7 prirodnih bogatstava Azije
freegreatpicture.com

FOTO: TipAdvisor1. Gokijska jezera (Nepal)


Nalaze se na vrhu Gokio Ri. Ovih 19 jezera su velika turistička atrakcija. Vodu dobijaju iz glečera Ngozumpa. Smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom koji se nalazi na oko 5.000 kilometara nadmorske visine.

Stanovnicima okolnog sela ova jezera predstavljaju i veliki deo religijske kulture. Tokom Janai Purima festival, oko 500 hindusa kupa se u ovim jezerima. To predstavlja svetu kupku, koja se odvija u avgustu. Takođe, veruje se da ne treba ubijati životinje u blizini jezera, pa je fauna, koja okružuje jezera , zaštićena.


2. Čokoladna brda (Filipini)

Čokoladna brda obrasla su travom koja se tokom sušnog perioda osuši i potamni.Sačinjavaju ih oko 1200 velikih brda, ali postoje i manja brda koja ih okružuju. Nalaze se na Filipinima, deo su provincije Bohol. Predstavljaju veliku atrakciju, a takođe je predložen i njihov ulazak na listu svetske baštine UNESCO-a.

Pretpostavka geologa je da su brda nastala erodiranjem kraških stena, ali stanovnici lokalnog sela veruju da su Čokoladna brda nastala borbom dva diva.


3. Planina Kelimutu (Indonezija)


Ova vulkanska planina nalazi se na ostrvu Flores. Naravno, vulkan je ugašen, a njegove kratere ispunjavaju tri jezera. Zbog delovanja minerala, ova jezera menjaju boju i nikada nisu iste nijanse. Ova neobična jezera dugo su smatrana svetim mestom i konačnim boravištem duša. Dva spojena jezera, „Začarano jezero“ i „Jezero mladića i devojaka“ su često približno zelene i crvene boje, a treće jezero – „Jezero starih ljudi“ je plave boje.


4. Visoravan Žangje Danksija (Kina)


Nastala je delovanjem tektonskih pokreta, koji su povezani i sa nastankom Himalaja. Vremenski uslovi izvajali su razne oblike, kule i stubove. Ono što karakteriše ovu visoravan jesu različite boje, dezeni i veličine. UNESCO je 2010. godine prepoznao šest visoravni kao Kina Danksija. Visoravan Žangje Danksija je najveća i pokriva više od 3.200 kvadratnih metara.commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

5. Pećina Son Dong (Vijetnam)


Hang Son Dong je pećina koja se nalazi u jednom od nacionalnih parkova Vijetnama.Predstavlja najveću pećinu na svetu u koju može da stane Boing 747, kao i predgradje površine 800 metara kvadratnih, sa zgradama od 40 spratova. U pećini se nalazi mala džungla.

Otkrili su je naučnici, ali okolni stanovnici su redovno čuli zviždanje iz podzemne reke. Podzemna reka je takođe i oformila ovu pećinu.


6. Vodopadi Tak Ban Giok (granica Vijetnama i Kine)


Nalaze se na granici u Aziji, između Vijetnama i Kine. Njihov pad je 30 metara, a podeljen je na tri dela kamenjem i drvećem. Gromoglasan zvuk padanja vode čuje se iz daljine.

Ispod ovih vodopada nalaze se stara kraška polja, a okolinu naseljavaju pojedine endemske vrste.Plivanje je zabranjeno, ali možete da uživate na malim splavovima od bambusa na ivici vodopada. O ovim vodopadima napisano je nekoliko pesama, na njima snimljeno mnogo filmova, a broj umetničkih slika i crteža je ogroman.


7. Dolina Jigoku (Japan)


Dolina Jigoku znači dolina pakla.Nalazi se u Japanu, na ostrvu Hokaido. Karakteristična je po malim otvorima u zaleđenom tlu iz kojih izlaze ključala voda i balončići. Takođe, preko zime stanovnici ove doline bili su snežni majmuni, poznatiji kao Japanski Makaki. Danas, radnici koji održavaju park, hrane majmune tokom cele godine. Najčešće turisti dolinu Jigoku posećuju leti, s obzirom na to da je 4 meseca godišnje prekrivena snegom.

Izvor: National Geographic