10 knjiga koje morate pročitati pre filmova

Foto: PhotoPin

Prevela: Katarina Lazić

Ipak, radi se na još nekoliko neverovatnih projekata adaptacije knjiga, koji će ugledati svetlo dana do kraja godine. Nabrojali smo njih osam ispod, uz dva naročito posebna, koji su zakazani za 2017. godinu, jer jednostavno ne možemo da ih dočekamo!

1. Kraljica Katve Tim Kroders

Kraljica Katve je istinita priča o Fioni Mutesi, tinejdžerki iz Ugande, koja nadilazeći siromaštvo postaje šahistkinja svetskog gabarita. Ako ste u potrazi za daškom ženske snage, vaša potraga je završena! Film izlazi 23. septembra, te idite u knjižaru što pre.

2. Devojka iz voza Pola Hokins

Nije ni čudo što je ova knjiga prošle godine bila jedan od najvećih književnih hitova. U potpunosti je bila fenomenalna. Zamislite odbeglu devojku... u metrou... sa ogromnom količinom džina. Zvuči pomalo luckasto, ali verujte. Brojimo dane dok ne ugledamo Emili Blant u filmskoj verziji, koja izlazi 7. oktobra. Još uvek imate vremena da pročitate knjigu!

the_girl_on_the_train.jpg

Foto: The Independent

3. Inferno Den Braun

Den Braun je jedan od onih autora koji su ovladali veštinom animiranja čitalaca. Inferno ništa manje ne zaostaje po osvajanju onih koji ga čitaju. Želećete da ga pročitate, kako biste stekli kompletan uvid u doživljaj Dena Brauna, pre nego što odgledate film, iako je Tom Henks u ulozi Roberta Langdona san snova. Datum izlaska filma je 28. oktobar.

4. Čudovište zove Patrik Nes

Ova knjiga poseduje sve kvalitete. Nekako je istovremeno mračna, smešna, tragična i duboko potresna. Reč je o čudovištima, kako stvarnim tako i zamišljenim, zlostavljanju, psihičkim bolestima i gubitku, ali isto tako i o nadi. Nagrađivana autorka Sioban Daud osmislila je priču, ali umrla je od raka pre nego što je stigla da je zapiše. Patrik Nes preneo je njene misli na papir, a rezultat je veličanstven. Datum izlaska je 14. oktobar.

5. Američka pastorala Filip Rot

Američka pastorala, dobitnik Pulicerove nagrade za književnost 1998. godine, smatra se najvećim remek-delom Filipa Rota. Čak je deo liste Stotinu najboljih romana svih vremena magazina Tajm (Time). Tako da, verovatno bi trebalo da ga pročitate pre nego što kupite kartu za film. Juan Makgregor je u glavnoj ulozi u ovoj priči o čoveku koji proživljava burni politički prevrat '60-ih godina dvadesetog veka. Datum izlaska je 21. oktobar.

Pastoral_Bar640.jpg

Foto: Become Who You Are | A blog by Kurt Keefner

6. Duga poluvremena šetnja Bilija Lina Ben Fauntejn

Poluvremena šetnja, pomenuta u naslovu knjige, odnosi se na junački doček mladog vojnika, koji se vratio iz Iraka, na paradi povodom Dana zahvalnosti. Ovo je dirljivi prikaz suprotstavljenih emocija, doživljenih tokom rata. Knjiga je izuzetna, ali ne možemo da dočekamo filmsku adaptaciju u režiji Andž Li. Film izlazi 11. novembra, ali zaista treba da prvo pročitate knjigu.

EU%20GIF.gif

7. Fantastične zveri i gde ih naći Džoan Rouling

Jedino magičnije od sveta Harija Potera je pisanje Džoan Rouling. Ne treba ni da napominjemo da morate da pročitate ovo pre nego što pogledate film. Mislim, zaista. Datum izlaska je 18. novembar.

fantastic_beasts_and_where_to_find_them_book.jpg

Foto: Collider

8. Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu Ransom Rigs

Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu pojaviće se na filmskom ekranu krajem septembra, a trejler je nezamisliv. Knjiga je odlična, jeziva i prijatno mračna. Tako da znate da je režiser Tim Barton opčinjen njome. Knjiga, koja prati tinejdžera na istraživanju Velškog ostrva, na kom je odrastao njegov deda, veliki je bestseler, pun duhovitosti i šarma. Prvo je pročitajte, nećete zažaliti.

9. Na posebna te vodim mesta Dženifer Niven

Zaboga, nijedna knjiga vas neće tako divno uznemiriti kao ova. Srce vam se cepa od početka do kraja. Ova knjiga je takođe omaž pisanju Virdžinije Vulf, tako da će bibliofili želeti da urone u štampano izdanje pre filmske adaptacije. Upozorenje: Teodor Finč će vam ukrasti srce. Film izlazi tokom sledeće godine, a u glavnoj ulozi Violete Merki je El Faning.

18705732.png

Foto: Goodreads

10. Stakleno zvono Silvija Plat

Jedini objavljeni roman poetske boginje Silvije Plat, Stakleno zvono, njen je poluautobiografski prikaz mlade žene koja '60-ih godina provodi leto u Njujorku, kao gost urednik na modnom časopisu i na kraju proživljava nervni slom. Ovo je veoma posebna knjiga, te je ne treba uništiti govoreći išta više. Film, sa Dakotom Faning u glavnoj ulozi Ester Grinvud, izaći će 2017. godine, a režiser je Kirsten Danst.


Izvor: HelloGiggles


Katarina je kolaž umetnosti i nauke.