18 filmova koje svaki preduzetnik treba da odgleda

Foto: Pixabay

Prevela: Katarina Lazić

Predmet: Preduzetništvo.

1. Startup.com

Startup.com je dokumentarni film iz 2001. godine, koji ispituje uspon i pad stvarnog preduzeća GovWorks, koje je podiglo šezdeset miliona dolara od organizacija Hearst Interactive Media, KKR, Sapient i Njujorškog investicionog fonda. Dobro je da ga pogledate, kako biste bolje razumeli procvat i propast dotcom ere i jer služi kao priča upozorenja o tome kako poslovna partnerstva lako mogu da ugroze prijateljstva.

Teme koje su obrađene uključuju: finansije za preduzetnike, porast kapitala, upravu rasta, preduzetničke sposobnosti, građenje tima i veštine rukovođenja.

2. „Uhvati me ako možeš” (Catch Me If You Can)

Kada čujete „Uhvati me ako možeš” zamislite uspešnog prevaranta Frenka Abagnejla (Leonardo di Kaprio), naizgled šarmantnog prema gotovo bilo kome sa njegovim majstorskim sposobnostima. Zasnovan na istinitoj priči, „Uhvati me ako možeš” je klasičan film koji pruža primer preduzetničkog puta. Dotiče se važnih tema, poput kreativnog rešavanja problema, izvlačenja nečeg pozitivnog iz loše situacije i dobrih starih podvala, da bi se dostigao uspeh.

Teme koje su obrađene uključuju: preduzetničke sposobnosti, kreativnost i inovacije, istrajnost, poslovne vizije, tehnike lične prodaje i preduzetničke fondacije.

1462403683493.jpg

Foto: Stuff.co.nz

3. „Gospodar rata” (Lord of War)

Ukoliko ste ljubitelj tragikomedija sa malo dobre akcije, obavezno morate da odgledate „Gospodara rata”. Ovaj film sa tematikom ratnih zločina beleži život Jurija Orlova (Nikolas Kejdž), ukrajinskog imigranta, koji trasira svoj put do uspeha kroz ilegalnu trgovinu oružjem. Nastranu moral, Jurijeva ambicioznost, istrajnost i sposobnost da podnese rizik primeri su pravih kvaliteta koji su svakom preduzetniku neophodni da bi uspeo. Takođe, ako želite da naučite više o razvoju hakovanja, izgradnji poverenja kod klijenata i tehnikama pregovaranja, ovaj film zadire duboko u te teme. Verovatno ćete zateći sebe kako primenjujete neke od ovih lekcija u svom sopstvenom poslovnom poduhvatu.

Teme koje su obrađene uključuju: preduzetničke sposobnosti, tržišta u razvoju, kreativno rešavanja problema, upravljanje kriznim situacijama, tehnike pregovaranja, izgradnju poverenja kod klijenata, konkurentne strategije i geopolitiku.

Nicolas_Cage_Lord_Of_War_Rolex_Day_Date.jpg

Foto: RolexMagazine.com

Predmet: Finansije.

4. „Vol Strit” (Wall Street)

Da li ste ikada bili bespomoćni u potrazi za moći i uspehom? „Vol Strit” prikazuje ovu temu očima Bada Foksa (Čarli Šin), ambicioznog berzanskog posrednika, koji upravlja ringišpilom Vol Strita, usvojivši mantru „Pohlepa je unosna”. Ovaj film je prozor u korporativne finansije, rukovođenje portfolijom, principe pravnih ulaganja i tržišta kapitala. Između redova prikazana je priča o mladom, osetljivom umu, koja pokazuje kako lako bogatstvo, praćeno glamuroznim životom, može da nas zanese. Pored toga, ako ste pomislili da je film „Vuk sa Vol Strita” (The Wolf Of Wall Street) bio preteran, ova društveno-kritička verzija filma biće odgovarajuća.

Teme koje su obrađene uključuju: korporativne finansije, rukovođenje portfolijom, tržišta kapitala, principe pravnih ulaganja, integraciju i akviziciju, procene kompanije i poslovnu etiku.

wall460.jpg

Foto: The Guardian

5. „Pokvareni trgovac” (Rogue Trader)

Ovaj film iz 1999. godine zasnovan je na istinitoj priči o službeniku koji je sam samcijat srušio Barings, najveću banku u Engleskoj. Film pokazuje kako je novac krivac za sva manijačka ponašanja i služi kao priča upozorenja o ljudima koji se varaju pretpostavkom da ih novac i moć čine preko potrebnim.

Teme koje su obrađene uključuju: ideje, korporativnu procenu, finansijsko izveštavanje, tržišta kapitala, tržišta u razvoju i poslovnu etiku.

