Četiri godine odmora za čuveni Big Ben
pixabay.com

Kako je Donji dom parlamenta nedavno saopštio za Radio Slobodna Evropa, zvonik koji se nalazi u Elizabetinoj kuli u krugu Vestminsterske palate, uskoro će utihnuti na neko vreme.


Čuvar ove popularne znamenitosti, Stiv Džegs, izjavio je da će satni mehanizam biti razmontiran radi čišćenja i popravke, dok će sam Big Ben biti očišćen i ispitan, da bi se utvrdilo da li je pukao.


Nakon ove objave, premijerka Tereza Mej izjavila je da smatra da je period od četiri godine „tišine“ Big Bena predugačak. Zvaničnici parlamenta su saopštili da će zbog izražene zabrinutosti nadležni razmotriti dužinu perioda tokom koje se zvonik neće oglašavati.


Kako Blumberg prenosi, zvono težine 13,7 tona prestaće da zvoni zbog bezbednosti radnika koji će raditi na sanaciji kule. Ipak, zvaničnici potvrđuju da će se sat oglašavati za Novu godinu i Dan sećanja.


pixabay.com
pixabay.com

Ova sat-kula, podignuta je kao deo nove Vestminsterske palate, nakon što je stara izgorela u požaru 22. oktobra 1834. godine. Delo je arhitekte Augustusa Pugina, a njegova visina je 96,3 metara. Što se samog naziva tiče, još uvek nije precizirano da li je naziv dobio u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju ili u čast boksera Benа Kenta, koji je bio naročito popularan 1858. godine kada je zvono zaliveno.

Sat se prvi put oglasio davne 1859. godine i od tada zvoni na svakih 15 minuta, gotovo bez prekida. Prekid u radu zvona desio se nekoliko puta od tada i to u periodu od 1983. do 1985. godine zbog renoviranja i 2007. godine zbog radova na redovnom održavanju. Za vreme sahrane britanske premijerke Margaret Tačer 2013. godine, zvono se takođe nije oglašavalo.

Iako se naziv Big Ben odnosi na samo zvono, po ovom nazivu poznat je i sat kao i cela kula koja je pre nekoliko godina dobila naziv po Kraljici Elizabeti Drugoj.


IZVOR:Danas