Da li ste ovo znali o Stivu Džobsu?
Pixabay

Stiv Džobs, jedna od vodećih ličnosti u industriji računara i apsolutni informatički mogul, bio je krajnje jednostavna, pragmatična ličnost, oko koje su se, pak, ispredale brojne spekulacije. Stoga, predstavljamo vam neke od zanimljivosti u vezi sa legendarnim osnivačem Apple kompanije, koje možda niste ranije znali.

1. Godine 1973. Stiv Džobs je napustio studiranje na Reed koledžu, ne izdržavši više od tek jednog semestra i ovim postupkom stao u red sa mnogobrojnim genijima nauke, koji nisu ni započeli ili makar nisu završili svoje školovanje.

2. Godinu dana nakon odluke da napusti fakultet, Džobs je otišao na put duhovnog prosvetljenja u Indiju, a upravo ovo putešestvije uticalo je da se opredeli za zen budizam kao svoju religiju.

3. Iako je u srednjoj školi pao kaligrafiju, ovaj predmet voleo je toliko da je ta ljubav izrodila stvaranje čuvenog prepoznatljivog fonta slova za Mac računare.

4. Džobs je poznat po jednostavnom načinu odevanja. Tačnije, naročito po jednoj kombinaciji – crna rolka i Levis 501. Ipak, kad je predstavljao Apple III na sajmu West Coast Computer Fair 1977. godine obukao je svoje prvo odelo. Tada je imao 22 godine.

5. Postoji neproverena informacija da je Stiv zapravo usvojeno dete, te da je njegov biološki otac sirijski musliman po imenu Abdul Fattah Jandali, a sestra poznata književnica Mona Simpson.

6. Film „Bilo gde osim ovde” (Anywhere But Here), sa Natali Portman i Suzan Sarandon u glavnim ulogama, rađen je upravo po knjizi Mone Simpson i posvećen „mom bratu Stivu”.

PhotoPin
PhotoPin

7. Iz nekoliko vrlo interesantnih razloga Džobs je svoju firmu nazvao baš Apple (jabuka). Pre svega, i on i njegova žena obožavali su da jedu jabuke, zatim Apple se u imeniku nalazilo pre Atari (što je naziv firme za koju je Džobs nekada radio) i takođe naziv firme morao je da bude osmišljen brzo i praktično bez razmišljanja, jer je kompaniju pritiskao rok za donošenje odluke.

8. Džobs je priznao da je u mlađim danima konzumirao LSD, ali nije se ni najmanje pokajao zbog toga. Kako kaže, iskustvo sa drogom bilo je „jedna od dve-tri najvažnije stvari koje su mi se desile u životu”, navodno jer su ga navele da drukčije razmišlja i promeni pristup koji je negovao prema kompaniji. Takođe, nekoliko puta izjavio je da je razlog što ga mnogi ljudi ne razumeju upravo taj što verovatno ne koriste neke psihodelične droge.

9. Neko vreme izlazio je sa čuvenom kantri pevačicom hipi ere – Džoan Baez, koja ga je, nažalost, ostavila zbog nikog drugog do – Boba Dilana. Baezova je ipak pomenula Džobsa u svojim memoarima – "And a voice to sing with".

10. Stiv Džobs je 1986. godine kupio Graphics Group (kasnije Pixar) od Džordža Lukasa, te naknadno napravio ugovor sa Disney kompanijom za nastanak kompjuterskih animiranih dugometražnih filmova.

11. Iako se dugo smatralo da je Džobs vegetarijanac, ispostavilo se da je zapravo bio pesceterijanac – odnosno, nije jeo meso sisara i živine, ali jeste ribu s vremena na vreme.

12. Najkontroverznija glasina u vezi sa genijalnim principima rada Apple kompanije jeste ta da su astronauti na misiji Apolo 20 1972. godine pronašli misteriozni uređaj vanzemaljskog porekla na Mesecu i da ga je NASA dala Džobsu na ispitivanje, nakon čega je njegova kompanija doživela nagli pomak u razvoju tehnologije koja je bila „daleko ispred vremena”.

Kao što ste se mogli uveriti i sami, mnogo toga u vezi sa pojavom Stiva Džobsa još uvek nije sasvim raskrinkano i razrešeno. Ipak, ono što je sigurno jeste da je vodio krajnje interesantan život i bez obzira na sve prepreke pronašao svoje mesto pod suncem, što bi neminovno trebalo da bude parola svakome od nas koji ovo čitamo.

Izvor: Mingl