6 zanimljivosti o Albertu Ajnštajnu

FOTO: Popular science
Uzdržan. Ajnštajn kao mali nije davao rane znake genijalnosti. U stvari, kasno je naučio da govori, bio je uzdržan i stidljiv kao dečak i umesto da se igra sa svojim vršnjacima, on je šetao zamišljen i sanjario budan.

Kompas. Jedan od prvih čudesnih trenutaka u njegovom životu bio je kada je otkrio magnetni kompas svog oca sa četiri ili pet godina. Posmatrajući kako igla pokazuje uvek isti pravac, ostao je fasciniran.

Demokratija. Naučni ideal Ajnštajna bila je demokratija, koju je u svojoj knjizi „Moje ideje i mišljenja” definisao kao: „Poštovanje svakog čoveka kao pojedinca, a da se nijedan ne pretvori u idola”.
Što se tiče novca, smatrao je da „samo dovodi do sebičnosti i neodoljivo poziva na zloupotrebu.”

16426716_1667601899935508_1053804535_n.jpg

FOTO: Edukacija

Ajnštajnov frižider. Pored toga sto je bio teorijski fizičar, Ajnštajn je bio i pronalazač. Jedan od njegovih najzanimljivijih izuma bila je neka vrsta frižidera, koji je odlučio da napravi nakon što je saznao da je porodica koja je živela u Berlinu umrla kada se razbio pečat na frižideru i izbacio sve otrovne gasove. Ajnštajn je želeo da novi frižideri nemaju delove koji se mogu razbiti, da budu sigurniji, uklanjajući pumpu koja se koristi za kompresiju rashladnog sredstva. Zbog toga je stvorio Ajnštajn-Šilard pumpu baziranu na elektromagnetizmu.

Violinista. Ajnštajn je bio zaluđenik za dve stvari: jedrenje i muziku. Svirao je violinu i čini se da je vezu između tog instrumenta i nauke spoznao zahvaljujući Pitagori, jednom od prvih naučnika koji je izučavao akustiku i koji je, takođe, napravio zategnute žice sa kliznim mostovima, temelj današnje violine.

Poslednja poslanica. Poslednje pismo koje je napisao Ajnštajn, 11. aprila 1955, bilo je upućeno filozofu i matematičaru Bertrandu Raselu da prihvata konačnu formu dokumenta, kasnije poznatog kao „Manifest Rasel-Ajnštajn”. U ovom dokumentu pozivaju na konferenciju o opasnostima „takmičenja u naoružanju“ i upozoravaju da postoji veoma realna opasnost od istrebljenja ljudskog roda od prašnine i kiše iz radioaktivnih oblaka i da je „jedina nada za čovečanstvo, da se izbegne rat”.


IZVOR: Muy historia