Bob Dilan osvojio Nobelovu nagradu za književnost

Foto: Art-sheep

Ovaj svestrani muzičar je prvi dobitnik Nobelove nagrade koji je karijeru izgradio prvenstveno kao kantautor. Takođe je prvi Amerikanac koji je dobio nagradu nakon više od dve decenije, tačnije od 1993. godine, kada je priznanje dobila spisateljica Toni Morison.

„Dilan je nagrađen za „stvaranje novih poetskih izraza u velikoj tradiciji američkog pesništva”, izjavili su predstavnici Švedske akademije, komiteta koji svake godine odlučuje o dobitnicima Nobelovih nagrada. Vest je u četvrtak objavila Sara Danijus, stalni sekretar Švedske akademije.

Ovaj izbor je na neki način šokirao javnost. Kao i obično, Švedska akademija nije objavila listu kandidata koji su ušli u uži izbor i time je kladionicama dala prostora za nagađanje. Iako Dilan nikada nije bio favorit za osvajanje nagrade, niko nije verovao da će upravo ovaj muzičar biti taj koji će Americi konačno doneti novu nagradu, pre svega zato što se proslavio na pozornici, a ne na papiru.

Cup_IGLj_W8_AAj_XWn.jpg

Foto: Twitter

Retki su oni koji osporavaju Dilanov uticaj u Americi, ali i šire. Ovaj svestrani pevač i tekstopisac koji svira nekoliko instrumenata snimio je desetak albuma, među kojima su The Freewheelin’ Bob Dylan, Highway 61 Revisited i Blood on the Tracks. Njegova pesma Like a Rolling Stone legendarna je i decenijama nakon što je objavljena. Dilan je, poput mnogih, istakao kako je pesma simbol značajnih promena u američkoj muzici.

Tin Pan Alley više ne postoji”, izjavio je Dilan 1985. godine, aludirajući na dominantne konvencije koje su uspostavili muzički izdavači s početka 20. veka. „Ja sam zaslužan za to. Sada možemo da snimamo svoje pesme”.

Rođen kao Robert Alen Cimerman 1941. godine, Dilan ima „status ikone”, Švedska akademija je objavila u biografskom zapisu. „Njegov uticaj na savremenu muziku je snažan i on je konstantan u sekundarnoj književnosti”.

U intervjuu nakon proglašenja, Danijusova je obrazložila odluku Švedske akademije: „On je veliki pesnik tradicije engleskog govornog područja i njen je izvanredan predstavnik - veoma originalan predstavnik”, rekla je Danijusova. „Već 54 godine se bavi time i ne prestaje da iznenađuje, neprestano stvara novi identitet”.

bob.jpg

Foto: Wales Online

Njegov rad je izuzetno cenjen u svetu kritičara. Osvojio je dva Gremija, Oskara, Zlatni globus i Medalju slobode, najviše nacionalno odlikovanje za civile u Americi. Dilan će sada u svoju kolekciju dodati i Nobelovu nagradu.

Nobelova nagrada za književnost se od 1901. godine dodeljuje piscima koji su stvorili „najizvanrednija dela u idealnom pravcu”. Od tada je 109 nagrada otišlo u ruke 113 autora. Ove godine u nagradu ulazi i novčana nagrada od skoro 900.000 dolara i, kao i obično, dobitnik će se naći na najpoznatijoj kniževnoj listi - panteonu dobitnika Nobela.

Dilanu će nagrada biti uručena 10. decembra u Stokholmu.


Izvor: NPR