10 najprodavanijih božićnih albuma u istoriji!

FOTO: El País

Pred nama su albumi sa božićnom tematikom koji se najviše prodaju. Božić stiže ovih dana u sve domove i moramo ga obeležiti pesmom! Pridržavajući se zvaničnih podataka (RIAA i Nielsen Music), sastavili smo listu 10 najprodavanijih božićnih albuma, ne uključujući kompilacije i klasične kompozicije, i prosledili ih kritičarima da ih saslušaju i ocene. Najstariji među njima datira iz 1945. a najnoviji je iz 2010. godine. Međutim, ono što nas zaista interesuje je da li je ovaj muzički materijal zaista tako dobar ili je samo sredstvo kojim se muzičari služe da bi izvukli sopstvenu korist. Započinjemo odbrojavanje unazad!


10. Susan Boyle, The Gift (2010)
image.jpg
FOTO: El País

The Gift, deseti najprodavaniji bozićni album u istoriji i drugi u karijeri televizijske zvezde Suzan Bojl, učesnice programa Britain’s got talent, je ona vrsta komercijalnog uspeha za koji bi svaki pop izvođač sa operskim ambicijama ubio da može da ga snimi, a posebno da tako dobro zaradi od njega. Osmišljen kao nostalgični osvrt na šezdesete, uključuje obrade Lua Rida i Leonarda Koena, zajedno sa raznim božićnim pesmama. Interpretacije su sa dobrim ukusom ali i pune eha i crkvenih horova koji proizvode jednu blaženu atmosferu, prepunu emocija. Bojl je morala da snimi jedan božićni album i bilo bi čudno da ne zvuči ovako otrcano!
Ocena: 2 od 10
Prodatih diskova: 3,2 miliona primeraka


9. Bing Crosby, White Christmas (1945)
image.jpg
FOTO: El País


U pitanju je najstariji album na ovoj listi. Snimljen je, ni manje ni više nego 1945, kada je Bing Krozbi imao 42 godine. Na ovom albumu nalaze se slavne numere poput Jingle Bells koja pripada svingu ali nas pomalo vraća i podseća na rockabilly, kao i živahna Santa Claus is coming to town. Ostatak albuma je tradicionalan, sa Krozbijevim umirujućim glasom u bitnim momentima i ženskim horom koji boji određene deonice. Ovaj album jednog od najboljih izvođača balada odaje ogromnu čast božićnim pesmama.
Ocena: 7 od 10
Prodatih diskova: 4,5 miliona primeraka


8. Johnny Mathis, Merry Christmas (1958)
image.jpg
FOTO: El País


Citiraćemo kolegu kritičara, Denisa Mekdonalda, koji piše za uvek pouzdani Allmusic.com: „Nemoguće je izbrojati koliko je dece rođeno devet meseci nakon tog Božića provedenog uz muziku Džonija Matisa.“ Oh da, glas ovog američkog izvođača, naslednika Frenka Sinatre i Tonija Beneta, izaziva parove na ljubavni zanos. Ovo je jedan instrumentalno ambiciozan, slastan i efektan album. Matis se sluša i dan danas, mada njegov udeo u porastu nataliteta nije tako veliki kao nekada. Uzgred, ovaj fenomenalni izvođač još uvek je sa nama u 81. godini života.
Ocena: 6 od 10
Prodatih diskova: 5,2 miliona primeraka


7. Barbra Streisand, A Christmas Album (1967)
image.jpg
FOTO: El País


Za samo deset godina, u periodu između 1962. i 1972, Barbara Strejsend je snimila trinaest studijskih albuma, ne računajući singlove i kompilacije. A Christmas Album bio je jedan od njih. Pesme odišu svežinom koju je ova Njujorčanka imala na početku svoje karijere, a koju je izgubila kasnije, oprobavajući se u različitim žanrovima. Ovde Barbara i dalje poštuje utvrđena pravila. Peva sa ukusom, bez disonanci i usput nam na trenutke budi sećanja na Džudi Garlend i Džuli Endrus obradama pesama Have yourself a merry little Christmas i My favorite things. Kamo sreće da su svi božićni albumi ovakvi!
Ocena: 9 od 10
Prodatih diskova: 5,3 miliona primeraka


6. Mariah Carey, Merry Christmas (1994)
image.jpg
FOTO: El País


Maraja Keri je nakon velikog uspeha prva tri albuma morala da razmišlja unapred i da te 1994. objavi svoj prvi božićni album i time preduhitri svoju tadašnju veliku rivalku Vitni Hjuston (Whitney Houston). Merry Christmas ima sve što se očekuje od jedne Maraje Keri - sjajne vokalne deonice dobro propraćene gospelskim horom. Repertoar se sastoji iz božićnih klasika i novih kompozicija. All I want for Christmas is you, himna pop žurki (ima i spot!), u isto vreme je tako kič i tako vintage da je Vitni Hjuston morala da sačeka dve godine da bi snimila The preacher’s wife, ostvarenje koje nema ni „b“ od božićnog i ni „a“ od albuma.
Ocena: 4 od 10
Prodatih diskova: 5,4 miliona primeraka


