Sedam najsmešnijih parodija „Ratova zvezda”
Pixabay

„Ratovi zvezda” su sastavni deo popularne kulture još od prvog filma, koji je izašao 1977. godine. Od tada je ovaj serijal okupio jednu od najvećih i najprivreženijih grupa obožavalaca ikada. To je dovelo do neizbežnog - nastalo je na milijarde parodija. Svako, počev od Otkačenog Ala, pa do vašeg drugara iz komšiluka koji ima svoj Youtube kanal, na neki način je parodirao dogodovštine iz „Ratova zvezda”. To prosto mora da se desi kada nešto postane toliko popularno, a bukvalno svaki poznati komičar je pokušao da parodira pomenuti serijal na svoj način.

Do sada smo videli sve i svašta. Počev od velikih uspeha, pa do potpunih promašaja, malo je toga što niko do sada nije pokušao, nečega što doprinosi i popularnosti serijala i njegovoj ukorenjenosti u popularnoj kulturi. Ljudi koji nikada nisu gledali filmove iz serijala naišli su na par parodija. Stoga, mi vam predstavljamo najbolje od najboljih – one parodije koje su se zaista izdvojile.

1. „Saga počinje”, Otkačeni Al Janković

Ova parodija datira još od izlaska „Fantomske pretnje” (The Phantom Menace) iz 1999. godine, kada je Otkačeni Al Janković bio na vrhuncu popularnosti kao majstor parodije. Parodija nas, kroz prepevanu Meklinovu numeru „Američka pita” (American Pie), vodi na smehotresni petominutni put „Epizode 1”, ističući apsurdne momente iz filma koji nam nije ostao u dobrom sećanju. Otkačeni Al je oduvek imao sluha za balans između ruganja i iskrenosti, a „Put počinje” (The Journey Begins) je jedan od njegovih najboljih radova na tom polju.

2. „Svemirske ćufte”

„Svemirske ćufte” (Spaceballs) Mela Bruksa razlikuju se od ostalih parodija po tome što su jedna od prvih dugometražnih parodija na „Ratove zvezda”. „Svemirske ćufte” do dana današnjeg ostaju urnebesni metakomentar na račun naučne fantastike, a nepristojnog sadržaja ima taman toliko da se većina roditelja zapita da li bi njihovo dvanaestogodišnje dete stvarno trebalo to da gleda. Naravno, sve je to izbalansirano prikladnijim sadržajem (pa, zaboga, glavni negativac se zove Crni Šlem), tako da je na vama da protumačite to kako želite.

3. „Napad smeha: Porodični čovek u tri dela”

Većina nas će se složiti da „Porodičnom čoveku” (The Family Guy) ide dobro ovih dana. Ova serija je verovatno najveći uspeh postigla trodelnim prepričavanjem „Ratova zvezda”, čiji je prvi deo „Plava žetva” (Blue Harvest) iz 2007. godine. Kroz paralele sa sva tri filma iz originalne trilogije vidimo Mekfarlanov sirovi humor i smisao za parodiju u najboljem izdanju. Isto tako primećujemo i njegovo poštovanje „Ratova zvezda”, koje je utkano u komične elemente, što je doprinelo stvaranju urnebesne animirane trilogije._veb_novinarstvo.gif

4. „Jurišnici”, College Humor

College Humor je već dokazao da je glavni izvor komičnih klipova na internetu koje odlikuju dobar scenario, odlična produkcija i taman toliko samosvesti da ispoštuju svakoga. Od svih njihovih video-serijala, bez sumnje su među najboljima „Jurišnici” (Troopers) kao jedinstven prikaz „Ratova zvezda”. Taj serijal je doveo do toga da snime 19 klipova, u kojima se čak jednom prilikom pojavljuje i Obri Plaza kao gost. Uvek je lepo sagledati dogodovštine iz „Ratova zvezda” iz drugog ugla, a College Humor nam je to i omogućio kroz „Jurišnike”.

5. „Koko-robot: Ratovi zvezda”

Video u linku je samo mali deo ambicioznog omaža „Koko-robota” (Robot Chicken) „Ratovima zvezda”, ali je dobar indikator koliko ta emisija sa Adult Swim-a može da bude nemilosrdna zarad dobre komedije. U ovom specijalu, koji traje oko 22 minuta, stop-motion skečevima je predstavljeno 35 epizoda, a likovima su glasove pozajmili Set Grin, Set Mekfarlan, Džoi Fatone, Konan O’Brajen i glumci iz „Ratova zvezda” poput Marka Hemila i Ahmeda Besta (nažalost, poznatijeg kao Džar Džar Binks). Čak je i Džordž Lukas pozajmljivao glas, a „Koko-robot” je učinio sve da napravi najveću epizodu ikada.

6. „Ratovi palčeva: Fantomska zanoktica”

Budući da su deo proširenog serijala o palčevima Stiva Oidekerka, „Ratovi palčeva” (Thumb Wars) su već pri prvom emitovanju ocenjeni kao najčudniji rad ovog komičara do sada. Kada biste nas pitali kako može da upali fora sa licima koja se nalaze na palčevima u komičnom specijalu, ne bismo imali prikladan odgovor. Što je još čudnije, dovoljno je urnebesno da zadovolji fanove „Ratova zvezda”. Pogledajte ceo film i uverite se i sami: nema čudnije parodije „Ratova zvezda” od ove.

7. „Ortačka romansa krijumčara”

„Ortačka romansa krijumčara” (A Smuggler’s Bromance), jedna od novijih parodija, delo je koje su iz ljubavi uradili profesionalci, koji prosto vole „Ratove zvezda”. Ekipu čine zaposleni u kompaniji Telltale Games, ali ovaj video su snimali isključivo u slobodno vreme. Ova parodija kroz mjuzikl priča priču o epskom drugarstvu između Hana Soloa i Lenda Kalrisijana, a kada je ekipa uspela sa promocijom, ovom parodijom su nam pokazali šta sve možete da postignete kada ste dovoljno strastveni.


Izvor: CheatSheet