Dvorovi bez prestola u prestonici Srbije

FOTO: Forum-Srbija

Priredio: Ilija Stanković

Spisak dvorova, ako krenemo od severa prema jugu, bio bi : Konak Kneginje Ljubice, Dvor Kralja Milana, Novi dvor Kralja Petra I, Milošev konak u Topčideru, Stari dvor na Dedinju i na kraju Beli dvor koji je dovršio Knez Pavle.

Konak Kneginje Ljubice

Konak Kneginje Ljubice smešten je u ulici Kneza Sime Markovića 8. Predstavlja jedan od najreprezentativnijih sačuvanih primera građanske arhitekture prve polovine XIX veka. Trebalo je da ima dvojaku namenu. Po zamisli kneza Miloša, jedna namena je bila stan za život njegove porodice, a druga rezidencija za primanje gostiju. Ovaj dvor je trebalo da posvedoči o narasloj ekonomskoj moći i učvršćenoj vlasti Miloša Obrenovića, nakon dobijanja Hatišerifa. Gradnja dvora je poverena Hadži - Nikoli Živkoviću, pioniru srpskog neimarstva.

konak_kneginje_ljubice.jpg

FOTO: Trip advisor

Dvor Kralja Milana

Stari dvor je reprezentativno zdanje koje je podigao kralj Milan, u periodu 1881-1884. godine. Bio je rezidencija Kralja Petra I Karađorđevića (1903 - 1921. ) i Kralja Aleksandra I Karađorđevića (1921 - 1922. ) , a danas je sedište Skupštine grada Beograda. Ideja o pretvaranju dvorskog kompleksa u vladarsku rezidenciju, javila se nakon Berlinskog kongresa. Još više je bila podstaknuta pripremama za proglašenje kraljevine 1882. godine. Ovu zgradu je u duhu akademizma i sa dekoracijom antičkog, renesansnog i baroknog porekla projektovao Aleksandar Bugarski, a po zamisli i upustvima samog Kralja Milana Obrenovića. O dekoraciji unutrašnjeg dela brinula se komisija u kojoj su se pored Bugarskog, nalazili i profesor Velike škole Mihailo Valtrović i slikar Domeniko D' Andrea.

Ulica_Kralja_Milana_a_szerb_kir_lyi_palota_Sta.jpg

FOTO: Commons.wikimedia

Novi dvor Kralja Petra I

Novi dvor je monumentalno zdanje u centru grada, na Andrićevom vencu u kome se nalazi sedište predsednika Republike Srbije. Izgrađen je u periodu 1911 - 1922. kao rezidencija kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dvor je sagrađen po projektu Stojana Titelbaha, u akademskom maniru, sa baroknim i renesansnim elementima, ali je originalni izgled vremenom izmenjen.

Novi_dvor_kralja_Petra.jpg

FOTO: Linkedin.com

Konak Kneza Miloša u Topčideru

Konak kneza Miloša je konak podignut u periodu od 1831 - 1834. godine za Kneza Miloša Obrenovića. Gradili su ga neimari Janja Mihailović i Nikola Đorđević pod nadzorom glavnog kneževog neimara Hadži – Nikole Živkovića. Konak je bio dvor vladara Kneževine Srbije. Ispred njega je posađen platan koji je danas jedan od najlepših i najlepših platana u Evropi (star je oko 160 godina) .

Konak_kneza_Milo_a.jpg

FOTO: Directory.Serbia.com

Kraljevski dvor na Dedinju

Izgrađen je u periodu 1924 - 1929. godine ličnim sredstvima Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Projektanti su bili arhitekta Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila građena od belog kamena u srpsko – vizantijskom stilu. Oko dvora su podignute pergole, parkovske terase , bazeni, paviljon i koncertna terasa. Bio je dom kralja Aleksandra I i Kralja Petra II, a danas je dom Kralja Aleksandra II i njegove porodice.

kraljevski_dvor.jpg

FOTO: Na dlanu.com

Beli dvor

Zgrada Belog dvora nalazi se u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom. Građen je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra II , Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima trebati sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je atentat u Marseju sprečio da završi dvor. Završio ga je Knez – namesnik Pavle. Zgrada je građena u periodu od 1934 - 1937. godine a projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević.

beli_dvor.jpg

FOTO: Royalfamily.org

Izvor: Rastemo.rs

Pročitajte i:

Znate li sve o Oskaru
10 knjiga koje su promenile svet
Dvadeset stvari koje niste znali o masonima