Comic Sans: Najomraženiji font na svetu

FOTO: Pixabay

Gotovo je neizvodljivo da se na ovu temu svi slože, ali se približno može izvesti zaključak iz nekih subjektivnih procena: kuce su dobre, zubobolje loše, а Comic Sans je najgori font ikada napravljen. Lošiji je čak i od fontova Curlz i Papyrus.

Okarakterisan kao „živahan” i detinjast, prvobitna ideja ovog fonta bila je da što više podseća na tekst u stripovima, da bi kompjuteri postali zanimljivi deci. Barem je to objašnjenje Vinsenta Konera. Tipograf koji je radio za „Majkrosoft” devedesetih godina, tvorac je fonta Comic Sans. Sada, za „Gardijan”, govori o njegovom kreiranju.

Koner objašnjava:

Jedan program, pod nazivom „Majkrosoft Bob”, bio je dizajniran sa ciljem da se deci olakša pristup kompjuterima. Pokrenuo sam program i prošetao ovog virtuelnog psa, „razgovarajući“ sa stripskim oblačićem u kome je tekst bio ispisan fontom Times New Roman. Psi „ne govore” kroz tekst ispisan fontom Times New Roman. Ako pogledamo koncept, to nije imalo smisla.

U potazi za inspiracijom, počeo je da prelistava stripove kao što su „Nadzirači“ (Watchmen) i „Povratak Mračnog Viteza“ (The Dark Night Returns). Pokušao je da predstavi suštinu njihovog stila pisanja i sa zadovoljstvom zaključio da ne obraća pažnju na ustaljena pravila za kreiranje fontova. Font koji je iz toga proistekao postao je popularan u „Majkrosoft Ofisu“, a najviše se koristi u zabavnim kontekstima, kao što su rođendanske žurke.

Ubrzo nakon što je Comic Sans postao deo programskog paketa „Majkrosoft Ofisa”, izvesna skupina koja to nije podržavala obavestila je Konera da je pokrenuta grupa za javnu zabranu korišćenja ovog fonta. Koner – koji ističe da je samo jedanput koristio Comic Sans i koji veruje da font služi svojoj svrsi, a to je da bude primamljiv mladim korespondentima – podržao ih je i dao „zeleno svetlo“, mada je negodovanje, istovremeno, opisao kao glupo.

„Font upravo i treba da služi za ono čemu je namenjen“, dodao je za „Gardijan“. „Zbog toga sam i ponosan na Comic Sans”.

typing-690856_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Programski menadžer „Majkrosofta“, Tom Stivens, i sam je pokušao da iznese objašnjenje u ovom članku: „Količina mržnje bila je neverovatna – i, iskreno rečeno, zabavna. Nisam mogao da poverujem da ljudi mogu biti toliko uzbuđeni zbog nečega tako jednostavnog kao što je font. To je skoro pa anti-tehnološki font: veoma neobavezan, veoma prihvatljiv“.

Kreator ovog fonta nije jedini koji je stao u njegovu odbranu; prošlog meseca „Establišment“ je saopštio da je averzija prema fontu Comic Sans jedna vrsta diskriminacije. Za neke čitaoce, koji pate od disleksije, njegovi jedinstveni karakteri omogućuju lakše razlikovanje slova, i zapravo, Comic Sans je jedan od nekolicine fontova koje preporučuju organizacije za disleksiju.

Dakle, pre nego što ga u potpunosti otpišete, setite se da ne postoji rešenje „jedan font ispunjava sve uslove“. Nekim ljudima su „razdragani” uglovi ovog fonta od koristi, dok ga drugi upotrebljavaju radi zabave.


IZVOR: The Huffington Post

Milena veruje da je ključ uspeha pozitivno razmišljanje .