8 prazničnih raspoloženja širom sveta

FOTO: cloudmind.info


1. Muzikom i vatrometom kroz noć

Za vreme Božićnih praznika u Portoriku se odvija muzički festival Parandas. Ponekad se naziva i „assaltos”, što u bukvalno prevodu znači „napadi”.Stanovnici Portorika se okupljaju i pevaju pesme, idući od vrata do vrata. Najčešće traje i do jutarnjih časova.

Slična verzija Parandas festivala odvija se u najstarijem španskom gradu, na ostrvu Remediosa. Poznat je po takmičenju dva susedna grada, San Salvador i El Karmen, a takmičarske discipline su ukrašavanje ulica, pravljenje kostima, rasveta i vatromet. Na kraju ipak takmičarski duh „izbledi”, a stanovnici ovih rivalskih gradova zajedno uživaju u slavlju.

parrandas_de_remedios_carmenluxurytravel.jpg
FOTO: cibercuba.com

2. Priča o pauku

Osim što se ističe bogatstvom žanra, pesništvom i lirikom, ukrajinski folklor priča veoma zanimljivu priču. Radi se o pauku koji je siromašnoj porodici ukrasio jelku sjajnom mrežom. Veruje se da tradicija ukrašavanja domova svetlucavom mrežom donosi sreću u narednoj godini.

ukrajina.jpg
FOTO: Danas

3. Za sreću u Novoj godini

Svaka zemlja ima svoje novogodišnje običaje: Španci, na primer, u ponoć jedu grožđe i to po 12 zrnaca grožđa da bi bili srećni svih 12 meseci u godini, Grci jedu kolač u kojem se nalazi novčić, koji u Novoj godini donosi sreću .Prvo parče hleba je za malog Isusa, drugo za oca kuće, a treće za kuću, a ako se novčić nađe u trećoj kriški, te godine će rano doći proleće, a porodica se može nadati sreći cele godine.

4. I u Južnoj Koreji se plaše promaje

Naime, stanovnici Južne Koreje veruju da će one koji spavaju u prostoriji sa upaljenim ventilatorom, isti i ubiti. Najčešće se oni koji veruju u ovu legendu pozivaju na hipotermiju i gušenje, koje, po njima, može uzrokovati ventilator.

5. Krofne umesto krompira

U Maroku se Hanuka tradicionalno obeležava uz krofne različitih ukusa dok većina Jevreja pravi krompir šnicle.

6. Lunarna Nova godina

Lunarna Nova godina, koja se u Kini obeležava svake godine spektakukarnim vatrometima, u Mongoliji se proslavlja na neobičan način. Početkom proleća, na dan Lunarne Nove godine, stanovnici Mongolije se prejedaju. Razlog tome je verovanje koje glasi da onaj koji ne bude sit tog dana, biće gladan tokom cele godine.Svaka porodica pravi svoju kulu od izduženih biskvita koji se nazivaju Ul bloov. Takođe, jede se bela hrana kao što su mlečni proizvodi i pirinač, a preporučuje se odabir odeće svetlijih nijansi.

5087783.png
FOTO: mongolamerican

7. Nova godina - ili dve?

Novu godinu u Indiji proslavljaju u različito vreme godine. Početkom leta je praznik Lori. Deca već ranije, počinju da sakupljaju i donose u kuću suvo granje, slamu i stare stvari. Uveče pale u dvorištu veliku vartru oko koje igraju i pevaju. A tokom jeseni slave Divali – praznik vatre. Na krovovima kuća ili oko prozora, postavljaju na desetine svetiljki i pale ih tokom praznične noći. Devojke puštaju po vodi male čamce na kojima takodje gore sveće.

Diwali_Festival_of_Lights_Wallpapers.jpg
FOTO: Indiasomeday

8. Početak poljoprivrednih poslova

Avganistanska Nova godina se zove Navruz i dolazi 21. marta. To je ujedno i početak poljoprivrednih poslova. Starešina sela simbolično pravi prvu brazdu. Istog dana se otvaraju veseli bazari na kojima nastupaju madjioničari, hodači po žici ili muzikanti.

Izvor: National geographic


Pročitajte i:

Istorija muzičkih formata
10 knjiga koje su promenile svet
Male firme i produktivnost u Španiji