Domaća kinematografija: 10 filmova koje vredi pogledati
Printscreen: Youtube

Davitelj protiv davitelja

Glavni lik Pera Mitić je stidljiv, seksualno inhibiran i infantilno vezan za majku. Njegova religiozna i dominantna majka ga fizički kažnjava svaki put kada ne proda dovoljno karanfila. Edipovski nastrojen Pera svoje frustracije usmerava ka devojkama koje ne vole karanfile i davi ih.


Međutim, situacija se dodatno komplikuje kada mladi pevač Spiridon postane fasciniran zločincem, čak se i telepatski povezuje sa njim. Da li je Beograd premali za dvojicu davitelja?

Printscreen: Youtube
Printscreen: Youtube

Neprijatelj

Film „Neprijatelj“ ima karakteristike ratne drame i horora. Pravi je izbor za one koji vole napetu i misterioznu radnju.


Sedam dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, svaki od vojnika malog voda suočava se strahovima i traumama na sopstveni način. Jednog dana, pronalaženjem neobičnog čoveka koji je bio zazidan u fabrici, situacija u bazi se drastično menja.


Demonskoj auri ovog čoveka koji se predstavlja kao Daba doprinosi saznanje da je Dejtonski sporazum potpisan tek nakon što su ga živog zazidali. Hoće li njegovim oslobađanjem mir biti narušen? Vojnici se pitaju da li je Daba psihijatrijski pacijent ili đavo.

Sjećaš li se, Doli Bel

Iako beskonačno ponavljanje rečenice: „Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem“, zvuči kao savet modernog lajfkouča, zapravo je citat iz filma koji je snimljen 1981. godine.


Priča prati odrastanje sarajevskog tinejdžera Dine koji dane provodi gledajući filmove u lokalnom bioskopu i slušajući muziku u omladinskom centru. Predano se bavi proučavanjem autosugestije i hipnoze. Potpunu pometnju u njegovom životu izaziva devojka Doli Bel koju makro poverava Dini kako bi je sakrio na nekoliko dana. Momak se zaljubljuje i tada nastaje zaplet.

Printscreen: Youtube
Printscreen: Youtube

Šećerna vodica

Film ne bi bio ni upola zanimljiv da glavna uloga nije pripala Sonji Savić, koja verno dočarava dvadesetdvodišnju studentkinju tehničkog fakulteta. Zbog muškobanjastog izgleda i ponašanja dobila je nadimak Dečka.


Nemogućnost uspostavljanja odnosa sa momcima opravdava svojim fizičkim nedostacima. Umesto na ekskurziju, ona krišom odlazi na estetsku intervenciju vođena mišlju da će na taj način rešiti sve probleme ne shvatajući da ima iskrivljenu sliku o sebi.

Crna mačka, beli mačor

U blizini bugarske granice živi Ciganin Matko, sitan kriminalac i kockar. Deo nagomilanih dugova biće otpisan ukoliko se njegov sin Zare oženi Bubamarom, sestrom lokalnog kriminalca Dadana. 


Iako je Zare zaljubljen u Idu a Bubamara čeka svog „princa na belom konju“, Matko i Dadan sklapaju dogovor i prave raskošno venčanje, ne mareći za želje mladenaca.


Zanimljiva scenografija koja obiluje kičom, sitni detalji i muzika koju izvodi bend „Zabranjeno pušenje“ doprinose odličnom ugođaju prilikom gledanja ove komedije.

Printscreen: Youtube
Printscreen: Youtube

Podzemlje

Ako uzmete u obzir popularne pesme „Mesečina“ i „Kalašnjikov“ čiji je autor Goran Bregović, sjajnu glumačku ekipu koju čine: Lazar Ristovski, Miki Manojlović, Slavko Štimac i Mirjana Joković, već su to dovoljni razlozi da pogledate ovu antiratnu dramu.


Film počinje bombardovanjem Beograda. Marko u svom vinskom podrumu sakriva dobrog prijatelja Crnog i još nekoliko ljudi. Međutim, oni ostaju zatvoreni u bunkeru narednih 20 godina. Marko ih laže  da rat još uvek traje. Za to vreme, nadahnuta pričama o borbi protiv okupatora grupa u podzemlju proizvodi oružje. Marko ga prodaje i tako se bogati. Zaplet sledi kada Crni i njegov sin samoinicijativno izađu iz podruma.

Lepa sela lepo gore

Moderni klasik domaće kinematografije „Lepa sela lepo gore“ bio je srpski kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. Snimljen je prema istinitom događaju, kada je sedam vojnika Drinskog korpusa devet dana bilo okruženo u tunelu Brodar, nadomak Višegrada, u septembru 1992. godine.


Zanimljivo je da je snimanje realizovano za vreme i na teritoriji na kojoj je rat zaista vođen. Nikola Pejaković Kolja i demineri pre dolaska ekipe na lokaciju, proveravali su ima li mina. Umesto statista, u filmu se pojavljuju pravi učesnici rata.

Printscreen: Youtube
Printscreen: Youtube

Sabirni centar

Profesor Miša Pavlović, arheolog, pronalazi rimsku nadgrobnu ploču za kojom je tragao čitavog života. Prilikom pokušaja da je podigne doživljava infarkt i umire. Profesor je mrtav samo za okolinu, jer je otvorio prolaz ka „onom svetu“, gde njegov duh sreće pokojnu suprugu i prijatelje. Grupa pokojnika tada odučuje da se vrati među žive kako bi obišli svoje voljene. Međutim, svet živih nije onakav kakvog su ga ostavili.

Balkanski špijun

Ilija Čvorović, pošten ali ideološki zaslepljen čovek, biva pozvan u policijsku stanicu na rutinski razgovor gde ga ispituju o podstanaru Petru. Zaplašen strahom od robije zbog staljinizma i željom da dokaže da je ugledan građanin, počinje da prati svog podstanara za kog sumnja da je državni izdajnik. U špijunaži mu se priključuju i članovi porodice.


Glavnog junaka u uhođenju nije sprečio ni infarkt, jer kako kaže: „Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa. To je bila moja dužnost da radim. Najveće zadovoljstvo biće mi misao da sam jednog čoveka izveo na pravi put“.

Printscreen: Youtube
Printscreen: Youtube

Ptice koje ne polete

Gledanje ovog filma kod većine ljudi izazove suze.

Deda odvodi na planinu svoju unuku Vesnu koja boluje od leukemije. Njegov neprekidni nadzor i uživanje u prirodi, potpuno su preporodili devojčicu. Međutim, nakon povratka u grad Vesnino zdravstveno stanje se pogoršava.

Izvori:

Kuliviši se

Sinemanija

Pulse

RTS