Apsurdne smrti poznatih

FOTO: Articulos para pensar

Alber Kami

Čak su i najpoznatiji književnici bivali zatočenici svojih reči, a neki su, osim toga, i maleri. To je slučaj sa dobitnikom Nobelove nagrade za književnost 1957. godine, Francuzom po imenu Alber Kami, koji je zbog karme ili loše sreće umro na najapsurdniji način, prema njegovim rečima. Kada su mediji preneli vest da je biciklista Fausto Kopi poginuo u saobraćajnoj nesreći, pisac je izjavio da ne poznaje nijedan način za umiranje koji je više idiotski. Nekoliko dana kasnije, Kami je preminuo na isti način. To je ironija života.

Antoni Gaudi

Najveći katalonski modernista preminuo je usled toga što je pregažen tramvajem u Barseloni. Do ovog trenutka sve izgleda kao sudbonosna nesreća, ali ono što je čudno je to što ga, nakon nemilog događaja, niko nije prepoznao dok je ležao na zemlji. Čak ni monahinje koje su mu pomogle u bolnici nisu znale o kome se radi. Kapelan Sagrada Familije bio je prvi koji ga je prepoznao, ali je ipak preminuo par dana nakon dolaska u bolnicu.

Arnold Benet

Ovaj romanopisac i dramaturg 20. veka verovao je da zna više nego bilo ko i na kraju je to skupo platio. U Parizu, 1931. godine, verovalo se da je voda bila zaražena tifusom i Benet, da bi se pohvalio da je iznad njih, odlučio je da pije tu vodu kako bi pokazao neobrazovanim seljanima da nisu u pravu i da je voda u savršenom stanju. Nakon nekoliko dana umro je od tifusa.

Papa Hadrijan IV

Za muve se oduvek govorilo da su dosadne, ali da su smrtonosne... neka to kažu engleskom papi. Prema tvrdnji Gregorija Dovala, autora dela „Knjiga neobičnih činjenica“, dok je Papa Hadrijan šetao, uletela mu je jedna muva u usta i zastala u grlu. Koliko god su pokušavali da ga spasu, ništa nije moglo da se uradi i umro je ugušen na najgluplji mogući način.

Tiho Brahe

Maniri su ga skupo koštali. Ovaj čuveni astronom iz 16. veka preminuo je jer nije mokrio nakon što je popio previše tečnosti tokom večere. Kako ne bi ustajao i bio nepristojan, trpeo je, imao je ozbiljne bolove u bešici i malo kasnije je preminuo. Ipak, nakon ekshumacije njegovog tela 2010. godine, pronađena je velika doza žive u njegovim kostima i kosi, što je poljuljalo teoriju da je umro jer nije išao u toalet i dalo na snazi onoj drugoj teoriji – da je otrovan.

Tycho_Brahe.jpg

FOTO: Vanderbilt

Enrike I od Kastilje

Istorija obično govori kako su kraljevi umirali na bojnom polju ili u svojoj postelji, zbog neke bolesti, nakon godina i godina ozbiljne vladavine, ali Enrike I nije bio te sreće. Sa samo 13 godina, a da nije čak ni primirisao tronu, preminuo je od udarca kamenom u glavu dok se igrao sa svojim prijateljima.

Arhimed

Poznat po hidrostatičkom principu koji nosi njegovo ime i principu poluge, između ostalih teorija o fizici i matematici, ovaj veliki naučnik klasične Grčke umro je vrlo neslavno. Ubio ga je jedan vojnik kome je bilo dosta prekora ovog mudraca, tako što ga je u trenutku afekta presekao mačem.

Žan Batist Lili

Težina palice ovog francuskog kompozitora ga je doslovno „slomila“. Teška gvozdena poluga koju je nosio da obeleži periode orkestra pala mu je na stopalo i umro je od gangrene koja je nastala zbog rana zadobijenih u toj nezgodi.

Fransis Bejkon

Ovaj slavni filozof, advokat i pisac umro je zbog svoje radoznalosti. Pokušavao je da utvrdi da li je hladnoća dobra za čuvanje hrane i izašao je po snegu da u njemu zakopa pile, ali bio je loše sreće jer je dobio upalu pluća, tako da je malo kasnije njegov život okončan.

francis_bacon.jpg

FOTO: Ronald Thomas West

Agatokle

Poznat kao „Tiranin Sirakuze“, ovaj grčki političar i vojnik doživeo je veoma apsurdnu smrt. Nakon obedovanja, zagrcnuo se dok je koristio čačkalicu i preminuo je.

Eshil

Ovaj dramaturg grčkog porekla bio je stvaralac čuvene grčke tragedije, iako njegova smrt izgleda više kao deo neke komedije, nego tragedije. Njegov život se završio kada je jedna kornjača ispala iz kandži orla i udarila ga u glavu.

Aleksandar Grčki

Imao je ne tako uspešnu vladavinu i, kao da je to bilo malo, ni njegova smrt nije bila dostojna jednog velikog kralja. Jedan majmun koga je držao kao kućnog ljubimca ujeo ga je i zarazio besnilom, što je na kraju izazvalo ozbiljnu infekciju zbog koje je njegov život završen.

Alexander_I_of_Greece_1920.jpg

FOTO: Ad ad absurdum

Maksimilijan I Habzburški

Voće je zdravo, ali kada se pretera, zna se već... To se dogodilo ovom germanskom i romanskom vladaru koji je umro usled problema sa probavom jer je pojeo previše dinja.

Alan Pinkerton

Bio je osnivač prve detektivske agencije u svetu pod nazivom „Agencija Pinkerton“, ali čak i oni najlukaviji imaju svoje trenutke gluposti. Okliznuo se dok je hodao i jako se ujeo za jezik, što je ubrzo prouzrokovalo gangrenu zbog koje je izgubio život.

Izadora Dankan

Bila je velika američka plesačica, ali njena slava je kratko trajala. Nakon što je ušla u auto, oko točka se upetljao šal koji je nosila i umrla je od gušenja u svojoj 50. godini.

isadora-duncan.jpg

FOTO: Famous birthdays


IZVOR: Muy historia