Činjenice o Albertu Ajnštajnu koje niste znali!

FOTO: Picnations

Albert Ajnštajn se smatra jednim od najznačajnih fizičara 20. veka. Rođen je u Nemačkoj, a njegova strast ka nauci i otkriću dovela ga je do razvoja teorije relativnosti. Godine 1921. dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za svoje objašnjenje fotoefekta. Albert Ajnštajn ili fenomen koga mnogi i danas pokušavaju da objasne kroz tekstove, knjige i dokumentarne emisije bio je i genijalac i običan čovek.

1) Kao dete, Albert je sporo pričao i veoma sporo učio, jer je imao problema sa govorom. Tek u trećoj godini je normalno počeo da komunicira.
2) Zahvaljujući kompasu koji mu je poklonio njegov otac u detinjstvu, Albert je počeo da gaji ljubav prema nauci.
3) Njegova majka koja je bila pijanistkinja, želela je da Albert krene njenim stopama. Ubrzo ga je upisala u muzičku školu, a Albert, iako u početku nije bio sklon muzici, na kraju je zavoleo violinu zahvaljujući Mocartovim kompozicijama. Svirao ju je do kraja svog života.
4) Na prijemnom ispitu za univerzitet je pao zbog čega je morao da aplicira ponovo naredne godine.

feljton.jpg
FOTO: Novosti

5) Ajnštajnov prepoznatljiv izgled raščupanog naučnika bio je posledica njegove lenjosti i navike da se ne češlja. Pored toga, nije voleo da nosi čarape, jer su mu smetale rupe koje mogu nastati na njima.
6) Njegova memorija je bila loša, zbog čega nije mogao da upamti brojeve telefona kao ni datume.
7) Sva njegova otkrića su došla zahvaljujući njegovoj vizualizaciji i razmišljanju, a ne laboratorijskim eksperimentima.
8) Sebe je smatrao agnostikom, a ne ateistom.
9) Bio je strastveni pušač. Više puta je izjavio da pušenje lule doprinosi donekle mirnom i objektivnom sudu u svim ljudskim odnosima.
10) Albert nije imao svoj auto, a nikada nije ni naučio da vozi.
11) Njegov omiljeni naučnik bio je Galileo Galilej.
12) Nije umeo da pliva, ali i pored toga njegov hobi je bio jedrenje.
13) Njegovi roditelji nisu odobravali njegovu vezu sa Milevom Marić. Ipak, njih dvoje su ostali u braku i imali dva sina. Pre braka, par je imao ćerku koju su dali na usvajanje, a njena sudbina se i danas ne zna.

EU%20GIF.gif

14) U 73 godini života, Albert je dobio ponudu da bude predsednik Izraela. Izjavio je da on nije imao „prirodnu sposobnost i iskustvo da se na odgovarajući način bavi ljudima" i zbog toga je odbio.
15) Yoda, lik iz Zvezdanih staza, stvoren je po uzoru na izgled Alberta Ajnštajna.
16) Patolog koji je izvršio obdukciju Ajnštajnovog tela je ukrao njegov mozak pre kremiranja Albertovog tela i čuvao ga 20 godina, navodno za svoju studiju.
17) Ajnštajnove oči se čuvaju i dan danas u jednom sefu u Njujorku.

Amela je veliki obožavatelj životinja i svih vidova umetnosti, iskreni i emotivni entuzijasta koji veruje da se snovi ostvaruju upornošću i konstantnim trudom