Da li nas jesen inspiriše?
Pixabay

Pejzaži su za slikare uvek bili zanimljivi, jer oko likovnog umetnika bolje zapaža detalje i boje. Sava Šumanović, kog smatraju jednim od najtalentovanijih slikara s naših prostora, 1941. godine naslikao je „Jesenji put“. 


Kako u svojim zapisima navodi Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, ova slika je remek-delo: „Sunčani jesenji predeo koncipiran je realistički, crtan sigurnom rukom; u izuzetno srećnom spletu vizuelnog i emotivnog doživljaja, objektivnog i subjektivnog trenutka u stvaranju dela dočarava se potpuni štimung. Koloristička čistota ovog platna, uz navedene druge vrednosti, čini ga jednim od najznačajnijih dela našeg slikarstva toga vremena.“


Ulje na platnu kojim je Sava Šumanović ovekovečio jedan jesenji dan na šidskim ulicama danas se nalazi u Narodnom muzeju.

„Jesen, poslednji i najlepši osmeh godine.“ ― Vilijam Kalin

Pixabay
Pixabay

Jedan od najpoznatijih kompozitora baroka Antonio Vivaldi napisao je koncert za violinu pod nazivom „Jesen“. Ova kompozicija pripada obimnijem delu „Četiri godišnja doba“ koje je nastajalo u periou od 1717. do 1721. godine. Ovo je ujedno njegovo najizvođenije delo. Ovaj umetnik bio je virtuoz na violini. Zbog njegove sjajne veštine i harizme koju je imao bio je veoma cenjen u društvu.

„Jesen je godišnje doba u kojem sve plamti poslednjim zracima lepote, kao da se čitava priroda čuvala cele godine za veliko finale.“ ― Loren de Stefano

Pixabay
Pixabay

Poezija kao umetnost reči pogodna je da se njom opiše sve šta je čoveku blisko. Dučić je deskripciju koristio u pesmi „Novembar“ da dočara kako izgleda priroda u jesen iz njegovog ugla. Cela pesma zrači tmurnim osećanjem koje je posebno naglašeno u poslednjim stihovima.


Novembar 


Raširilo se u nemoj visini

Jesenje nebo, olovno i prazno.

Polja su pusta; vrh ledina njinih

Silazi veče dosadno i mrazno.


Kao bolesnica hodi bleda reka,

Skelet vrbaka nadneo se na nju.

Čuje se jecaj i potmula jeka —

To vetri plaču visoko u granju.


I mraz se hvata nad trulim strnjikom;

Mokre su staze i blatnjavi puti.

Večernje ptice odilaze s krikom

U mrtvu šumu. Daždi mrak; sve ćuti...


Ja ne znam zašto samo tugu snijem,

A nit što žalim, niti želim drugo;

I ne znam zašto tražim da se skrijem,

I negde plačem dugo, dugo, dugo...

Pixabay
Pixabay

Zvuci jeseni i motivi ovog godišnjeg doba iskorišćeni su i u pesmama poznatih domaćih i stranih muzičkih grupa. Numera „October“ koju izvodi bend U2 dirljiva je i tužna, a nastala je u najboljem periodu ove grupe. Parni valjak, omiljen među svim generacijama izvodi pesmu „Jesen u meni“ koja je dobro poznata publici. Još od 1993. godine pesma „Kiše jesenje“ koju izvodi Prljavo kazalište pridobila je simpatije publike i svi je se setimo u ovim kišnim i hladnim mesecima.


Stvaraoci inspiraciju, kako nekad tako i danas, pronalaze u svemu šta ih okružuje. Jedan motiv moguće je obraditi na hiljade različitih načina, jer, kako kaže stara poslovica - lepota leži u oku posmatrača. Svako od nas drugačije može da doživi i vidi neku situaciju, pojavu, predmet, ličnost... i da u sladu sa svojm sklonostima izrazi ono što oseća. Tako je jesen pretočena i u sliku, i u pesmu, i u kompoziciju i u recitaciju i uvek je iznova originalno bila prikazana u svom sjaju i lepoti.