Apple priznaje da iPhone vremenom radi sporije
Pexels

Pre nekoliko dana Apple je potvrdio da prošlogodišnje novine u softveru utiču na to da vaš telefon radi sporije kako bi se produžio vek trajanja litijum-jonske baterije.


S vremenom, stare baterije bi trebalo zameniti novima jer gube mogućnost isporučivanje maksimalne snage posebno u hladnijim uslovima.


Stare baterije mogu da prouzrokuju da vaš telefon radi sporije ili da se odjednom potpuno ugasi, kao što se dešavalo kod iPhone 6 i iPhone 6S prošle godine. Procesor u ovim uređajima je želeo da postigne veće brzine, ali baterije nisu mogle da ispune taj zahtev, što je imalo kao posledicu potpuno gašenje telefona.

Pexels
Pexels

„Prošle godine uveli smo nove funkcije u iOS za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE kako bi se smanjile njihove performanse i time sprečilo njihovo iznenadno gašenje. Istu opciju uveli smo ove godine na iPhone 7 (iOS 11.2), a sličnu podršku planiramo da uvedemo i na drugim uređajima", navodi se u saopštenju.


Džon Pul, osnivač kompanije Geekbench, započeo je diskusiju na Redittu o zameni starih baterija novima, kako i da li se to isplati. Korisnici očekuju da im telefon radi podjednako dobro i brzo zauvek, bez obzira na bateriju, što naravno nije realno. Međutim, Apple naplaćuje 79 dolara za zamenu dotrajale baterije, a da je sami promenite - to i nije opcija, s obzirom na kompleksnost radnje.

Pul tvrdi da se radi o namernoj obmani korisnika, jer je prva reakcija svakog da treba da kupi novi telefon, a ne novu bateriju.


Izvor: prva.rs