15 saveta za poboljšanje moždanih funkcija

FOTO: Ciris

Ljudski mozak obavlja hiljade različitih procesa dnevno. Kako mu mi sami možemo pomoći da bolje funkcioniše?

Predstavljamo vam 15 saveta za energičniji i znatno efikasniji mozak.

1. Svakodnevne vežbe poboljšanje moždanih funkcija

Znatno povećavaju koncentraciju i sposobnost analize već nakon jedne nedelje. Šta bitrebalo da radite:
- Perite zube rukom koju uobičajeno ne koristite
- Crtajte tom istom rukom
- Gledajte filmove na drugim jezicima sa prevodom
- Naučite da žonglirate
- Izaberite nove puteve umesto onih kojima ste navikli da idete

2. Efekat „Mocart“

Slušanje određene muzike povećava moždani učinak do 15%. Svakog dana, pre nego što odete na posao, slušajte Mocarta 20-30 minuta. Njegova muzika deluje opuštajuće i izjednačava bioritam tela.

Tomatis_mozart_300x224.jpg

FOTO: Il Fiume

3. Vežba za razvijanje odličnog pamćenja

Neobična igra sa kockicama vas uči da zapamtite informaciju istog trenutka. Ova metoda se koristi pri obuci specijalnih agenata. Uzmite 3-4 kockice, bacite ih na sto i prekrijte ih rukom. Pomerite ruku na trenutak, a zatim ih ponovo prekrijte. Koji broj se nalazi na svakoj kockici? Malo po malo, povećavajte broj kockica. Možete igrati ovu igru 5-7 minuta svakog dana.

4. Mozgu je neophodno dovoljno sati sna

Mozak svakog dana dobija 7-8 sati sna. Tama stimuliše stvaranje melatonina koji je zadužen za ravnotežu telesnih funkcija tokom odmora. Svetlo u sobi tokom sna izaziva stvaranje kortizola, hormona stresa, koji smanjuje kvalitet sna, apetita i dovodi vas u depresivno stanje. Ako spavate u tamnoj i provetrenoj sobi, mozak brže odmara, uspeva da povrati snagu i povećava učinak i produktivnost do 30%.

healthy_sleep.jpg

FOTO: Foam Advice

5. Intelektualne igre razvijaju logiku i strategijsko razmišljanje

Šah, skrebl (scrabble), domine i poker održavaju mozak u formi i poboljšavaju vaše logičko razmišljanje do 10% svake nedelje. Igrajte neku od ovih igara 2-3 puta nedeljno. Važno je da igra bude malo teža svaki put kada je igrate. Nakon prve dve nedelje, vaša koncentracija i sposobnost logičkog razmisljanja će se znatno poboljšati.

6. Poseban jelovnik

Određene namirnice i supstance povećavaju učinak i produktivnost mozga. To su: riba, crna čokolada, sir, maslinovo ulje, rotkvice, soja, beli luk, smokve, spanać, banane, i posebno, sok od jabuke i jaja od prepelice.

brainffood_zps0a19bff4.jpg

FOTO: Blogigo

7. Držite sve pod kontrolom

Ako je nivo šećera i holesterola u krvi normalan, to znači da mozak funkcioniše kako treba. Redovno kontrolišite svoje zdravlje i vršite lekarske preglede.

8. Poboljšavanje operativne memorije mozga pomoću Pitagorine tabele

Zahvaljujući ovoj vežbi, mozak uči da zadrži bilo koju informaciju i da vas upozori na stvari koje se mogu desiti. Na kraju dana zapišite sve važne događaje i podelite ih na one koje su vam doneli pozitivne i na one koji su vam doneli negativne emocije. Dodajte planove koje ste imali i one koje ste već ostvarili. Izvršite analizu o tome kako da postignete više pozitivnih emocija. Sledećeg jutra pogledajte ponovo svoje beleške. Kako vreme prolazi, mozak vrlo dobro pamti događaje, od pre nekoliko nedelja ili čak meseci. Na osnovu ovih analiza mozak donosi optimalne odluke.

_veb_novinarstvo.gif

9. Mozgu je neophodan koktel vitamina

Vitamini C i D i vitamini B grupe poboljšavaju moždane funkcije do 10%. Vitamin C se nalazi u voću, vitaminska grupa B se nalazi u suvom voću, mekinjama i mahunarkama, dok se vitamin D nalazi u kiseloj pavlaci i jogurtu, džigerici i jajima.

10. Čitanje je moć

Čitanjem knjiga se proširuje vokabular, razvija empatija i poboljšavaju analitičke sposobnosti do 15%. Šta bi trebalo čitati?
- Klasičnu književnost iz različitih zemalja
- Knjige povezane sa vašim trenutnim poslom
- Knjige povezane sa poslom u kojem planirate da postanete stručnjak u narednih 5-7 godina
- Ostalo: od poezije do kratkih romantičnih priča i knjiga za decu

thoughtsinc.jpg

FOTO: Nicole Renee

11. Fizičke vežbe ojačavaju mozak

Bavljenje sportom omogućava pravilno funkcionisanje tela, stimuliše protok krvi i dotok kiseonika u mozak. Odvajajte redovno 20-30 minuta za fizičke vežbe na svaka 2-3 dana.

12. Nikotin guši mozak

Nikotin umanjuje efikasnost moždanih funkcija za 20%. Kada prestanete da pušite mozgu je neophodno otprilike šest meseci da ponovo funkcioniše pravilno.

13. Našem organizmu prija prijateljstvo i upoznavanje novih ljudi

Komunikacija nam pruža nova saznanja i povećava učinak i produktivnost mozga za 10%. Obustavite komunikaciju sa negativnim osobama. Svakog dana uspostavljajte komunikaciju sa različitim osobama i birajte sagovornike koji su inteligentniji od vas.

14. Mozgu prija sunce

Sunce uspostavlja ravnotežu u krvotoku i stvaranju zdravih supstanci, stimuliše stvaranje vitamina D i serotonina, zahvaljujući čemu postajete inteligentniji i srećniji. UV zraci prolaze kroz oblake, ali ne i kroz staklo. Prema tome, možete se sunčati bez obzira na vremenske uslove, ali samo ako ste na otvorenom.

15. Najbolji stimulans za mozak je ljubav

Ljubav razvija vaše kreativne i analitičke sposobnosti, vašu domišljatost, povećava vašu sposobnost da podnesete stres i ispunjava vas srećom. Svakog dana izdvojite jedan sat tokom kojeg ćete provoditi vreme sa vašim najbližima. Zagrlite ih, udelite im komplimente, budite nasmejani i uživajte u nekoj zajedničkoj aktivnosti.


IZVOR: Genial Guru