanturističkog serijala u kome je igrao tajnog agenta. On se koristi svojim veštinama nestajanja kako bi sprečio kriminalne zavere. Serija je postala pravi blokbaster – sada je zapamćen i kao prvi film u kome se pojavljuje robot – a mađioničar se istakao u još dve glavne uloge pre nego što je otvorio svoj studio pod nazivom „Houdini Pictures Corporation“.

Napravio je još dva filma za kompaniju, „The man from beyond“ i „Haldane of the Secret Service“, ali nijedan nije prošao naročito dobro na blagajnama, dok su se kritičari zabavljali provocirajući ga na njegovim stilizovanim nastupima. Izgubivši ogromno parče lične sreće, Hudini je napustio filmsku industriju zauvek 1923. godine.

houdini4.jpg
FOTO: prairieghosts
Hudini je razotkrio vidovnjake i natprirodnosti

Kao svetski najveći mađioničar i iluzionista, Hudini je imao vrlo malo strpljenja za sve one koji bi tvrdili da poseduju neku vrstu natprirodne moći. Početkom dvadesetih on se upustio i u druge karijerne vode kao profesionalni skeptik i razotkrivač vidovnjaka, čitalaca misli, medijuma i drugih „spiritualista“ koji su tvrdili da mogu komunicirati sa pokojnima. Hudini je neumorno vodio kampanju, često posećujući seanse prerušen, kako bi osramotio i opovrgnuo priče njihovih vođa, nazivajući ih prevarantima. On je, takođe, ponudio nagradu od 10 hiljada dolara onom vidovnjaku koji bi mogao da objasni i predstavi taj „fizički fenomen“, koji do tada niko nije mogao objasniti racionalno, a 1926. godine je svedočio pred Kongresom u znak podrške predloga zakona da se zabrani praksa „pretvaranja proricanja budućnosti i sreće za određenu nagradu ili nadoknadu“.

O uzroku njegove smrti se i dalje polemiše

Hudini je umro na Noć veštica, 1926. u svojoj 52. godini, samo nekoliko dana nakon poslednjeg performansa u Detroitu. Zvanični uzrok smrti je upala trbušne maramice izazvana pucanjem slepog creva, međutim nekoliko legendi i dalje zuje o njegovim poslednjim danima. Najpoznatija se odnosi na incident koji se dogodio nakon nastupa u Montraelu 22. oktobra.

Dok je uživao pažnju u svojoj svlačionici, Hudiniju je prišao jedan student koji je želeo da razotkrije glasine o tome da je Hudini mogao da izdrži veoma jak udarac u predelu stomaka. Kada se Hudini hvalio svojom fizičkom snagom, mladić ga je bez upozorenja udario u stomak ostavivši ga savijenog u nepodnošljivoj agoniji. Hudini se žalio na stomačne bolove tokom ostatka dana, ostavljajući mnogima da zaključe da su ovi neočekivani udarci nekako pokrenuli upalu slepog creva.

Sa druge strane, ostali navode da je veliki mađioničar otrovan od strane Spiritualista, koji su mu nešto ranije pretili smrću zbog njegovih napada.

photo_original_jpg_v_1437160400_w_1536_h_1152_fi.jpg
FOTO: ksr-ugc.imigix
„Hudinijeve seanse“ se i dalje održavaju svake Noći veštica

Uprkos njegovom skepticizmu o duhovnom svetu, Hudini se zakleo svojoj ženi Bes da će pokušati da je prizove iz groba. Rekao joj je da osluškuje specifičnu poruku – niz kodova koji kada se dešifruje govori „Rosabel, poveruj“. Bes Hudini je provela deceniju pokušavajući da kontaktira svog muža, pre nego što je odustala, navodno govoreći „deset godina je dovoljno dugačak period da čekam bilo kog muškarca“.

Međutim, drugi su nastavili da istražuju i tako od tridesetih godina prošlog veka njegovi obožavaoci održavaju Hudinijeve seanse na svaku Noć veštica u nadi da će komunicirati sa duhom mađioničara. Takođe, postoji i „Zvanična Hudinijeva seansa“ koja se svake godine održava u drugom gradu.

IZVOR: History

Marija je zaljubljenik u brojeve, umetnost, putovanja i kulturu, a plesom obnavlja svoju energiju.