Domaći turizam: 10 zanimljivih destinacija u Srbiji
Flickr

Manastiri od Fruške gore do Kosova, preko 150 arheoloških nalazišta ili neki od nacionalnih parkova Srbije mogu da budu idealna destinacija za neku od „ekskurzija“ ove godine. Zemlja planina i dolina, jezera i livada, zemlja istorije i umetnosti. Srbija je bogata prirodnim i kulturnim lepotama koje ostavljaju bez daha. Neka od tih mesta izdvajamo u nastavku.

Uvac


Sa vidikovca Morava možete da uživae u pogledu na kanjon reke Uvac, koji je poznat po meandrima. Dolina ove reke je potopljena, a tri jezera su formirana: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Dodatnu atrakciju ovog područja predstavljaju mnogobrojne pećine kao što su Ušačka, Javorska, Baždarska i najpoznatija Ledena pećina. Pored prirodnih, kulturna dobra su nezaobilazna. U blizinu su manastiri Đurđevi Stupovi i Sopoćani. Planina Zlatar ili Nova Varoš najčešći su izbori za prenoćište.


Đavolja varoš


Ovaj veličanstveni spomenik prirode smešten na Radan planini i bio je kandidat za novih sedam svetskih čuda. Ovu atrakciju odlikuju dva prirodna fenomena. Jedan od njih je izvor kisele vode sa visokom mineralizacijom. Drugi su specifični reljefni oblici, odnosno 202 zemljane figure različitih oblika i dimenzija, od 2 do 15 metara visine. Onih koji dođu da vide Đavolju varoš najčešće noće na Kopaoniku. Pogodno mesto za noćenje je i Kuršumlija, gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.


Srebrno jezero


Na samo dva kilometra udaljenosti od Velikog Gradišta nalazi se Srebrno jezero. Pored kupanja, šetnje kraj jezera ili vožnje pedalinom, na raspolaganju stoji i akva park sa pet bazena različitih dubina i toboganima. Krstarenje Dunavom je još jedna opcija, a odredišta broda su Golubačka i Ramska tvrđava kao i ušće reke Pek. U blizini se nalaze i arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum. Kada je reč o Viminacijumu, važno je spomenuti i Park Mamuta, gde možete da vidite fosile pet mamuta.

Srebrno jezero (Flickr)
Srebrno jezero (Flickr)

Krupajsko vrelo

Sistem vodopada i jezera, okružen šumskim rastinjem predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja – Krupajsko vrelo. Nijanse zelene i plave boje su očaravajuće za većinu posetilaca, a doživljaju doprinosi cvrkut ptica. Ukoliko posećujete ovu destinaciju, ne propustite priliku da vidite i ostatak prirode oko Žagubice, kao i manastir Gornjak i Tršku crkvu.

Gamzigrad

U Zaječaru možete posetiti Narodni muzej, turske vodice, Crkvu presvete Bogorodice ili spomenik Nikoli Pašiću. U neposrednoj blizini ovog grada nalazi se arheološko nalazište Gamzigrad. Ovo mesto uvršteno je na  listu svetske baštine koju sastavlja UNESCO


Reč je o rezidenciji rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, odnosno, arheološko nalazište antičke rimske carske palate Felix Romuliana. Podni mozaici ove palate smatraju se najboljim ostvarenjem kasnoanitčkog doba u Evropi. Nakon istraživanja carske palate, odmor možete potražiti u Gamzigradskoj banji.


Tara 


Najpošumljenija planina Srbije poznata je po vidikovcima kao što su: Crnjevski, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič. Ljubiteljima rekreacije Tara nudi razne planinske i biciklističke staze, lokacije za lov i ribolov. Na prostoru ove planine nalaze se i značajni kulturni spomenici poput manastira Rače i etno domaćinstva na Kaluđerskim Barama. Poseta Drvengradu je neizostavna. Uživanje u domaćoj hrani se na Tari nikako ne propušta.

Gojko Gavrilo (Wikipedia) / Krupajsko vrelo
Gojko Gavrilo (Wikipedia) / Krupajsko vrelo

Izletište Grza


Idealna destinacija za roštiljanje u prirodi sa društvom je izletište Grza. Kroz izletište protiče istoimena reka, a možete obići i jezera i spomenik prirode Vrelo Grze. Praćenjem putokaza dolazite do zanimljivih vidikovaca i pećine na Vrelu. Pored prirodnih atrakcija, na raspolaganju svima stoje tereni za fudbal i košarku.


Lepenski vir


Kultura Lepenskog Vira stara je oko osam hiljada godina. Na ovom lokalitetu pronađen je veliki broj skulptura od kojih su najpoznatije one na kojima su ljudi ribolikih glava. Najznačajniji arheološki nalazi predstavljeni su u Centru za posetioce. Ovaj Centar je zapravo muzejska zgrada savremenog izgleda gde možete da vidite kopije najlepše skulpture, dok se originali čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.


Ovčarsko-kablarska klisura


Vrhovi Ovčar i Kablar upečatljiv su prizor kao i idealna destinacija za planinarenje. Na obali reke Zapadne Morave nalazi se čak 11 srednjovekovnih manastira. U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, oaze zelenila, mira i tišine, odmor možete provesti u Ovčar Banji.

Golubac (Flickr)
Golubac (Flickr)

Golubac 


Nacionalni park Đerdap krije srednjovekovni grad burne istorije – Golubac. Golubačka tvrđava građena je planski na važnom geostrateškom području, a tačno vreme njenog nastanka nije poznato. Njena unutrašnjost je podeljena na četiri zone prema svojoj dostupnosti. Ukoliko planirate aktivan odmor ili obilazak najstarijih građevina Srbije, ovo je idealan izbor za vaše putovanje.

Izvori: putujsigurno.rs kompaskazesrbija.rs