10 najzanimljivijih jezera na svetu!

Foto: Brava Casa

Priredila: Jovana Milovanović

1. Plitvičko jezero, Hrvatska

Ovo jezero predstavlja nacionalni park u Hrvatskoj. Nalazi se u oblasti Lika. Boje jezera se prelivaju od smaragdne zelene do tirkizne, i upravo to je ono što čini ovo jezero atraktivno i lepo turistima. Plitvička jezera se nalaze na UNESKO-voj listi svetske baštine od 1979. godine.

2. Jezero Malavi, Malavi, Mozambik i Tanzanija

Jezero Malavi je najjužnije od Afričkih velikih jezera. Takođe, ovo jezero predstavlja treće po veličini jezero Afrike i deveto u svetu. Malavi, Tanzanija i Mozambik izlaze na njega.

3. Tačkasto jezero, Kanada

Tačkasto jezero se sastoji od izuzetno velike koncentracije različitih soli i minerala. Od trenutne zastupljenosti i količine određenog minerala, zavisi koje boje će biti „fleka“ na jezeru.

4. Bajkalsko jezero, Rusija

Bajkalsko jezero se nalazi u istočnom delu azijske Rusije. Ono je najdublje jezero na svetu i drugo po površini jezero u Aziji. U svetu je poznato i pod imenom „plavo sibirsko oko“. Zanimljivo je to da voda iz Bajkalskog jezera se može koristiti za piće. U januara voda ledi čak do dubine od jednog metra i tako ostaje sve do maja.

plitvice_lakes_croatia11_1170x800.jpg

FOTO: Plitvice-etnogarden

5. Ružičasto jezero Hillier, Australija

Ovo jezero ima ružičastu boju, kao i druga slana jezera, zbog velike koncentracije algi i bakterija. On svoju boju zadržava tokom cele godine.

6. Krater jezero, SAD

Ovo jezero se nalazi na vrhu planine Mazuma u Oregonu, SAD. Ovo jezero se izdvaja po svojoj nestvarnoj tamno plavoj boji i kristalno čistoj vodi. Jezero služi za ispunjavanje kaldere koja je nastala u snažnoj vulkanskoj erupciji koja je urušila vrh planine Mazuma (pre 7700 godina).

7. Pećinsko jezero, Meksiko

Ovo neobično jezero nalazi se na poluostrvu Jukatan. Zbog svoje lepote, starosedeoci ga smatraju poklonom od bogova Maja. Jako je teško prići jezeru i uživati u njegovoj lepoti, pa zato lokalni stanovnici često brane turistima da posećuju jezero da ne bi ukaljali ovaj veličanstven poklon bogova.

8. Titikaka, Peru i Bolivija

Titikaka je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici između Perua i Bolivije. Titikaka je poznata i po stanovništvu koje živi na Urosima, 9 veštačkih ostrva napravljenih od plutajuće trske, koji čine glavnu turističku atrakciju Perua.

9. Jezero pet cvetova, Kina

Jezero pet cvetova je veoma plitko, različitih boja je, a dno jezera je isprepletano drevnim granjem koje je vekovima otpadalo i sakupljalo se na dnu jezera. Nalazi se u nacionalnom parku „Dolina devet sela“ na severu pokrajine Sečuan.

10. Mrtvo more, Izrael i Jordan

Ovo jezero nalazi se u jugozapadnoj Aziji na najnižoj depresiji na planeti. Predstavlja najslaniju vodenu površinu na svetu, ono je čak 8,6 puta slanije od okeana. Zanimljivo je da na ovom jezeru zbog velikog saliniteta ne možete potonuti, te zato predstavlja idealno mesto za ljude koji ne znaju da plivaju, a voleli bi da nauče.


IZVOR: Portal mladi

Jovana najviše voli u slobodno vreme da putuje, da se bavi dekupažom, uči jezike, čita knjige, gleda filmove i serije i piše tekstove.


Pročitajte i:

Najpopularniji vidikovci na svetu
Podzemni muyej umetnosti
10 filmskih predloga za mirno veče kod kuće