Predmet: Grupna dinamika i rukovodstvo.

6. „12 gnevnih ljudi” (Twelve Angry Men)

Po svoj prilici jedan od najomiljenijih filmova svih vremena, „12 gnevnih ljudi”, predstavlja sjajnu dramu u sudnici, uz nekoliko slojeva uvida u rukovodstvo, psihologiju grupnog ponašanja i konfliktnih sistema vrednosti. Ovaj film obavezno morate pogledati, jer će vas navesti da razmislite o načinu na koji donosite važne odluke.

Teme koje su obrađene uključuju: tehnike pregovaranja, metode ubeđivanja, rešavanje konflikata i postizanje saglasnosti.

angry_primary.jpg

Foto: Mental Floss

7. „Kancelarijski prostor” (Office Space)

Hm... Da... Ova američka komedija ismeva korporativnu kulturu softverske kompanije iz devedesetih godina dvadesetog veka, dotičući se radnih odnosa i poslovne politike. Uz ovaj film ćete se dobro nasmejati i početi da razmišljate o liderstvu, tehnikama građenja tima i razvoju karijere.

Teme koje su obrađene uključuju: korporativnu kulturu, mentorstvo, razvoj karijere, liderstvo, ravnotežu između posla i privatnog života, tehnike izgradnje tima i upravljanje informacionim tehnologijama.

Predmet: Strategija.

8. Trilogija „Kum” (The Godfather)

Trilogija „Kum” je verovatno najbolje kinematografsko ostvarenje svih vremena za preduzetnike, jer ističe zašto su odnosi i izgradnja mreže bitni, zašto je pomaganje ljudima ključno za dobro poslovanje i zašto nema razgovora o razumevanju konkurencije. Filmovi su veoma zabavni, prepuni uzbudljivih scena, koje vas navode na razmišljanje i zbog njih ćete biti bolje pripremljeni da izađete na kraj sa sopstvenim poslovnim izazovima.

Teme koje su obrađene uključuju: konkurentne strategije, održavanje ključnih kadrova, korporativna preuzimanja vlasti (prijateljska i neprijateljska), saveze, integraciju i akviziciju, korporativno nasleđe i dugoročnu korporativnu raznolikost.

3232.jpg

Foto: The Guardian

9. „Dežurni krivci” (The Usual Suspects)

„Dežurni krivci” su film koji morate odgledati, ako volite dobre psihološke trilere sa obećavajućim preokretom na kraju. To je priča o grupi profesionalnih kriminalaca, koji se igrom slučaja nađu u istoj policijskoj postavi i odlučuju da se udruže i izvedu unosnu pljačku. Film se dotiče tema poput rukovodstva konsolidacije, moći i uticaja i dugoročne poslovne strategije, što pruža dragocen uvid jednako afirmisanim preduzetnicima i onima koji teže ka tome.

Teme koje su obrađene uključuju: rukovodstvo konsolidacije, moć i uticaj, dugoročnu poslovnu strategiju, saradnju, odštetu nagrade do koje se dolazi rizikom, preduzetničke veštine, inovacije i kreativnost, konsolidaciju građenja brenda, marketing i poslovanje i logistiku planiranja i izvršenje.

image.jpg

Foto: Rotten Tomatoes

10. „Enron: Najpametniji momak u sobi” (Enron: The Smartest Guy in the Room)

Ovaj dokumentarni film iz 2005. godine zasnovan je na istoimenom bestseleru novinara Betani Meklin i Pitera Elkinda i dotiče se jednog od najvećih poslovnih skandala u američkoj istoriji - propadanja firme Enron Corporation. Ovaj film moraju odgledati zaluđenici za istoriju ili bilo ko koga interesuje šokantan primer moderne korporativne korupcije, koji vas podstiče na razmišljanje.

Teme koje su obrađene uključuju: računovodstvo (osnovno, napredno i inovativno), konsolidaciju izveštaja, proširenje i van kopna, neuravnoteženo knjigovodstvo, probleme agencija i poslovnu etiku.

Predmet: Marketing i prodaja.

11. „Kako napredovati u marketingu” (How To Get Ahead In Advertising)

Čak i ako ne tražite marketinški savet, „Kako napredovati u marketingu” naučiće vas ponešto o kreativnom rešavanju problema. Film je isprva bio neuspešan, ali probio se mnogo godina kasnije i navodi se kao primer izuzetno zabavne satire o reklamnoj industriji. Sigurno će vas navesti da promenite mišljenje o poslovanju u komercijalnom svetu.

Teme koje su obrađene uključuju: marketinšku strategiju, reklamno znanje, segmentaciju tržišta i građenje brenda.

