Drevne ptice su gakale, a ne pevale!

Foto: Zee News

Prevela: Katarina Lazić

Dakle, veliko pitanje je: ako ptice vode poreklo od dinosaurusa, da li su dinosaurusi cvrkutali pomoću organa za pevanje ili urlikali pomoću grkljana? Oba organa su građena od, pre svega, mekane i krhke hrskavice, te se ne mogu lako okameniti. Međutim, novi rad objavljen u časopisu Nature svedoči o izvanrednom otkriću fosilizovanog organa za pevanje, što je pomoglo naučnicima da se približe razumevanju drevnog načina stvaranja zvuka.

Istraživači sa Argentinskog antarktičkog instituta 1992. godine sakupili su dobro očuvan fosil ptice Vegavis iaai na ostrvu Vega. Ova vrsta nalik današnjim patkama živela je tokom perioda krede, pre 66-68 miliona godina. Poslali su uzorak Juliji Klark, kičmenjačkom paleontologu sa Teksaškog univerziteta u Ostinu, koja ga je opisala 2005. godine. Ipak, tek 2013. godine Klark je uvidela da bi fosil mogao da sadrži organ za pevanje, izveštava Eva Botkin Kovacki za The Christian Science Monitor.

050125_dino_duck_02.jpg

Foto: Live Science

Ispitivanje uzorka ove ptice dovelo je do otkrića kompletnog, veoma razvijenog okamenjenog organa za pevanje, kao dokaz da se ovi delikatni organi zaista mogu fosilizovati, prenosi Botkin Kovacki. Još dve godine je tragala za organom za pevanje u drugim fosilima, ali bezuspešno. Međutim, Klark i njen tim su identifikovali pedeset miliona godina star fosil ptice, koji je sadržao organ za pevanje, a prethodno nije dokumentovan. Ipak, zbog nedostatka dokaza kod drugih neletećih dinosaurusa, istraživači su posumnjali da oni ipak nisu stvarali buku koristeći organ za pevanje.

„Ovo otkriće pomaže da se objasni zašto nijedan ovaj organ nije očuvan u fosilima neletećih dinosaurusa ili rođacima krokodila”, svedoči Klark u saopštenju. „Ovo je još jedan važan korak ka otkrivanju kako su se zapravo dinosaurusi oglašavali i pružanju uvida u evoluciju ptica.”

EU%20GIF.gif

Vegavis je verovatno bila mala, elegantna ptica, koja je mogla i da leti i da pliva, prenosi Rejčel Feltmen za The Washington Post. Oblik njenog organa za pevanje ukazuje na to da je ta vrsta gakala poput patki. Ovaj organ je relativno sofisticiran, što znači da je prošao milione godina razvoja pre nego što je dostigao formu, koja se vidi u uzorku ove ptice, ali se i dalje očuvao nakon što su se preci ptica odvojili od pravih dinosaurusa.

„To nam govori da su ove rane ptice, koje su živele rame uz rame sa dinosaurusima, možda zvučale kao neke ptice danas”, Stiven Brusat, paleontolog sa Edinburškog univerziteta kaže Nikoli Dejvisu za The Guardian. „Da smo postojali onda krajem krede, tokom tog mira pre udara asteroida i nestanka dinosaurusa, vazduh bi verovatno bio ispunjen pesmom, cvrkutom i gakanjem ptica!”


Izvor: Smithsonian


Katarina je kolaž umetnosti i nauke.