Šamar prijateljstvu

Foto: Portal mladi

Priredila:Jovana Milovanović

Ovaj incident dogodio se u Meksiko Sitiju za vreme premijere dokumentarnog filma o avionskoj nesreći, „Odiseja preko Anda“. Mario Vargas Ljosa je ispred bioskopa „Ćapultepek“ nazvao Markesa izdajicom, nakon čega ga je ošamario, okrenuo se i otišao i ne pogledavši svog tada već, neprijatelja.

Nakon šamara, Markes je zatražio od prijatelja da ga uslika. Fotografija Markesa sa vidljivom masnicom ispod oka dospela je na mnoge naslovne strane novina. Fotograf je kasnije izjavio da je bilo teško naterati Markesa da se nasmeje jer ga je Ljosa ostavio u lošem raspoloženju. Bio je jako tužan i depresivan.

vargas_llosa_gabo.jpg

Foto: Portal mladi

Mediji su mnogo govorili o svađi nobelovaca, ali niko nikada nije otkrio šta je u pozadini sukoba. Spekuliše se da je razlog svađe bila druga Ljosina supruga koja je i njegova rođaka, Patrisija. Neki su čak nagađali da je Markes nagovarao Patrisiju da ostavi Ljosu zbog neverstva. Naime, porodice su živele u komšiluku, u Barseloni, u vreme kada se govorilo da je navodno Ljosa otišao od kuće sa jednom američkom manekenkom. Nakon što su se pomirili, i Patrisija mu je ispričala na šta su je Markes i njegova žena nagovarali. Ljosa je bio jako uvređen i rešio je da na ovaj način prekine prijateljstvo. U svojoj knjizi „Život Gabrijela Garsije Markesa“, Džeral Martin navodi da je Ljosa pre nego što će udariti Markesa rekao: „To je za ono što si uradio Patrisiji“, ali ostavlja mogućnost da prisutni nisu dobro čuli i da je on zapravo rekao: „To je za ono što si rekao Patrsiji“.


Drugi smatraju da je razlog prekida prijateljstva dvojice cimera bila politika, odnosno kapitalistička struja kojoj se okrenuo Ljosa. Markes je bio pobornik levice, a Ljosa desnice.

Neki čak misle da se radi o literarnom rivalstvu. Markes je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, za roman „Sto godina samoće“, a Ljosa je morao da sačeka skoro tri decenije kasnije. Dobio je Nobelovu nagradu za roman „Avanture nevaljale devojčice“ na čijoj dodeli je rasplakao pola Stokholma, čak je i on sam pustio suzu. Tako je Ljosa postao prvi južnoamerički dobitnik Nobelove nagrade još od 1982. godine, kada je nagrađen Markes.

Kada su ga pitali šta misli o Nobelovoj nagradi, istakao je da smatra da su mnogi pisci poput Borhesa ili Nabokova mnogo više zaslužili ovu prestižnu nagradu od njega. Istakao je da je Markes zaslužio da se nađe na listi nobelovaca i da njegovo delo ostaje da živi posle njega.

5f67005c2eea5baac0ffde8cc8646d55.jpg

Foto: Pinterest

Ljosa i nakon Markesove smrti poštuje dogovor postignut između njih dvojice da nikada ne otkriju pravi uzroku svađe već to prepušta njihovim biografima da otkriju. Najbolji komentar na čitavu ovu zbrku dala je Markesova žena Mersedes: „Ceo problem je u tome što je Mario jedna ljubomorna budala...“

IZVOR: B92

Jovana najviše voli u slobodno vreme da putuje, da se bavi dekupažom, uči jezike, čita knjige, gleda filmove i serije i piše tekstove.


Pročitajte i:

Najluđi festivali na svetu
Podzemni muzej umetnosti
10 najzanimljivijih jezera na svetu