Da li je opasno puniti telefon na javnim mestima?
Pixabay

Reč je o sve češćoj pojavi na kojoj su gosti u hotelima kao i putnici koji čekaju na aerodromima zahvalni. Umesto klasičnog utikača koji može izgledati drugačije u zavisnosti od zemlje koju posećujete, USB port ugrađen u zid vam u sekundi rešava problem sa punjenjem vaših uređaja.


Ne morate brinuti o punjačima, voltaži ili adapterima. Kabl za punjenje se uključuje u zid ili neko drugo označeno mesto za punjenje i vaš mobilni telefon ili tablet će početi da se puni. Ovaj jednostavan postupak, ipak, sa sobom nosi određene rizke koji su većini korisnika nepoznati.


Kako jedna jednostavna USB konekcija može da ugrozi telefon u potpunosti? Opasnost polazi od samog porta. Osim što služi za punjenje uređaja, USB služi i za prenos podataka koji se pri priključenju šalju ka USB portu. Kada se ovaj prenos podataka vrši sa malicioznim namerama, dolazi do pojave koja se stručno naziva juice jacking, hakovanje uređaja koje ostaje u tuđim rukama zahvaljujući pomenutom USB portu.

Pixabay
Pixabay

Iz Laboratorije Kasperski upozoravaju da se punjenjem telefona preko USB porta na javnom mestu može omogućiti potpuni pristup uređaju čak i kada se uređaj nalazi pod blokadom. Kako se zaštititi od ovakve mogućnosti? Jedna od opcija je da se telefon puni dok je isključen, iako stručnjaci tvrde da ni to ne garantuje potpunu zaštitu opreme. 


Najsigurnije je koristiti eksternu bateriju kao vezu između USB porta i mobilnog telefona. Treba priključiti eksternu bateriju na USB port u hotelu ili na aerodromu, a mobilni telefon na eksternu bateriju. Punjenje uređaja bi na ovaj način bilo sigurno zato što baterija sprečava prenos podataka sa mobilnog telefona na USB port.


Rizik ne nose samo sve češći javni USB portovi u hotelima i na aerodromima, već i oni u iznajmljenim vozilima. Najnoviji modeli imaju aplikacije za povezivanje i konfigurisanje mobilnih telefona sa sistemom za upravljanje automobilom.


Informacije se putem ove konekcije prenose iz mobilnog telefona u sistem vozila (imenik, lista poziva i poruke). Ovo je postalo toliko zabrinjavajuće da su američke vlasti počele da upozoravaju građane na opasnosti u ovakvim situacijama.


Opasnost je stvarna, ali nisu svi svesni toga. Fransisko Sanćo, iz kompanije McAfee, ističe opasnosti od zaraze uređaja i to ne samo preko USB porta: „Kako bismo izbegli nepotreban rizik i zaštitili naše lične podatke, važno je nadgledati i regulisati prenos podataka koji vršimo na prenosive uređaje kao što su USB jedinice, MP3 plejeri i Bluetooth uređaji”. 


Stav Alfonsa Ramiresa, direktora Laboratorije Kasperski, je jos čvršći po tom pitanju. On smatra da telefone nikada ne treba puniti na nepoznatim mestima.


Izvor: El Pais