Crnje od najcrnjeg crnila
Pixabay

Naučnici ga opisuju kao sloj toliko crn da čak i spektroskopi ne mogu da ga izmere. Pogledajte ova dva umetnička dela ispod. Ovo levo izgleda kao standardna skulptura, trodimenzionalna predstava čoveka sa brkovima. Skulptura sa desna, medjutim, izgleda više kao jednolična, crna mrlja.

Zapravo, vi gledate u dve identično oblikovane trodimenzionalne skulpture; kada se obe gledaju iz drugog ugla, možete videti ista ispupčenja i iste linije na obema. Skulptura desno samo izgleda veoma, veoma, veoma crno. Toliko je crna da sve sto je napravljeno od tog materijala izgleda jednolično i prazno.

Britanska nanotehnološka kompanija, Sari Nanosistemi (Surrey NanoSystems) je 2014 godine. izumela boju poznatu kao najcrnje crno na svetu. Zvanično nazvana Vantacrna materija se pravi od gusto zbijenih ugljenikovih nanocevčica u specijalnoj komori visoke toplote. Dobijena crna materija nema nikakav odraz, upijajući 99,96 odsto svetlosti koja padne na nju.

Umetnički svet se zainteresovao za ovu veoma crnu nakon što je britanski vajar Anis Kapur prigrabio ekslukzivno pravo na ovaj materijal. 

On je za Artnet njuz (Artnet News) opisao materijal kao najcrnji materijal u univerzumu posle crne rupe. Kao da se bukvalno možeš izgubiti u njemu. Ali sada čak i Kapurov pigment kaska za Vantacrnom 2.0, koju naučnici opisuju kao sloj toliko crn da čak ni spektroskopi ne mogu da ga izmere.

Sari Nanosistemi opisuju proizvod, koji je još u fazi razvoja i još uvek nije pušten u promet, kao novi sloj bez nanocevčica. Oni takođe ističu da, dok je originalna Vantacrna slobodan međuprostorni materijal koji ne podnosi obradu, novo izdanje je čvrsti sloj koji je daleko tolerantniji.

Ili, laičkim jezikom, kao sto su to na artnet-u predstavili, on guta lasere i menja realnost. Ludo.

Pogledajte na delu crno koje je crnje i od najcrnjeg crnog, u videu ispod. Da li će naučnici ikada stvoriti još svetlucavije svetlucavo ili ne, tek ćemo videti.


IZVOR: The Huffington Post

Sonja je večiti optimista i romantik koji voli književnost, jezike i umetnost.