10 novih muzeja i galerija u Velikoj Britaniji
Wikimedia Commons

V&A u Dandiju

Jedno od najznačajnijih premijernih otvaranja ove godine biće prvi muzej posvećen dizajnu u Škotskoj - a takođe i prvi V&A van Londona - 15. septembra. Zgrada muzeja nalazi se na reci Tai i može se pohvaliti hrabrim, radikalnim dizajnom japanskog arhitekte Kengo Kuma - njegov oblik i forma inspirisani su liticama na istočnoj obali Škotske. 


Slaviće škotski dizajn, predmete među kojima se može naći Kartijeova dijamantska tijara Valkyrie koju je naručila pokojna Meri Kru-Milns, vojvotkinja od Roksburga, kao i originalna kolekcija stripova The Beano.

Kraljevska akademija umetnosti, London

U čast 250. godišnjice, Kraljevska akademija se ponovo otvara 19. maja nakon renoviranja vrednog 50 miliona funti, sa novom galerijom i proširenim izložbenim programom. Ovo će uključiti i „galeriju od tri dana", u kojoj će se održati izložbe s fokusom na savremenu umetnost i arhitekturu. Velika fasada zgrade Burlington Gardens takođe je obnovljena - verovatno prvi put u svojoj 150-godišnjoj istoriji prema izveštaju The Art Newspaper


To je jedno od nekoliko značajnih umetničkih otvaranja u Londonu: Hayward je ponovo otvoren u januaru nakon renoviranja piramidalne krovne rasvete, dok će južni London dobiti novu veoma važnu galeriju otvaranjem Goldsmiths centra za savremenu umetnost.

Mike Peel, Wikimedia Commons
Mike Peel, Wikimedia Commons

Kettle’s Yard, Kembridž

Ova moderna galerija u viktorijanskom stilu koju je osnovao Džim Ede 1950. godine, kustos Tate-a, ponovo je otvorena u februaru nakon dvogodišnjeg renoviranja koje je sproveo Jamie Fobert Architects, tim koji stoji iza produžetka galerije Tate St Ives iz 2017. godine. To znači novi kafe, četvorospratno školsko krilo i poboljšani prostor galerije koji može primiti više posetilaca. 


Stalna zbirka galerije uključuje radove umetnika kao što su Huan Miro, Henri Mur i Barbara Hepvort, a ponovo se otvara politički motivisanom izložbom „Akcije. Slika sveta može biti drugačija", koja uključuje radove 38 umetnika koji pokušavaju ponovo potvrditi potencijal umetnosti kao poetske, društvene i političke sile u svetu.

Jorkšir park skulptura

Jedna od omiljenih umetničkih znamenitosti ove zemlje, Jorkšir Park skulptura, koja je proslavila 40 godina postojanja 2017. godine, otvoriće ovog leta novi impresivni centar za posetioce Bretton Country parka. Ekološka zgrada vredna 3.8 miliona funti (koju su dizajnirali Feilden Fowles architects) uključiće novi restoran, foaje i prodavnicu, kao i prostor za galeriju od 125 kvadratnih metara koja će biti domaćin programa privremenih izložbi umetnosti 20. i 21. veka.

By Design and Technology Student (Yorkshire Sculpture Park), Wikimedia Commons
By Design and Technology Student (Yorkshire Sculpture Park), Wikimedia Commons

Galerija Kraljičin dijamantski jubilej, London

Već više od 700 godina, srednjovekovni triforium vestminsterske opatije - iznad središnjeg dela, sa pogledom na crkvu i preko Trga parlamenta - sakriven je od javnosti. Ovog leta otvoriće svoja vrata za nove galerije i muzeje, koji će prikazati blago iz opatijske kolekcije.

Fotografiska, London

Deo globalne ekspanzije muzeja za fotografije u Stokholmu, kada bude završen, londonski ogranak Fotografiska muzeja biće najveća galerija za fotografije u gradu. Muzej koji će biti otvoren u novembru, zauzeće prostor od 8.270 kvadratnih metara u kome će se moći održati i do sedam izložbi i koji će takođe imati dva restorana, kafić i bar. Fotografiska će biti u istočnom Londonu, blizu galerije Whitechapel.

Being Brunel, Bristol

Slavljenje života i rada renomiranog građevinskog inženjera Isambard Kingdom Brunela, Being Brunel otvoriće se u martu na bristolskoj luci, pored broda SS Great Britain. Ovaj muzej kao savršeno mesto za porodične izlete, obuhvataće renoviranje Brunelove zgrade drugog stepena Drawing Office, kao i niz interaktivnih i zabavnih eksponata, uključujući portrete njegovih prijatelja i porodice i lični imetak, kao i školski izveštaj iz 1821. godine. 


Obožavatelji Brunela takođe mogu biti zainteresovani za otvaranje dve nove tematske galerije posvećene inženjerstvu u Londonskom muzeju transporta, koji će se otvoriti u martu i julu i pogledati tunel Brunel pod Temzom, zajedno sa savremenim inženjerskim inovacijama.

V&A fotografski centar, London

London će dobiti još jedan značajan fotografski prostor otvaranjem Centra za fotografije na V&A ove jeseni. Novi centar će prikazati ogromnu kolekciju fotografija muzeja (oko 500.000 slika), u kombinaciji sa sličnom impresivnom kolekcijom Kraljevskog fotografskog društva, koja takođe sadrži stotine hiljada fotografija, kao i 6.000 kamera i istorijske opreme.

Pixabay
Pixabay

Muzej Dan D, Portsmut

Nakon renoviranja od 4,9 miliona funti, Muzej Dan D biće ponovo otvoren za javnost ovog proleća, kao priprema za 75-godišnjicu 2019. godine. Na njemu će biti prikazane nove izložbe i galerije o bici za Normandiju, fokusirajući se na lične priče onih koji su učestvovali - muškarci i žene, civili i vojnici, iz Britanije, Nemačke i savezničke snage.

Nacionalni muzej istorije Sveti Fagans, Kardif

Nastavljajući svoj glavni projekat renoviranja, muzej istorije otvorenog tipa koji se nalazi oko dvorca Sveti Fagans otvoriće nove galerije u oktobru ove godine. Nove galerije, u glavnoj zgradi i višenamenskoj zgradi Gweithdy, formiraće prostor za prikazivanje predmeta iz istorije Narodnog muzeja u Velsu i arheoloških zbirki, od kojih mnogi nikada nisu prikazani ranije.Izvor: The Guardian