Da li znate šta je mandala?

FOTO: Tavan.info

Dakle, mandala na Sanskritu znači mističan krug, a to je na drevnom indijskom jeziku ime za krugove koji se crtaju u vreme religijskih rituala, a predstavlja odnos između duhovne i materijalne energije. Tačnije, one su energetske slike koje na simboličan način predstavljaju celovitost svemira i čovekove psihe. Tibetanska reč za Mandalu je Khyil-khor i znači ,,centar svemira u kojem borave potpuno probuđena bića".

Tibetan_Sand_Mandala.jpg
FOTO: Jednoduchy zivot

Izuzetno je stara, a u prilog tome ide činjenica da su je izmislili monasi u severnoj Indiji pre više od 3 hiljade godina! Monasi su je koristili za meditaciju. Najčešće je u obliku cveta, krsta ili točka.

cvet_mandala.jpg
FOTO: Đumbirom do zdravlja

Mandale se u mnogim starim kulturama, (budističkoj, hinduističkoj, indijanskoj, australijskih Aboridžina) koriste kao simbol svemira i celine, upravo zato što se kružni oblici nalaze svuda oko nas u prirodi - npr. Mlečni put, orbita planeta i slično.

Terapije mandalama

Poznati švajcarski psihijatar, Carl Jung, često je koristio mandale u svojoj psihoterapiji, što mu je pomagalo pri određivanju emocionalnih poremećaja i radu na celovitosti ličnosti individue. Kod svojih je pacijenata, navodno, primećivao da u njihovim slikama postoji velika doza sličnosti: „S obzirom na činjenicu da su sve mandale bile nove i proizvoljne, možemo doći do zaključka da u svakom pojedincu mora postojati raspoloživa trans-svesnost koja omogućava stvaranje istih ili vrlo sličnih simbola u bilo koje vreme i na bilo kom mestu (...)“.

Prema njemu, mandala putem terapije osobi pruža umirenje duše i celokupne ličnosti, ali nije se samo on bavio njom, već i terapeutkinja Joan Kellogg.

411nf_PUd_PAL_SX331_BO1_204_203_200.jpg
FOTO: Amazon

Pokažite mandalu deci

_veb_novinarstvo.gif

Danas se mandala radi kao slagalica, narukvuca... Odlična je igračka za decu, jer od tog trenutka kada počnu ovu slagalicu da smatraju svojom najinteresantnijom igračkom istovremeno razvijaju maštu i apstraktno razmišljanje, kažu oni koji su usko povezani sa značenjem ovog drevnog kruga i njegovim delovanjem. Takođe je i estetski korisna, jer je prilagodljiva enterijeru.

terapija_mandalama1.jpg
FOTO: Atma

Znate li vi nešto o mandali?

Glavni izvor: Atma

Milica je devojčurak, a voli da peva, piše, čita i ne zaboravlja da se smeje.

Pročitajte i:

Žurka za 207. rođendan E. A. Poa!
Tajna Bermudskog trougla je...
Šta nas to sve toliko vuče ka tom Novom Sadu?