Da li ste čuli za usisivač zagađenog vazduha?
Pixabay

Najveći svetski zagađivači su, upravo, one zemlje koje su i najviše izložene njegovom riziku. Jedna od takvih zemalja je i Kina, u kojoj je, prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije, vazduh najsmrtonosniji.

Stanovnici Kine, međutim, ne doživljavaju ovu vest kao previše zabrinjavajuću. Smog je toliko ukorenjena pojava u svakodnevnom životu Kineza, da su zaštitne maske postale neophodno sredstvo za korišćenje. Prave se u najrazličitijim bojama, a osim što im je primarna svrha da korisnike zaštite od zagađenog vazduha, praktično služe i kao modni detalj, posebno mladim ljudima, jer ih svi svakodnevno nose.

Jedan holandski umetnik, Dan Rouzehard, predstavio je, tokom Nedelje dizajna u Pekingu svoj toranj, visok sedam metara, koji služi za prečišćavanje vazduha. Ova konstrukcija podseća i na svemirski brod, ali i na čuvene kineske pagode, odnosno tradicionalne budističke hramove. Rouzehard tvrdi da je ovo najveći „usisivač“ smoga na svetu!

Kako toranj funkcioniše?

Radom jona, toranj privlači i apsorbuje zagađene čestice, slanjem pozitivnih jona u vazduh. Otvori u dnu tornja ispuštaju čist vazduh. Zahvaljujući radu ovog neverovatnog izuma, prečisti se oko 30 hiljada kubnih metara vazduha i to za sat vremena!

Kula, u kojoj se prečišćava vazduh, nastala je pre nešto više od dve i po godine. Da nije bilo Holanđanina Rouzeharda i njegovih fantastičnih ideja, svet bi ostao uskraćen za još jedno svetsko čudo; međutim, možda se njegova zamisao ne bi ni obistinila, da nije bilo njegovih saradnika Kineza, a i boravak baš u toj zemlji znatno ga je inspirisao da stvori svoje remek-delo.


„Odlično se sećam jednog dana, kad sam pogledao kroz prozor svoje hotelske sobe u Pekingu. Nisam video ništa. Iz dana u dan, grad je sve više nestajao u gustim oblacima smoga“, kaže Holanđanin.


Rouzehard ima podršku članova Ministarstva za zaštitu životne sredine Kine, koji su ga zamolili da, nakon Pekinga, ovaj projekat predstavi i u drugim gradovima zemlje, sa ciljem da se proširi svest o potrebi za zaštitom okoline i vazduha. On kaže da njegov cilj nije samo da se ponudi trenutno rešenje protiv zagađivanja vazduha; stvar je i u uspostavljanju novog osećaja lepote i čistije budućnosti.


Međutim, iako Dan gaji velike nade, kada je u pitanju napredak rada ovog „usisivača smoga“, takođe ističe i to da on nije trajno rešenje problema.

„Otkako je u Pekingu izgrađen, ovaj toranj je za samo jedan dan prikupio toliko zagađujućih čestica, koliko se u Holandiji nakupi za dve nedelje. Ovo je problem koji se ne može rešiti preko noći, a pogotovo ne pomoću samo jednog izgrađenog tornja. Takođe je neophodna i pomoć građana, ali i vlasti, kako bi došlo do značajnijih promena“, kaže Rouzehard.


Za kraj dodaje: „Voleo bih da, za deset ili petnaest godina, pogledam unazad ka ovom tornju i sa osmehom na licu, kažem: da, to je bio samo početak“.


Izvor: CNN