Čovek koji je greškom proveo 23 godine u zatvoru

FOTO: Jeducatch

Nik Jaris je proveo je 23 godine u samici. Uverava da su ga tukli i mučili. Njegov život se pretvorio u očaj kada je morao da moli za život iako je bio nevin.

Danas, međutim, 11 godina nakon puštanja na slobodu, zahvaljujući novim dostignućima u identifikaciji putem DNK, on je zahvalan. Bez osećanja gorčine, Jaris sada putuje po svetu prenoseći svoju priču o tome kako mu je boravak u zatvoru pomogao da postane bolja osoba. Slučaj ovog Amerikanca zabeležen je u dokumentarnoj emisiji Fear of 13, koja će uskoro biti prikazana.

Jaris je ispričao kako je proveo prve dve godine u samici, bez dozvole da priča sa bilo kim. ,,Lupao sam glavu o zid, zbunjen’’, priča o ljutnji koju je tada osećao. ,,Samo zahvaljujući ljubaznosti i saosećanju jednog zatvorskog čuvara, koji mi je dao knjige i pomogao da čitam, promenio sam sve i prestao da budem ogorčen’’.

Obrazovanje

Prema rečima bivšeg osuđenika, obrazovanje koje je stekao u zatvoru promenilo mu je život. Jaris priznaje da je bio slabo obrazovan čovek kada je, 1981. godine, optužen za silovanje i ubistvo jedne mlade žene u državi Pensilvaniji. Policija ga je uhapsila jer je nadrogiran vozio ukraden auto. U pokušaju da izbegne hapšenje, rekao je da zna ko je ubio devojku, o čijoj je smrti čuo putem dnevnika. Ali, to je pošlo po zlu, pa su ga vlasti uhapsile pod sumnjom da je izvršio ubistvo.

_veb_novinarstvo.gif

Jaris smatra da ga je manjak obrazovanja sprečio da dokaže svoju nevinost na sudu. ,,Bilo je jako teško odbraniti se kada nisam znao pravilno da se izražavam’’. Zbog toga je rešio da poboljša svoj rečnik i poradi na poznavanju jezika i obrazovanju. Naziv dokumentarnog filma, Fear of 13, odnosi se na triscadeafobia, jednu od reči koje je naučio tokom svog boravka u zatvoru.

Blago

,,Vokabular koji sam stekao čitanjem deset hiljada knjiga, a možda i više, za 23 godine provedene u samici, čini osnovu obrazovanja koje je danas ključno za mene’’, govori čovek koji danas ima 53 godine.

tumblr_mtrnjc6_JTx1sgkkrso1_500.jpg

FOTO: Tumblr

Osim toga, naučio je nešto još vrednije. ,,Blago koje sam poneo iz zatvora nije zlato, nego znanje i obrazovanje koje sam sam stekao. Za ovih 11 godina koliko sam na slobodi, postigao sam više nego što sam ikad sanjao da mogu’’, tvrdi.

Ipak, priznaje da je iskustvo koje je imao obeležilo čitav njegov život. ,,Još uvek živim sa 11 polomljenih kostiju, polomljena dva vratna pršljena, licem koje je bilo uništeno, i bez jednog dela levog oka. Svaki dan proživljavam fizičku agoniju’’, priznaje.

Na pitanje kako je preživeo ogromnu nepravdu, Jaris kaže da nikakva nadoknada nije moguća. Međutim, on želi da se fokusira na ono lepo što mu je ovo iskustvo pružilo. ,,Neću biti žrtva onoga što su mi uradili, jer bi to eliminisalo sve dobre stvari koje sam ja uradio’’.

Jedna od stvari koje ga motivišu je to što svojim pojavljivanjima u javnosti on ipak uspeva da prenese poruku mladima o tome koliko obrazovanje osnažuje ljude. Takođe želi da prenese jednu važnu životnu lekciju. ,,Ako želiš da znaš kako da preživiš pakao: voli nekoga’’, kaže čovek koji je 2013. godine napisao knjigu Seven Days to Love, u kojoj priča svoju priču i sve što je naučio.

IZVOR: BBC Mundo