5. Céline Dion, These Are Special Times (1998)
image.jpg
FOTO: El País


Našoj malenkosti se dopadaju slatkiši, ali odslušati ceo božićni album Selin Dion je kao umreti daveći se u bazenu šećera. Činjenica da je These Are Special Times peti najprodavaniji božićni album u istoriji je za mnoge šokantna. Koji god da je razlog popularnosti ovog diska, čovek se može samo diviti milionima koji su sposobni da uživaju u albumu koji je za neke od nas poput testa izdržljivosti koji je nemoguće preživeti.
Ocena: 1 od 10
Prodatih diskova: 5,5 miliona primeraka


4. Josh Groban, Noël (2007)
image.jpg
FOTO: El País


Možda čitalac nailazi na poteškoće pri identifikaciji Džoša Grobana. Kao što je to slučaj i sa špancem Pablom Alboranom, Groban je ona vrsta pevača koji iz potpune anonimnosti postaje neko čiji se disk, u samo par meseci, prodaje na svakom koraku. To nije dobar znak. Obično se kod ovakvih slučajeva spoje mladost (Groban, momak iz Kalifornije, doživeo je uspeh u svojih 20 godina a sada ima 35) i vokalne sposobnosti. Iako je 2007. kada je snimljen album Noël, Groban već bio poznat, ove božićne balade su ga vinule u zvezde. U muzičkom smislu napravio je greške tipične za ovaj žanr - pretvorio je svoj album u sladunjavu listu žalopojki koja vrlo brzo može zamoriti slušaoce.
Ocena: 3 od 10
Prodatih diskova: 5,9 miliona primeraka


3. Nat King Cole, The Christmas Song (1960)
image.jpg
FOTO: El País


Net King Koul i Frenk Sinatra imali su jednu zajedničku crtu. Da im je palo na pamet da snime heavy metal album, bio bi to pravi hit! Tako dobri vokali, topli, duboki, šarmantni, očaravajući, mogli bi da se prilagode bilo kom stilu. Na ovom albumu Net King Koul obrađuje klasične božićne pesme i pretvara ih u pravo čudo. Bilo da ste iz Milvokija, Pekinga ili Beograda, osetićete prijatnu toplinu slušajući ove pesme. U ovoj misiji mu uspešno pomažu orkestar i hor pod dirigentskom palicom Ralfa Karlmajkla (Ralph Carmichael). Jednostavno, božanstveno!
Ocena: 8 od 10
Prodatih diskova: 6 miliona primeraka


2. Kenny G, Miracles: The Holiday Album (1994)
image.jpg
FOTO: El País


Na gotovo svim božićnim albumima pojavljuju se pesme Silent Night i White Christmas, ali jedini koji ih je odsvirao na uskršnjem albumu bio je Keni Dži, čovek koji je svojim saksofonom uspeo da poveća natalitet među srednjom klasom (osrednjeg ukusa) devedesetih godina. Lansiran sredinom tih veselih devedesetih, Miracles je direktni naslednik kulture Luisa Kobosa (Luis Cobos) koja je na muziku prenela ono što je dobro uspevalo u filmu i na pozornici: pronalaženje provereno dobrih klasika koji se smatraju bezvremenim i njihovo interpretiranje na kitnjast i trivijalan način kojim odiše čitava ta epoha.
Ocena: 2 od 10
Prodatih diskova: 7,3 miliona primeraka


1. Elvis Presley, Elvis Christmas Album (1957)
image.jpg
FOTO: El País


Ni o jednom albumu se nije toliko spekulisalo kao o ovom, objavljenom u oktobru 1957. godine, koji je držao prvo mesto četiri nedelje za redom. Mogle su se čuti razne glasine: da je ovaj album bio zabranjen na svim radio stanicama u Kanadi (laž), da je jedan poznati DJ otpušten jer je puštao pesmu White Christmas (sumnjivo) ili da je Irving Berlin, kompozitor ove božićne pesme, bio toliko šokiran izvedbom mladog Elvisa da je naredio zaposlenima da kontaktiraju radio stanice kako bi se sprečilo njeno puštanje u etar (malo verovatno). Logično, najkonzervativnijem delu publike predstavljalo je veliki problem da njihove omiljene religiozne pesme otpeva neko tako kontroverzan kao što je to bio Elvis u to vreme. Danas, ova mešavina sporog roka, gospela i kantrija na najprodavanijem božićnom albumu u istoriji zvuči blago, opuštajuće, prijatno i slatko.
Ocena: 10 od 10
Prodatih diskova: 10 miliona primeraka


IZVOR: El País