Escape room: Najzabavniji vid „tim bildinga“

FOTO: Ana.rs

„Escape room“ su igre u kojima se od dva do pet igrača zaključaju sat vremena u određenu sobu koja je napravljena tematski i imaju sat vremena da pronađu izlaz. Da bi uspeli da izađu u zadatom roku, potrebno je da rešavaju zadatke logičke prirode. Tu ima puno šifara, sakrivenih predmeta, pomalo fizike i matematike, ali pre svega mnogo zabave. Pojavile su se u „uživo“ izdanju ove decenije, dakle još uvek su relativno nepoznat fenomen. Vrlo brzo se proširila ideja po celom svetu, kao i kod nas. Igra je savršena za zabavu, ali i za „tim bilding“ jer očekuje visok nivo saradnje između svih učesnika, što je dobra vežba za osobe koje imaju prijateljski, ljubavni ili rodbinski odnos.

Kada sam stupio u kontakt sa jednom od organizacija koja se bavi ovim igrama, naišao sam na ljude koji su spremni za razgovor i savete kad je u pitanju izbor sobe. Iako su ljudi iz te organizacije ti koji stoje iza jedne od organizacija koje pružaju „Escape room“ iskustvo, njihov entuzijazam i zainteresovanost za tu igru su bili neverovatni. Preporučili su mi igru „Enigma“ koja se dešava u nemačkom bunkeru za vreme Drugog svetskog rata.

Prijem u prostorije i uputstva zaposlenih pre odlaska u sobu su izazvala toplinu i relaksirajuću atmosferu, koja je neophodna za upuštanje u ovu vrstu poduhvata. Moj prijatelj i ja smo dobili „toki-voki“ radi kontakta sa ljudima iz organizacije, uvedeni smo u sobu i naših sat vremena je počelo. Soba je isprva delovala praznjikavo, ali smo ubrzo shvatili da detalja ima mnogo i da se prvim pogledom ne može otkriti koliko je zapravo igra razvijena i da koraka ima mnogo. Nema potrebe za otkrivanjem čari ove igre, ostaviću to čitaocima da sami isprobaju. Svakako, po vidu interaktivne zabave, ova igra je ostavila fantastičan utisak i želju da se isproba neka nova soba.

the_great_escaperoom.jpg

FOTO: Escape room Budapest

Nekoliko saveta za igru: Iako je minimalan broj osoba dve, poželjno je doći sa većim društvom, jer ima puno zadataka, a sat vremena prođe veoma brzo kad je nešto toliko zabavno. Igrači treba da odu spremni potpuno, u smislu da se pozabave potrebama zbog kojih mogu da izgube fokus. Takođe, igru kvari i ako su igrači umorni ili pod stresom. Treba izabrati lakšu sobu za početak, ako se nema prethodno iskustvo. Postoje „Escape room“ igrice i na internetu koje su lakše, pa se može i provežbati kod kuće, da bi se stekla rutina. Na ovom linku se mogu proveriti sve lokacije gde se nalaze sobe - Mapa svih "Escape room" soba u Beogradu

Dečermić Miša