Dan Svetog Patrika: razvoj, mitovi i istine
Pixabay

Već smo pisali o uticaju globalizacije kod popularizacije Noći veštica, a isti efekat je zaslužan za to što se Sveti Patrik slavi širom sveta. Zvanično, Dan Svetog Patrika je irski nacionalni praznik, ali omasovljen je baš u Americi, gde su ga proslavljali irski doseljenici.


U Irskoj živi oko šest miliona ljudi, ali zato broj Iraca u inostranstvu iznosi približno 30 miliona. Zato i ne čudi što se u prošlosti ovaj praznik najviše proslavljao u Čikagu i Njujorku. Tako je, sredinom XVIII veka, 250 000 ljudi paradiralo Petom avenijom, u čast ovog sveca!


Zanimljivo je da je Dan Svetog Patrika u prošlosti bio verski praznik, što znači da su tog dana pabovi bili zatvoreni. Međutim, ta praksa je promenjena 1970. godine, kada je proglašen državnim praznikom. To je posebno pomoglo vlasnicima pabova, gde se na današnji dan popije mnogo više nego drugih dana.


Pixabay
Pixabay

Mnogi veruju da je Sveti Patrik bio Irac - on je rođen i odrastao u Britaniji, u imućnoj porodici, i nije bio zainteresovan za religiju.  Stav prema veri je promenio kada je, kao mladić, bio kidnapovan i odveden u Irsku, gde je bio primoran da radi kao pastir. Prema legendi, uspeo je da pobegne nazad u Britaniju. Zamonašio se, a zatim se vratio u Irsku.


Na „Zelenom ostrvu“ posvećuje se širenju hrišćanstva, i osniva prve irske monaške redove. Sveti Patrik je koristio detelinu  sa tri lista da bi narodu približio Svetu Trojicu. Danas je mnogima prva asocijacija na ovu zemlju baš detelina.


Pixabay
Pixabay

Posebno je interesantno verovanje da je on sa ostrva proterao zmije, koje su simbolizovale zlo.  Na teritoriji Irske se danas zaista ne mogu pronaći zmije, a i gušteri i slepi miševi su jako retka pojava. Međutim, naučnici, proučavajući fosile, tvrde da Irska nije bila stanište ovih životinjskih vrsta i pre pojave Svetog Patrika.