-preduzetnistvo.gif

12. „Đavo nosi Pradu” (The Devil Wears Prada)

„Đavo nosi Pradu” motivisaće vas da prebrodite pad i nastavite da se bavim svojim poslom iz snova. Ovaj film pokazuje kako se nosi s nelagodnim situacijama, kako se upravlja svetovima koji vam se čine nepoznatim i kako se naporan rad pre ili kasnije isplati. Takođe pruža zanimljiv uvid u modnu industriju i naučiće vas ponešto o tome kako da se uz težak rad popnete na korporativnoj lestvici.

Teme koje su obrađene uključuju: građenje brenda, tehnike prodaje, značaj medija i razvoj karijere.

The_Devil_Wears_Prada_700x300.jpg

Foto: /Film

13. „Hvala što pušite” (Thank You for Smoking)

„Hvala što pušite” je savršen film za preduzetnika iskusnog u marketingu ili onoga ko želi da nauči nekoliko trikova o tome kako da proda skoro bilo koji proizvod. To je priča o lobisti u industriji duvana, Niku Nejloru, koji neprestano vrti kreativne argumente za odbranu industrije cigareta u najizazovnijim situacijama. Ovaj film treba da odgledaju oni koji žele da nauče ponešto o upravljanju krizama, korporativnim komunikacijama i taktici odnosa sa javnošću i pregovaranja.

Teme koje su obrađene uključuju: odnose sa javnošću, marketinške i reklamne kampanje, upravljanje krizama, korporativne komunikacije i efikasne veštine pregovaranja.

14. „Glengeri Glen Ros” (Glengarry Glen Ross)

„Glengeri Glen Ros” zasnovan je na nagrađivanoj predstavi o četiri prodavca nekretnina, čije fotelje počinju da se ljuljaju kada korporativna kancelarija objavi da će u jednoj nedelji svi osim dva najbolja muškarca dobiti otkaz. Ovaj film je zabavan prikaz konkurencije i manipulacije. Ukoliko pokrećete novi posao, unapred ste upozoreni: nekad je put do uspeha daleko maglovitiji nego što mislite.

Teme koje su obrađene uključuju: tehnike prodaje, upravljanje odnosima sa klijentima, pregovore i sklapanje dogovora.

alec_baldwin_glengarry_glen_ross.jpg

Foto: IndieWire

Predmet: Prava.

15. „Mletački trgovac” (The Merchant of Venice)

„Mletački trgovac” zasnovan je na Šekspirovoj drami i jedan je od najboljih filmova Al Paćina. To je priča o Basaniju, mladom aristokrati, koji se obraća jevrejskom zajmodavcu Šajloku (Al Paćino) za novčanu pomoć. Film je prijatno delo o lekcijama iz poslovnog partnerstva, procene rizika i trgovačkog zakona, koje su dragocene i dan-danas.

Teme koje su obrađene uključuju: pregovore o sklapanju ugovora, trgovački zakon, procenu rizika i principe poslovnog prava.

16. „Dr Strejndžlav” (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb)

„Dr Strejndžlav” je sjajna satira o Hladnom ratu, jedan od onih filmova koji vas zabavljaju od početka do kraja. Navešće vas na razmišljanje o liderstvu i lojalnosti, a sigurno će vas i dobro nasmejati.

Teme koje su obrađene uključuju: međunarodne odnose, geopolitiku, uticaj i rukovođenje.

a185.jpg

Foto: Phactual

Predmet: Korporativna društvena odgovornost i etika.

17. „Erin Brokovič” (Erin Brockovich)

Ova pravna drama zasnovana je na istinitoj priči o ženi koja je, suprotno svim očekivanjima, pomogla da se postigne najveća nagodba ikada isplaćena u otvorenoj parnici. Film je oličenje ženskog osnaživanja i ističe važnost pridržavanja dužnosti, čak i pored prepreka. Dotiče se tema poput društvene odgovornosti, održivih modela poslovanja i rodnih predrasuda u poslovnom svetu.

Teme koje su obrađene uključuju korporativnu društvenu odgovornost i održive modele poslovanja.

brockovichhed.jpg

Foto: Mental Floss

18. „Čudotvorac” (The Rainmaker)

„Čudotvorac” je priča o diplomiranom pravniku bez prebijene pare, koji se latio korumpiranog osiguravajućeg društva, kako bi se izborio za život dečaka sa poslednjim stadijumom leukemije. Film fantastično prikazuje portret gubitnika, ilustrujući moć odlučivanja i društvene odgovornosti.

Teme koje su obrađene uključuju: društvenu odgovornost, poslovnu etiku i pravo.


Izvor: Entrepreneur

Katarina je kolaž umetnosti i nauke.