Da li ste čuli za pametna ogledala?

FOTO: Munsif

Površina takozvanih wise mirrors ili pametnih ogledala je interaktivna. Omogućava vam interakciju sa informatičkim sistemom opremljenim sprektroskopskim kamerama, 3D skenerima i analizatorom disanja. Sistem za prepoznavanje lica automatski prepoznaje korisnika.

„Ono što vidite je ’pametno’, ’magično ogledalo’, a to je vrsta ogledala opremljena senzorima i interaktivnim instrumentima koji analiziraju crte lica kako bi dali sliku zdravlja osobe koja se u njemu ogleda“, objašnjava Sara Kolantonio, naučnica koja se bavi veštačkom inteligencijom i koordinatorka projekta SEMEOTICONS koji za cilj ima razvoj pametnih ogledala.

Semeoticons_Banner01.jpg

FOTO: Semeoticons

„Ultraljubičasta svetlost može da identifikuje supstance koje se nalaze ispod kože i koje su povezane sa rizikom od dijabetesa. Za nekih 20 sekundi ogledalo može da prouči mikro-izraze lica koji ukazuju na nivo stresa. Ova svetlost omogućava otkrivanje drugih pokazatelja kože povezanih sa, na primer, holesterolom“, objašnjava Veronika Kjara Zukala, istražiteljka na polju biomedicinskog inženjerstva. „Kada su prikupljeni svi ovi podaci i parametri lica, sistem analizira njihovu funkciju pokazatelja zdravlja i omogućava otkrivanje rizika za dobijanje metaboličkih i srčanih bolesti“, objašnjava Sara Kolantonio.

Ovaj projekat evropskog istraživanja u Pizi (Italija) zahtevao je grupu volontera i ekipa medicinske dijagnostike kako bi redefinisali algoritme koji otkrivaju pokazatelje različitih bolesti. „Ovi studenti čine deo kliničke studije. Volonterski su bili podvrgnuti merenjima kalorija i kliničkim testiranjima kardio-metaboličkog stanja. S druge strane, izmerili smo i druge parametre uz pomoć pametnog ogledala – prikaz spektra izraza lica, rekonstrukciju lica u 3D-u i analizu emocija“, objašnjava Đuzepe Kopini, istražitelj na polju biomedicinskog inženjerstva.

Već su osmišljena tri prototipa, međutim i dalje su daleko od moguće komercijalizacije, za koju istražitelji rade na drugim jeftinijim i čvršćim modelima. „Tehnički, ovaj aparat je veoma složen, ima nekoliko kamera, šest u gornjem delu i dve u donjem, čija je cena veoma visoka. Razmišljamo o kreiranju manje složenih proizvoda sa manje funkcija. To ne znači da neće prikazivati relevantne podatke, već da će biti manji i jeftiniji“, navodi Merićel Himeno Garsija, izvršna direktorka kompanije „DRACO Sistemi“.

Tri klinička testiranja u Francuskoj i Italiji pokazali su povezanost konvencionalne i dijagnostike koju pružaju ova inteligentna ogledala. „Prednost ovog aparata je u tome što, osim toga što nosi informacije o prisustvu faktora koji ukazuju na mogući rizik od kardio-metaboličkih bolesti, takođe može da predloži promene kako bismo poboljšali naše zdravlje, kao što je uravnoteženija ishrana, fizička aktivnost ili izbegavanje pušenja“, objašnjava kardiolog Marija Aurora Morales.


IZVOR: Euronews