Cvetanje smrdljivog džina...
Wikimedia Commons

Doba neverovatne povezanosti sveta i skoro kosmičkih brzina kretanja informacija, dosezanja vrhunca u arhitekturi u dosadašnjoj istoriji, medicinskih i genetskih otkrića, gigantskog razvoja savremene tehnologije zahvaljujući kojoj možemo zaviriti u svako ćoše naše planete, a sada još i džinovski cvet sa istočne hemisfere koji smrdi k’o smrt cveta u Njujorku.

U kako uzbudljivim vremenima živimo!

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Cvet leš, takođe nazivan „prelepim smrdljivim cvetom” i „zmijskom palmom", jedan je od najvećih cvetova na svetu koji cveta samo jednom u deset godina. Dok je džinovska biljka čudnog izgleda pravi spektakl sama po sebi (njeni listovi mogu da se protegnu u visinu i do 3,5 m u prirodnom okruženju), vidljiva posledica njenog cvetanja nije najzanimljiviji deo. To je zapravo smrad.

Kao što i samo ime govori, cvet leš ima miris raspadnutog mesa kada se njegovi listovi, koji su poput latica, otvore i otkriju tamnoljubičastu unutrašnjost. Ove sedmice se u Njujorškoj botaničkoj bašti iščekivalo cvetanje primerka koji će ispustiti ono što je ljubazno opisano kao „jak, prepoznatljiv miris”. Njegov šiljasti cvet je trajao između 24 i 36 časova što je u potpunosti zabeleženo kamerom, a snimak smo mogli da gledamo uživo na brojnim sajtovima.

Nažalost, YouTube tehnologija nema mogućnost prenošenja mirisa. Srećom, botaničar je naveo sastavne delove lešinarskog smrada, uključujući note limburškog sira, raspadnute ribe, znojavih čarapa, naftalina, Chloraseptic spreja za grlo i… jasmina. Dakle, to je to.

Menadžer Nolen staklenih bašta u Njujorku, Mark Hačadurjan, objasnio je za Huffington Post: „Kada cveta, cvet leš će ispustiti miris koji se poredi sa smradom raspadnutog mesa. To je smrdljivo i gadno, ali biljka ispušta takav miris da bi privukla oprašivače koje privlači miris uginulih životinja.”Botanička bašta u Njujorku je dobila svoj cvet leš 2007. godine i od tada ga neguje. Prema Hačadurjanovim rečima, njegov tim je strpljivo čekao da biljka procveta „kao roditelji koji očekuju svoje novorođenče”, naporno rade na ovoj velikoj letnjoj vrelini, da bi biljci obezbedili najbolje moguće uslove. „To je nepredvidivo, ali mi je posmatramo na displeju u našem Konzervatorijumu Enid A. Hapt, tako da posetioci mogu i sami da budu očevici ove nesvakidašnjosti u hortikulturi kada se ona desi.”

Prošlo je skoro 80 godina otkako je cvet leš poslednji put cvetao u Njujorškoj botaničkoj bašti, koja u ovom trenutku slavi 125. godišnjicu. Primerak je na zapadnoj hemisferi prvi put procvetao u Bronksu, 8. juna 1937. Zbog tog događaja cvet leš je bio zvanični cvet Bronksa od 1939. do 2000., kada ga je grad zamenio ljiljanom.

Dobar izbor, Bronks. Dobar izbor.

Nakon što trenutni cvet leš završi cvetanje, proći će još nekoliko godina pre nego biljka bude ponovo spremna da ispusti svoj kužni zadah.

Izvor: The Huffington Post