Crveni trg – srce Rusije
Pixabay

Hram Vasilija Blaženog je sagrađen u XVI veku po zapovesti tadašnjeg cara Ivana Groznog. Postnik Jakovljev projektovao je i do detalja osmislio izgled ove građevine. Crkva nosi ime po poznatom ruskom svecu. Specifičnost po kojoj se ovaj hram razlikuje od svih drugih su raznobojni krovovi kupola koji privlače pažnju i unose svežinu u izgled celog trga svojom originalnošću.


To je naime i bio cilj graditelja – da razbije sivilo i tmurne tonove kojima je grad u to vreme odisao. Kada je na vlasti bila komunistička partija, ovom spomeniku kulture pretila je opasnost od rušenja, ali su ti planovi  osujećeni, a Hram stoji i dan-danas na mestu gde je izgrađen u svom punom sjaju.

Pixabay
Pixabay

Kremlj se danas koristi kao rezidencija ruskog predsednika i sedište vlade, dok je u prošlosti bio utvrđenje. Opasan zidinama visine 12 metara, predstavljao je sigurno utočište pred kojim su mnogi osvajači i pljačkaši bili prinuđeni da odustanu. Ovo zdanje se sastoji od više crkava i palata, naročito su poznate Kremaljske kule. Kremlj se nalazi pod zaštitom Uneska kao spomenik od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja.

Wikimedia
Wikimedia

U Lenjinovom mauzoleju  nalazi se balsamovano telo Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina, jednog od najvažnijih aktera Oktobarske revolucije koji je tom prilikom preuzeo vlast u Rusiji. Preminuo je 1924. godine i od tada njegovo telo je izloženo. Na godišnjem nivou izdvaja se velika suma novca kako bi se ovo mesto i samo Lenjinovo telo održavalo. Postojala je inicijativa da se tome stane na put, a da se Lenjin sahrani. Međutim, ova ideja naišla je na otpor i nikada nije realizovana. Turisti s posebnom pažnjom i poštovanjem pristupaju poseti mauzoleja, a iz godine u godinu njihov broj se povećava.

Wikimedia
Wikimedia

Državni istorijski muzej nalazi se u zgradi koja je izgrađena u devetnaestom veku i koja je plod zajedničkog rada arhitekte Vladimira Šervuda i inženjera Anatolija Semjonova. Gradnja je trajala šest godina, a spoljašnjost odlikuje staroruski arhitektonski stil. Za detaljan obilazak ovog muzeja bili bi potrebni dani, jer u svom vlasništvu ima više miliona eksponata koji obuhvataju sve etape razvoja ljudskog društva. U stalnoj postavci mogu se videti predmeti iz praistorije, umetničke slike, skulpture, lični predmeti važnih istorijskih ličnosti, vrednosti carske porodice Romanov i mnogobrojni antikviteti neprocenjive vrednosti.

Pixabay
Pixabay

Kultura i istorija su ono što odlikuje Crveni trg i sve građevine koje se na njemu nalaze. Nezaobilazna je destinacija svih turista koji posete Moskvu. Stanovnici Rusije ga ističu kao nacionalno blago i ponose se viševekovnom tradicijom koja ga odlikuje. Iz svega navedenog razumljivo je zašto je Crveni trg poznat pod nazivom srce Rusije.