Šest neobjašnjivih predmeta iz davnina
Pixabay

Ogromne kamene sfere na Kostariki

Ove misteriozne kamene formacije intrigiraju, ne samo svojim sferičnim oblikom, već i svojim nepoznatim poreklom i svrhom. Otkrili su ih 1930-ih godina radnici koji su raščišćavali džunglu za plantažu banana. Lokalne legende govorile su da misteriozne sfere sadrže skriveno zlato, ali kada su neke od njih razneli dinamitom, ispostavilo se da su prazne.


Niko ne zna ko je ili zašto napravio te sfere. Moguće je da one simbolizuju nebeska tela posmatrana očima drevne kulture ili da su služile kao obeležja između teritorija ili različitih plemena.

Onlajn_kurs_ATP_manji.gif

Bagdadska baterija

Čini se da su nam Mesopotamci pokazali osnove proizvodnje struje mnogo pre nego što je ona otkrivena. Misteriozni artefakt otkriven je 1930-ih tokom arheološkog iskopavanja nedaleko od Bagdada. Takozvana „Bagdadska baterija“ bila je ovalna posuda dugačka 13 centimetara sa korodiranim gvozdenim štapićem koji je virio na vrhu. Bakarni cilindar pronađen je unutar posude, a unutar cilindra bio je još jedan metalni štapić.

Ispitavši njenu konstrukciju, stručnjaci su došli do zaključka da je ovo bila drevna baterija koja je mogla da proizvede električnu struju od jednog volta.


Po jednoj teoriji, takva baterija se upotrebljavala za galvanizaciju zlatom. Ipak, stručnjacima i dalje nije jasno kako je takvo tehnološko dostignuće kasnije zaboravljeno i zašto nikada ništa slično nije pronađeno u susednim regijama.

Vojničev rukopis

Vojničev rukopis je možda najmisterioznija knjiga na svetu. Njen autor je nepoznat. Napisana je nepoznatim jezikom i njene stranice su pune neobjašnjivih simbola i čudnih ilustracija.Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Ono što rukopis čini tako neobičnim je činjenica da je napisan korišćenjem potpuno jedinstvenog alfabeta, koji nema dodirnih tačaka sa bilo kojim poznatim sistemom pisanja. Ova neprobojna skripta zatekla je kriptografe 20. veka, a nije dekodirana do današnjeg dana.


Zlatne figurice Inka


Ove zlatne figurice misterioznih životinja, koje su pronađene u Južnoj Americi, odmah podsete na leteće mašine, u šta je teško poverovati. Šta je tačno služilo kao inspiracija za njih, ostaje nepoznato.


Čini se da su 1996. godine nemački konstruktori modela aviona Algund Enbom i Piter Belting potvrdili hipotezu da su figurice bile leteće mašine. Konstruisali su 16 puta uvećanu repliku, opremljenu motorima i kontrolnim radio sistemom.


Dva modela nisu samo uspešno poletela, već su i izvodili manevre i sa isključenim motorima.


Genetski disk


Ovaj izuzetan artefakt, čini se, prikazuje objekte i procese koje moderni naučnici mogu da posmatraju samo kroz mikroskop. Konkretno, izgleda da „genetski disk“ pokazuje koncepciju i razvoj ljudskog embriona, ma koliko to neverovatno zvučalo. Pored ovoga, slika prikazuje zaista čudnu verziju ljudske glave.


Ovaj disk napravljen je od izrazito jakog materijala, čiju proizvodnju niko ne može da razume, a koji bi, teorijski, drevnom društvu bilo nemoguće da iskoristi.


Antikitera mehanizam


Antikitera mehanizam je jedan od najstarijih poznatih kompjuterskih mehanizama, možda i prvi analogni kompjuter u istoriji, čiji je dizajn izrazito složen.


Posle decenija istraživanja, istoričari su utvrdili da je mehanizam trebalo da pokazuje položaj Sunca i Meseca i kretanje planeta po nebu. Takođe, trebalo je da predvidi solarna i lunarna pomračenja, pa čak i ključne događaje na Zemlji, kao što su drevne Olimpijske igre.


Međutim, i dalje postoji polemija oko pitanja da li su drevne civilizacije bile u stanju da proizvedu tako složene uređaje u periodu pre nego što se Antikitera mehanizam pojavio. Neki stručnjaci tvrde da je njegov dizajn – skup bronzanih zupčanika – čitav milenijum ispred slične tehnike.


Izvor: Brightside