Deset čudnih studentskih amajlija
Pixabay

Jedan od najstresnijih trenutaka u toku studiranja za većinu studenata je izlazak na ispit. Međutim, na istoku Azije, to ima potpuno drugu dimenziju. Recimo, u Japanu u  narodu postoji posebno izražen pritisak na ljude da ostvare uspeh. Sujeverje je jedan od načina da pojedinac ukloni bar deo pritiska sa sebe, a mi vam predstavljamo najzanimljivije aktivnosti pred ispit.

1. Kit-ket za sreću

Katsudon je japansko jelo, činija pirinča prekrivena jajetom i prženim kotletima svinjetine. Studenti ga često jedu pred ispit, zato što reč od koje se naziv jela sastoji, „katsu“, znači pobeda, i veruje se da je povezano sa ishodom ispita. Kit ket se u Japanu zove „kito kato“, slično frazi „kito katsu“, koja označava sigurnu pobedu.

2. Jabuka

U Hong Kongu studentima pred ispit se služe jabuke i jela od njih. Razlog je izgovor reči jabuka na kineskom,  „ping guo“, što znači sigurnost. Upravo je sigurnost to što studenti traže na ispitu.

Pixabay
Pixabay

3. Neoprana kosa

Kampanjci sigurno znaju šta znači „cajtnot“ pred ispit, i da se tad nema vremena ni za tuširanje. Međutim, u Južnoj Koreji veruju da će se pranjem kose isprati svo znanje iz glave, te ga zato ne praktikuju na dan ispita.

4. Srećna kriška

Pred povratak u svoje sobe, studenti dobiju priliku da iseku parče ogromnog pečenja. Veruje se da će, ko uspe da iseče pečenje na dva dela, lako proći ispite. Ovaj ritual je praćen jedenjem kivija,  čiji prevod na srpski sa kineskog znači „lako proći ispite“.

5. Okupljanja

U Hong Kongu pred ispite studenti idu na zajedničke aktivnosti, najčešće u neki nacionalni restoran gde jedu kockice svinjetine sa indijskim orahom.  Indijski orah na kineskom zvuči slično kao „želja da prođe“, a prasetina „želja za razlikovanjem“.

6. Molitva

Nije neobična slika videti roditelje ispred slušaonica koji čekaju i mole se dok njihova deca unutra polažu. Neki idu toliko daleko da molitve obavljaju u hramu, sto dana pred ispit, svakog dana

Pixabay
Pixabay

7. Obroci

U Južnoj Koreji veruju da će supa sa algama pred ispit učiniti da svo znanje iščili. Nudle na kineskom zvuče kao i „sve da ide glatko“, tako da su one čest izbor za doručak ispitnog dana.

8. Crveni donji veš

Kada nekome u Kini sve ide od ruke, pitaju ga da li nosi crvene gaće. Crvena je univerzalna boja za sreću, kako u Kini, tako i širom sveta.

9. Slatka piletina

Postoji jedno lepljivo i slatko jelo od piletine koje studenti jedu pred ispit. Korejske reči za „proći ispit“ i „lepljivo“ zvuče isto. Čest izbor su sokovi od piletine.

Pixabay
Pixabay

10. Online molitva

Na Nanjang i Nacionalnom univerzitetu Singapura postoji opcija da se studenti mole onlajn. To je Bell Curve God, i ima veb sajt, Tviter i Fejsbuk nalog.


Svakako su neuobičajena verovanja za naše krajeve, a da li su bespotrebne ove aktivnosti, ili zaista donose sreću, procenite sami. Ako ste radoznali, možete ih i probati.