„Dobro došli na Jupiter!”

Foto: BBC

Prevela: Miljana Momčilović

„Dobro došli na Jupiter!”, bljesnuo je natpis na ekranima u kontrolnom delu NASA-ine laboratorije Jet Propulsion Lab u Pasadeni, u državi Kalifornija. Članovi tima „Juno” su se radovali. „Ovo je fenomenalno”, rekao je Geof Joder privremeni upravnik NASA-ine direkcije za nauku.

Sonda je morala da izvede lukav trik da bi dovoljno usporila kako bi bila uvučena u orbitu. Uključila je svoj glavni motor na 35 minuta, pritiskajući kočnice da bi usporila letelicu za oko 542 metra u sekundi.

„NASA je ponovo uspela”, rekao je Skot Bolton, glavni istraživač. „Tamo smo, u orbiti. Osvojili smo Jupiter”. „Juno” nam je pevala i to je bila pesma savršenstva”, rekao je Rik Nibaken,vođa projekta, misleći na zvučni signal koji je sonda poslala da obavesti da je u orbiti.

juno_arrival_879x485.jpg

Foto: Space

Juno je lansirana pre skoro pet godina sa zadatkom da proučava sastav i evoluciju Jupitera. To je prva letelica koja je kružila oko Jupitera posle letelice Galileo. Galileo je namerno udario u Jupiter 21. septembra 2003. da bi zaštitio jedno od svojih otkrića - okean koji možda postoji ispod Jupiterovog meseca Evropa. „Preliminarno, izgleda da se letelica dobro ponaša”, rekao je Gaj B., direktor za međuplanetarne misije Lockheed Martin Space Systems, kompanije koja je napravila ovu letelicu.

Stiv Levin, naučnik na projektu „Juno”, planirao je da ponovo uključi instrumente sonde, nakon što su oni bili isključeni u pripremi za pažljiv ulazak u orbitu.
„Ono što ja jedva čekam je da se lično suočim sa Jupiterom”, rekao je on. Najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter, predstavlja ogromnu gasovitu loptu koja je 11 puta šira i 300 puta masivnija od naše planete Zemlje. Istraživači misle da je to prva planeta koja je nastala i da se na njoj nalaze tragovi o tome kako se Sunčev sistem razvio.

Letelica je već bila na Jupiteru, ali naučnike još uvek zbunjuje ovaj gasoviti džin. Šta se dešava ispod Jupiterovih gustih oblaka? Da li ima čvrsto jezgro? Koliko ima vode u njegovoj atmosferi? Koliko duboko dosežu ti šareni kolutovi i ta tajanstvena, ogromna crvena tačka?

„Juno” će pomoći da se otkriju odgovori na ova pitanja tako što će gledati unutrašnjost Jupitera. Letelica će kružiti oko polova i pokušati da izbegne najopasnije pojaseve radijacije, od koje je zaštićena elektronskim svodom. Na pres konferenciji nakon uspešnog stizanja sonde na orbitu u blizini Jupitera, NASA je pokazala snimak na kome se „Juno” približava Jupiterovim mesecima, prvi put snimajući kako se objekti kreću oko nebeskog tela. „U čitavoj istoriji, nikada zaista nismo mogli da vidimo kretanje nebeskih tela, jedno naspram drugog”, rekao je Bolton CNN-u, opisujući Jupiter i njegove mesece kao „mini Sunčev sistem.”

EU%20GIF.gif

„Imate više meseca koji se kreću oko Jupitera, i to svaki različitom brzinom u zavisnosti od toga koliko je udaljen od planete”. „Jako je važno, konačno možemo da vidimo pravi snimak, prave slike, ovo kretanje koje smo do danas samo mogli da zamislimo”. „Juno” je robot sonda koja se okreće i veličine je košarkaškog terena. Okružiće oko Jupitera 37 puta za 20 meseci, uranjajući do oko 4 100 kilometara iznadoblaka ove planete.

Sedam naučnih instrumenata će proučavati Jupiterove aurore i pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo ove planete, strukturu, atmosferu i magnetosferu. JunoCam, kamera u boji, napraviće spektakularne slike Jupitera izbliza i u boji, kako kažu iz NASA-e. Ova svemirska agencija traži od javnosti da pomogne u odluci gde da se usmeri kamera.

Tri „Lego” figurice se nalaze na sondi „Juno”. Jedna je napravljena po liku Galileja koji je otkrio 4 najveća Jupiterova meseca. Druge dve predstavljaju rimskog boga Jupitera i njegovu ženu Junonu. Glavna letelica sonde je visine 3,5 metara, ali kada otvori svoje tri solarne ploče, ona dostiže 20 metara.

JEGIC_520x306.jpg

Foto: NASA

Jupiter je bio udaljen 716 miliona kilometara od Zemlje kada je „Juno” lansirana sa Kejp Kanaverala 5. avgusta 2011. Sonda je putovala 2.800 miliona kilometara da bi stigla do ove gasovite planete, proletevši pored Zemlje da bi dobila ubrzanje oblaka ove planete. Sedam naučnih instrumenata će proučavati Jupiterove aurore i pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo ove planete, strukturu, atmosferu i magnetosfe.

JunoCam, kamera u boji, napraviće spektakularne slike Jupitera izbliza i u boji, kako kažu iz NASA-e. Ova svemirska agencija traži od javnosti da pomogne u odluci gde da se usmeri kamera. Tri „Lego” figurice se nalaze na sondi „Juno”. Jedna je napravljena po liku Galileja koji je otkrio 4 najveća Jupiterova meseca. Druge dve predstavljaju rimskog boga Jupitera i njegovu ženu Junonu. Glavna letelica sonde je visine 3,5 metara, ali kada otvori svoje tri solarne ploče, ona dostiže 20 metara.

Jupiter je bio udaljen 716 miliona kilometara od Zemlje kada je „Juno” lansirana sa Kejp Kanaverala 5. avgusta 2011. Sonda je putovala 2.800 miliona kilometara da bi stigla do ove gasovite planete, proletevši pored Zemlje da bi dobila ubrzanje. Misija „Juno” se završava 20. februara 2018., kada se očekuje da „Juno” udari u Jupiter.


Izvor: CNN

Miljana je sasvim obična devojka, zaljubljenik u ljude, životinje i cveće.