5 funkcija telefonske kamere (osim fotografisanja)

Foto: Wannabe Man

Skeniranje dokumenata

Ako ste u određenim godinama, možda se sećate perioda kada ste naučili da skenirate dokument koristeći skupu fotokopir mašinu, skener ili štampač. Ali ova veoma važna aktivnost za mnoge administrativne postupke sada može da se sprovede na mnogo lakši i jeftiniji način.

Kamera vašeg telefona je jednako dobar, prenosni i jednostavniji skener. Možete da „skenirate“ dokument direktno ga fotografišući, ali postoje i različite aplikacije koje vam omogućavaju da to uradite na profesionalniji način.

Za „ajfon“ postoji, na primer, Evernote Scannable, koji oblikuje i podešava fotografije automatski. Osim toga, Evernote Scannable koristi tehnologiju koja omogućava prepoznavanje brojeva i slova u dokumentu, te tako možete da pretražujete u digitalizovanom dokumentu.

Što se Android telefona tiče, aplikacija Google Drive ima uključenu funkciju skeniranja. Scamscanner, još jedna aplikacija za Android, takođe omogućava pretraživanje, a pored toga raspoređuje i grupiše slične dokumente, kao na primer vizit karte.

image.jpg
Foto: Record Nations

Kupovina preko Amazona
Aplikacija Amazon sadrži funkciju koja vam omogućava da tražite neki proizvod preko vaše telefonske kamere. Kako biste je koristili otvorite aplikaciju, kliknite na pretragu i odaberite funkciju traženja preko fotografija. Zatim usmerite kameru ka predmetu koji vas zanima, na primer neka knjiga ili DVD, i Amazon će vas obavestiti da li ima to što tražite.

Prevođenje
Jeste li se našli nekada u restoranu u nekoj stranoj zemlji a da niste razumeli ni reč iz menija?

Jedan od načina da izbegnete da vam se to ponovo desi jeste korišćenje vaše telefonske kamere. Kako? Usmerite svoju kameru ka tekstu koji želite da prevedete i aplikacija Google Translate će odmah automatski prevesti tekst. Dostupna je kako za iOS tako i za Android i to na različitim jezicima, među kojima je i srpski.

EU%20GIF.gif

Internet pretraživanje
Dosadilo vam je kucanje? Jedino što treba da uradite je da instalirate neku od aplikacija koje omogućavaju internet pretraživanje uz pomoć vaše kamere.

Jedna od najpoznatijih je CamFind, koja je besplatna i dostupna na srpskom jeziku. CamFind vam omogućava da pretražujete informacije o nekom poznatom spomeniku, QR kodu, bar kodu ili o nekom proizvodu. Sve što treba da uradite je da fotografišete ono što hoćete da istražite i aplikacija će pretražiti informacije na Internetu.

Gledanje zvezda
Da, moguće je koristiti telefon za još nešto osim za višesatno gledanje u ekran. Telefonska kamera je funkcija na kojoj se zasnivaju aplikacije za gledanje i prepoznavanje zvezda.

Aplikacije kao što su Sky Map, Sky View, Star Walk ili Star Chart omogućavaju vam da usmerite kameru ka nekoj zvezdi ili sazvežđu kako biste saznali njihovo ime. One funkcionišu čak i tokom dana kako biste mogli da identifikujete zvezde koje ne vidite.


Izvor: BBC Mundo