16 drevnih građevina koje su odolele vremenu
Pixabay

Naši drevni preci širom sveta izgradili su veličanstvene spomenike, zadivljujuće gradove, utvrđenja i palate. Vremenom su ova mesta koja su oslikavala moć, religiju i bogatstvo postala napuštena, džungla ih je preotela ili su postala ruševine. Arheolozi vode borbu da sačuvaju istoriju ovih lokaliteta. Nažalost, to je unapred izgubljena bitka sa vremenom i klimatskim uslovima koji neprestano urušavaju nalazišta. Od Južne Amerike do Evrope, ovih šesnaest drevnih građevina morate posetiti odmah, pre nego što bude prekasno.

Maču Pikču
Izgubljeni grad Inka nalazi se visoko u planinama Perua. Ponovo je otkriven 1911. godine. Do današnjih dana ostao je izuzetno dobro očuvan zahvaljujući tome što je bio duboko skriven u maglovitoj prašumi tokom španskog osvajanja Južne Amerike.

Pompeja
Nekada živahan italijanski grad, Pompeja je uništena u erupciji vulkana Vezuv 79. godine nove ere. Lokalitet je okamenjen ispod slojeva lave i pepela. Danas se među ruševinama mogu videti ostaci riblje pijace, pekare, javnih kupatila i nekoliko vila.

Piramide u Gizi
U egipatskoj pustinji južno od Kaira, iz peska se uzdižu tri ogromne piramide. Najveća je poznata kao Keopsova ili Velika piramida, najstarija je od Sedam svetskih čuda antičkog sveta. Velika Sfinga čuva kompleks piramida, koji je bio izgrađen kao nekropola za velike kraljeve i kraljice.

Teotivakan

Nalazi se severoistočno od Meksiko Sitija. Teotivakan je jedan od najvećih i najbolje očuvanih lokaliteta iz vremena pre Kolumba. Grad je nastao mnogo pre vremena Asteka, ali upravo ovo drevno stanovništvo je bilo odgovorno za preimenovanje u „Grad Bogova“ (prim. prev. Teotivakan na jeziku Asteka znači „gde čovek postaje Bog“). Glavna atrakcija lokaliteta su živopisni murali.

Rimski forum
Nekada epicentar Rimskog carstva, Forum je bio poprište svih događaja – javnih govora, izbora i trgovine. To je, takođe, bilo mesto koje je Marko Antonije naveo kao adresu na kojoj je sahranjen Julije Cezar, kao i dom Hrama Veste i vestalskih devica.

Koloseum
Kada ste već na Rimskom forumu, uputite se na istok da biste posetili Koloseum. Amfiteatar eliptičnog oblika u centru Rima mogao je da primi 80 000 gledalaca, a koristio se za događaje kao što su gladijatorske borbe, pogubljenja, borbe sa životinjama i druge javne spektakle._veb_novinarstvo.gif

Kineski zid
Kineski zid je izgrađen za vreme vladavine dinastije Ming, sa ciljem da se severna Kina zaštiti od invazija. Ova 20 000 km duga ruševina sastoji se od osmatračnica i bedema i prostire se od Šangaja do Džajugvana.

Petra
Nalazi se u Jordanu između Crvenog i Mrtvog mora. Drevni Nabateji su je uklesali u peščane litice. Lokalitet je ponovo otkriven 1812. godine i od tada je u proseku otkopano oko 15% nalazišta. Danas se Petra sastoji od hramova, crkava i preko 800 grobova. Međutim, najpoznatiji su svakako ostaci drevnog trezora.

Tikal
Iako danas ovaj grad u džunglama Gvatemale izgleda kao gomila kamena i stena, ogromni hramovi su nekada bili prekriveni jarko zelenim i crvenim gipsanim malterom. Maje su izgradile Tikal bez pomoći ijednog metalnog alata, životinja ili točkova a onda su ga misteriozno napustile 900 godine nove ere.

Borobodur
Nalazi se na ostrvu Java u Indoneziji. Borobodur je spoj indijske i indonežanske umetnosti, kao i hinduističkih i budističkih verovanja. Stepenasta piramida se sastoji od nivoa koji predstavljaju faze prosvetljenja i prikazuje različite oblike statua Bude i stupe u obliku zvona na različitim nivoima.

Efes
Nalazi se u Turskoj. Efes je ujedno jedan od najbolje očuvanih gradova i nekada je predstavljao jedan od navažnijih gradova u grčko-rimskom svetu. Iako je osnovan kao trgovačka luka i naselje koje je bilo posvećeno Artemidinom kultu, prvo su ga osvojili Rimljani a kasnije Vizantijci. U Efesu je bio održan Vaseljenski sabor gde je proglašeno da je Sv. Marija majka Božija.

Akropolj
Smešten iznad Atine, Akropolj se sastoji od hramova posvećenih boginji Atini Niki, Propileja i Erehtejona. Međutim, pravi dragulj je čuveni Partenon. Podignut je između 461. i 429. godine p.n.e. Akropolj je pravi dokaz bogatstva i moći antičke Grčke.

Stounhendž
Iako je dugo vremena ova ruševina u Engleskog bila jedna od najvećih svetskih misterija, nedavanim iskopavanjima je otkriveno da je nekada bio korišćen kao mesto za sahrane. Takođe, smatralo se da je to verski objekat posvećen ciklusu sunca. Kamenje je teško preko 45 tona, što je gradnju Stounhendža bez upotrebe točkova učinilo podvigom ljudske upornosti.

Moai statue
Slično Stounhendžu, arheolozi su i dalje zbunjeni kako je narod Rapa Nui uspeo da izgradi ogromne kamene statue na Uskršnjem ostrvu. Iako su prvobitno bile postavljene iznad groblja, kasnije su srušene. Zahvaljujući naporima arheologa one danas ponovo stoje.

Angkor Vat
Nalazi se u Kambodži. Angkor Vat je najveći religijski spomenik na svetu. Danas, on predstavlja svedočanstvo bogatstva i moći Kmerskog carstva. Ipak, izgrađen je u 12. veku u čast hinduističkog boga Višnua.

Čičen Ica
Nalazi se na severnom delu poluostrva Jukatan. Čičen Ica je bila jedan od najvećih majanskih gradova i prostire se na preko pet kvadratnih kilometara. Pored glavnog stepenastog hrama, na lokalitetu se nalazi parno kupatilo, teren za igre sa loptom i nekoliko manjih hramova kao i prirodni ponor, poznatiji kao „cenote“.

IZVOR: Lolwot