Aplikacija za skeniranje analognih fotografija

FOTO: The Phoblographer

Google je upravo lansirao PhotoScan, novu besplatnu aplikaciju, koja omogućava skeniranje analognih fotografija mobilnim telefonom, a potom ih pretvara u digitalni format. Korišćenje ove aplikacije je vrlo jednostavno: dovoljno je fotografisati analognu fotografiju, a zatim aplikacija automatski ispravlja ivice i uklanja odsjaj. Kada je fotografija skenirana, aplikacija je prebacuje u Google Photos i čuva u visokom kvalitetu. Aplikacija PhotoScan je već dostupna u digitalnim radnjama operativnih sistema Android i iOS.

photoscan_photos_12_2016.jpg

FOTO: Ovrik

Google je lansirao ovu aplikaciju nakon što su izašli rezultati istraživanja organizacije YouGov, koji su pokazali da 83% korisnika čuva svoje stare analogne fotografije, a većina ih ima preko sto. Dok je 6 od 10 Španaca pogledalo svoje digitalne fotografije poslednji put prošle nedelje, to ne važi za analogne.

Google je predložio korisnicima da izaberu neku svoju staru fotografiju iz detinjstva, da je skeniraju putem aplikacije i podele na društvenim mrežama uz hešteg Google PhotoScan. Kompanija će potom izabrati najbolje slike, koje će umetnici poput Maura Entrialga (Mauro Entrialgo) i P8ladas-a (P8ladas) ulepšati u svom stilu, koristeći motive superheroja.

Kompanija Google je predstavila ovaj proizvod u svom sedištu u San Francisku. Istog dana, otkriveno je na koji način bi veštačka inteligencija postala bliža korisnicima. PhotoScan čini deo aplikacije Google Photos, koja prepoznaje slike predmeta i osoba. Dajan Grin, radnica Google-a koja je zadužena za ovaj projekat, podržala je ideju izvršnog direktora Sundara Pićaija (Sundar Pichai) da fokus kompanije postane veštačka inteligencija.

baby_12_2016.jpg

FOTO: Chinatopix


IZVOR: El País