Ako - filozofija života u jednoj pesmi
Doubleday (Wikimedia commons)

Nastanak pesme i posveta

Procenjuje se da je pesma Ako napisana oko 1895. godine, ali je objavljena tek 1910. godine.  Inspirisan Džejmisonovim vojnim akcijama protiv Južnoafričke republike, Kipling je napisao pesmu koja je postala oličenje stoicizma viktorijanskog doba.

   

Radjard Kipling je Ako posvetio svom sinu Džonu. Od prvog do poslednjeg stiha mu se obraća, skrećući mu pažnju na razne životne okolnosti i najbolji način kako da se izbori sa njima i stekne vrlinu.

Tema

Čitajući ovu pesmu, susrećemo se savetima kako da prihvatimo poraz i nastavimo dalje, a sa druge strane kako da ostanemo prizemni uprkos pobedama i da su obe navedene okolnosti nešto promenljivo i nestalno. U nastavku nas autor uči strpljenju sa ljudima koji izvrću naše reči i kako da se ne spuštamo na njihov nivo...

   

Da ne bismo analizirali celu pesmu, naglasićemo da je posebno inspirativan kraj pesme, gde savetuje sinu da će, ako može da sačuva hrabrost i glavu kada je svi ostali gube, postati čovek.


Ako u popularnoj kulturi

Ova vanvremenska pesma našla je mesto u filmu Nemoguća misija - narod nereda, gde je prvi stih ove pesme lozinka za prijavljivanje na kompjuter. Takođe, pojavljuje se i u crtanoj seriji Simpsonovi.


Ako možeš da prihvatiš poraz posle pobede i te dve varke podjednako primaš“ su stihovi koji se nalaze na ulazu za tenisere na Centralnom terenu u Londonu, gde se održava Vimbldon, kao i na Vestsajd tenis klabu u Njujorku, gde se nekada održavao US open.


John Palmer (Wikimedia Commons)
John Palmer (Wikimedia Commons)

O pesniku

Radjard Kipling je britanski novinar, pesnik i pisac, rođen 1865. godine u Bombaju. Neka od njegovih najpoznatijih dela su:


•    Balade iz kasarne

•    Sablasna rikša i druge priče

•    Kim

•    Svetlost se ugasila

•    Knjiga o džungli


Poslednjenavedena knjiga je posebno značajna, zato što je kroz nju Kipling približio engleskoj čitalačkoj publici indijsko društvo. Nobelovu nagradu je osvojio 1907. godine.